Skocz do zawartości
IGNORED

Kartonowy Bas !!!

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny Monitor Audio mają kartonowy bas.Nic z tym nie zrobisz.Jeśli chcesz głęboki i szybki bas pomyśl o innych kolumnach.Miałem zestaw 1500AE.Napewno nie ma problemu z basem.Nowe denony bardzo dobrze grają z kolumnami Dynaudio.To jest idealny duet.Nawet jak byś podpiął małe Focusy 110 to by zabiły basem twoje kolumny.

Autor watku, bez szalenstw i przerabiania kolumn, to czy konstrukcja 2,5 czy 3 drozna nijak sie ma do charakterystyki dzwieku. Tuningowanej kolumny nie sprzedasz za normalne pieniadze.

Generalnie, bez paniki, wypozycz od kogos inne kolumny i posluchaj ich w swoim pokoju, bedziesz mial jasnosc czy za sensacje z basem odpowiadaja Monitor Audio czy tez w gre wchodzi pomieszczenie - tzw. otwarcie na kuchnie czy na inne pomieszczenie moze miec druzgocacy wplyw na dzwiek i niewykluczone ze ten zestaw w innym pomieszczeniu zagra inaczej czytaj lepiej.

Akurat denona 1500 za nadmierne rozmiekczenie basu bym nie podejrzewal, przeciwnie on z tego co pamietam gra dosc zwarto w tym zakresie, aczkolwiek jesli chciales wiekszej dyscypliny basowej i uderzenia trzeba bylo 2000AE kupic:)

Kulturalnie brzmiace kolumny z twardo nabijanym rytmem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem na pewno zestaw denona potrafi zagrać niezłym także basem, jednak aby uczynić go choć trochę bardziej zdyscyplinowanym bezwzględnie należy zastosować grube (3-6cm) podstawy granitowe i dopiero na nich ustawić kolumny oczywiście na kolcach. Po tym zabiegu można jedynie trochę poeksperymentować z ustawieniem kolumn względem tylnej ściany oraz zmienić interkonekt, który poprawnie przekaże soczysty bas np. profigold PGA 4201.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

majonez

Wyobraź sobie, że w brew zasadom i logice gra i to jak ! Myslę jednak, że to zasługa elektroniki. Na początku nie było tak różowo. Bas rezonował i pływał wszędzie. Wszystkie zabiegi dokonane w zwrotnicy kolumn oraz jej zestrojeniu i wytłumieniu a także i przede wszystkim praca nad zasilaniem we wzmacniaczu dała efekty w poprawie aspektów basowych (jednak kluczowe było zestrojenie prądów w/g serwisówki !!!! Wszystko hulowało totalnie inaczej ...) Myślę, że o tym niestety często zapominamy a to przy wzmacniaczu niestety podstawa ... Spotkałem sie z przypadkami źle ustawionych nowych urządzeń... Regulacja prądów koledzy okazała się najbardziej zbawienną i najbardziej odczuwalną zmianą spośród wszystkich jakie dokonałem ...

Na pierwszym zdjęciu widać narożnik pokoju, kolumna stoi między szafkami w rogu. (tam jest nieco więcej miejsca - zdjęcie trochę oszukuje ale fakt faktem prawy kanał powinien nieco "uciekać" a prawy rezonować no a jest z deko inaczej ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Te kolumny są w układzie d'appolito i od zawsze "znikały" Z tym akurat nie było nigdy problemu. W zalezności od konfiguracji w sprzęcie był problem z ogniskowaniem źródeł ale teraz jest precyzyjnie i równomiernie.

Ja jestem jakieś 2,8 m od lini głośników a one w odległości a one rozstawione na 2,5 metra. Szeroka scena i świtna stereofonia. Bas plastyczny, konturowy i świtnie wpisany w resztę. Głośniki 90 cm od ścian bocznych i 60-70 od tyłu. Dzięki temu nie ma ich w pomieszczeniu.

Pozdrawiam

mozecie uwierzyc na slowo brzmienie u czubsiego pierwsza klasa ,gra to wysmienicie slyszalem widzialem i zdania nie zmienie zycze kazdemu co ma watpliwosci ,a przejezdza blisko gorzowa polecam zdecydowanie

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ryszard dość długo miałem 705 B&W i już nie wrócę do tej fazy raczej po tym jak zastąpiły je CDM 7nt... Druga sprawa, że szafki są wyższe niż optymalne pole odsłuchowe i nic bym tym nie zyskał. Kolumny tylko na ostrzejszej muzyce rockowej dają znać o swojej wielkości, z resztą sobie radzę. Zbawienny w tym układzie jest fakt, że pomiędzy dolnymi szafkami a górnymi jest wolna przestrzeń - ma to niebagatelne znaczenie dla rysowania się sceny itd - myślę, że właśnie to ratuje sytuację.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Kolejna kweastia to żona ... Dla niej może grać ale żeby nie było widać - no i tu się kłania pomieszczenie ... Nie czarujmy się mam pełną świadomość fatalnych warunków odsłuchowych, chcę jedynie uzmysłowić, że jak na takowewarunki aspekty dźwiękowe są nadzwyczajnie dobre i mówię to w kontekście efektów w znacznie lepszych popmieszczeniach.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

trochę stonujmy z moimi wynurzeniami bo zeszliśmy z wątku a przecież tu o problemy kolegi chodzi a nie o mój ststem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeśli chodzi o Denona PMA1500ae to zgadzam się z kolegami, ze o ile basem nie zabija to jednak dobrze go kontroluje a i na bank wyrabia w tym zakresie w stopniu powiedzmy - dobrym. CD- wyraziłem swoją opinię - dno ! Kolumn nie słuchałem ale wiem, że z każdymi, tym bardziej Twoimi, można wiele zdziałać ! Pierwsza sprawa to tak jak koledzy radzili spróbuj oczyścić trochę pole odsłuchowe tak by

dxwiek miał się gdzie rozwinąć i dotzreć do słuchacza. Jeśli będzie odczuwalne osłabienie z prawej strony to niestety wina otwartej części pomieszczenia... Zawsze można próbować przesuwać kolumny i tak w linii do i od ściany zmienia sie bas (u Ciebie w mniejszym stopniu bo masz br z przodu ...)

zmienia -nie znaczy zwiększa/zmniejsza ... doginając kolumny lub odchylając wpłyniesz generalnie na scenę i kwestię odbić wzajemnych interferencji itd. Przy niektórych kolumnach jest to bardzo ważne gdyż potrafią być bardzo uzależnione od tego ustawienia. Jeśli to wszystko choć trochę nie da satysfakcji to na Twoim miejscu spróbowałbym pobawić się w tuning kolumn. (O CD już mówiłem i nie zmienię zdania). Nie wiem o nich nic ale wierzę, że można wpłynąć korzystnie na sposób prezentacji basu zwłaszcza, że inni koledzy wspominali o podobnych odczuciach co do tych głośników a to potwierdza, ze coś w tym jest. Na twardość punktualność basu duży wpływ ma wytłumienie i usztywnienie ścianek (np. maty bitumiczne - są cienkie i wbrew pozorom wcale nie zmieniają znacznie objętości w środku co niektórzy sugerują) pzryjrzałbym się jakim pzrewodem jest zrealizowane połączenie niskotonówki ze zwrotnicą i dał w to miejse sprawdzony i polecony drucik (tu musisz poczytać bo każdy radzi co innego) Jeżeli w zwrotnicy na torze niskotonówki jest kondensator elektrolityczny a podejzrewam, ze tak to warto sprawdzić możliwość wymainy na polipropylena (z tym może być problem gdyż zapewne pojemność będzie duża i nie dasz rady wymienić jeden do jeden - w takiej sytuacji pozostaje bypass mniejszą pojemnością ale za to dobrej klasy np scr KP) To tylko niektóre zabiegi, które jak widać z magią nie mają nic wspólnego a potrafią uczynić wiele dobrego. Co ważne są to stosunkowo bezpieczne mody i nie mają na celu przesuwania punktów podziału i wzajemnej konfiguracji głośników a to ważne !

krzysiekol, 10 Sie 2009, 11:16

>Witam

>Jestem posiadaczem zestawu stereo Denon 1500 i Monitor Audio GS20, ogólnie z dźwięku jestem

>zadowolony, ale bas jest irytujący. Mianowicie jest miękki kartonowy zero twardości i sprężystości

Patrzac na zdjecia Twojego pomieszczenia pierwsza rzecz jaka mi sie nasunela to ze sa to za duze kolumny do tego pomieszczenia. Najlepsze wyjscie w tej sytuacji wg mnie jesli nie mozesz uzyc innego pokoju to sprzedac te kolumny i kupic np GS10 lub cos innego np polecane juz w tym watku Acoustic Energy AE1, raczej nie pchalbym sie w kolumny podlogowe. Byc moze dobrym wyborem beda kolumny ATC.

Kolumny ustawione blisko scian szczegolnie na dluzszej scianie(gdzie zarowno kolumnu jak i sluchacz sa blisko scian) w malym pokoju i do tego takie duze zawsze beda mialy problemy na basie, pewnym rozwiazaniem moze byc przytkanie lub zatkanie otworow basreflex. Ale wg mnie najlepsze rozwiazanie to zakup dobrego monitora podstawkowego.

za Waszymi pomysłami poprawy basu przemeblowałem pokój jak na załączonym obrazku,

może to i trochę pomogło ale w kontroli basu tzn. w tym ustawieniu nie buczy czy dudni ale dalej jest pusty i bez twardości, a czasami to myślę że w niektórych nagraniach to go nie ma wcale, dopiero w wybranych utworach z gatunku hip hop gdzie bas jest podbity - to tu jest potężny mocny i dość dobry ale i w tym przypadku dopiero jak mocno podkręcę głośność

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może winę ponosi łączeniówka.I znowu o kablach.Ja już to przerabiałem.Zaczynałem od tanich ic.Obecnie używam Kubala-Sosna Anticipation.Pożyzcz od kogoś dobry ic który ma równowagę tonalną.A zobaczysz jak zmieni się bas.

zauważyłem jedną żecz, mianowicie jak słucham głośno tj: ok potencjometr na godzinie 11 to wtedy bas jest ok, a przy cichszym słuchaniu mizerny, czy to oznacza że wzmak za słaby do tych kolumn?

Odchylenie przód/tył, wniesie zmiany na granicy percepcji. Najwiecej w kwestii basu dadzą granity pod kolumnami, wytłumienie rogów pokoju, odsunięcie od scian. Jeśli jednak w niewytłumionym i niezaadaptowanym pokoju bas już jest mizerny, to cóż... wzmak słaby, albo po prostu kolumny nie trafiają w Twój gust i trzeba Ci czegoś o większym kalibrze ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.