Skocz do zawartości
IGNORED

Kartonowy Bas !!!

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Albo 100W Gryphona Antileona z... tak można w nieskonczoność :) Niech lepiej odezwie się ktoś, kto ma owe Monitor Audio i powie, jak tam z ich basikiem sprawa wygląda? Ma ktoś z nich spręzysty, zwarty i twardy bas?

tyle że mimo latania z głośnikami po całym pokoju to jednak bez skutku, swoją drogą to dziwna rzecz że jak by nie było zestaw ten trochę kosztował i za to nie można mieć porządnego grania, a testów przeczytałem mnóstwo znanych osób z gazet takich jak audio, hifi, audio wideo, hifi choice, wszędzie pisali że w swojej klasie i przy tej cenie to w przypadku kolumn że niemal idealne a w przypadku denona też niemal w samych superlatywach (w porównaniu do innych z tego przedziału cenowego)

hmm widać jednak nie dla mnie

>krzysiekol

W tak malym pomieszczeniu takie kolumny to przesada.

Monitory by sie znacznie lepiej sprawdzily.

CD zawiele ci nie poprawi.

Wzmacniacz moze albo i nie.

Mozna zatkac otwory bass reflexu.

Ale tego nie polecam.

Najlepiej bedzie zmienic kable na cienkie solid core (jedna zyla)

Moze byc DMN Reason albo rosyjski RK 50

Grube kable miedziane w tej konfiguracji sie nie sprawdzaja.

Ola, 18 Sie 2009, 11:41

>>krzysiekol

>

>W tak malym pomieszczeniu takie kolumny to przesada.

>Monitory by sie znacznie lepiej sprawdzily.

Proszę nie pisać bzdur i gościowi nie mieszać!!! Nie ma reguły!!!

Do autore - tylko mi nie mów, że je kupiłeś po przeczytaniu recenzji?????

pOZDRAWIAM

krzysiekol, 18 Sie 2009, 10:04

a testów

>przeczytałem mnóstwo znanych osób z gazet takich jak audio, hifi, audio wideo, hifi choice, wszędzie

>pisali że w swojej klasie i przy tej cenie to w przypadku kolumn że niemal idealne a w przypadku

>denona też niemal w samych superlatywach (w porównaniu do innych z tego przedziału cenowego)

>hmm widać jednak nie dla mnie

JAK ICH NIE SŁUCHAŁEŚ PRZED ZAKUPEM TO CHOLERNY BŁĄD - tak sie nie robi!!!

krzysiekol, 18 Sie 2009, 10:04

>tyle że mimo latania z głośnikami po całym pokoju to jednak bez skutku, swoją drogą to dziwna rzecz

>że jak by nie było zestaw ten trochę kosztował i za to nie można mieć porządnego grania, a testów

>przeczytałem mnóstwo znanych osób z gazet takich jak audio, hifi, audio wideo, hifi choice, wszędzie

>pisali że w swojej klasie i przy tej cenie to w przypadku kolumn że niemal idealne a w przypadku

>denona też niemal w samych superlatywach (w porównaniu do innych z tego przedziału cenowego)

>hmm widać jednak nie dla mnie

Coz brukowce tak juz pisza w koncu zyja glownie z reklam od dystrybutorow a byc moze i nie tylko z tego ..., prawde to pisal kiedys daaaawno temu Magazyn Hi-Fi

słuchałem wcześniej denona 700 i MA rs6 i kupując coś o klasę wyżej logicznie można było wnioskować że powinno być lepiej a niestety nie jest(bas w mniejszych rs6 lepszy niż w 2xdroższych gs20)

>rivendel

>Proszę nie pisać bzdur i gościowi nie mieszać!!! Nie ma reguły!!!

Pewne reguly zawsze istnieja. Oczywiscie zawsze sie tez znajdzie

wyjatek od reguly.

Zawsze mozna do tak wielkich kolumn podpiac jakiegos slabeusza

ktory nie wycisnie z nich nawet 40% i mozna powiedziec ze wtedy zagraja.

Ale jak wzmak jest dobry (dobra koncowka yamahy, krell itp)

to bas bedzie zabijal i dudnil na wysokosc nastepnego pietra.

krzysiekol, 18 Sie 2009, 13:57

>słuchałem wcześniej denona 700 i MA rs6 i kupując coś o klasę wyżej logicznie można było wnioskować

>że powinno być lepiej a niestety nie jest(bas w mniejszych rs6 lepszy niż w 2xdroższych gs20)

Pisalem Ci juz w tym watku wczesniej ze prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem dla Ciebie bedzie wymiana kolumn na monitory podstawkowe byc moze GS10, masz za maly pokoj do obecnych kolumn. Poza tym ten wzmak Denona to wg mnie prawdopodonie nie najlepszy wybor, poszukaj czegos naprawde dobrego na rynku s/h

Dalej nie mogę uwierzyć, że w tym zestawie nie ma basu.

Napisz w takim razie, jakiej słuchasz muzyki (wymień kilka konkretnych płyt).

Podaj przykład płyty, przy której było OK.

Denon jest bardzo przezroczysty, złe nagrania (czyli rockowe) gra słabiutko. Może tu leży pies pogrzebany.

Pozdrawiam.

YunnanTEA

głównie słucham rocka, blues, pop, Dire Straits, Mark Knopfler, Eric Clapton, Blues Brothers, Wanda Johnson, Otis Clay, Louis Armstrong, Alicia Keys, NAS, i wiele innych, no i jak tu słuchać rocka kiedy np. nie mam konkretnych wyraźnych mocnych szybkich uderzeń perkusji, często chodze na koncerty i wiem jak to bowinno wybrzmiewać - pisałem o tym wcześniej że zamiast bum bum mam puu puu czyli pusty miękki basiorek, czasami faktycznie obszerny mięsisty i potężny nawet dość twardy schodzi nisko ale tylko w niektórych nagraniach typu hip hop gdzie bas jest podbity np Jay-Z feat. Foxy Brown - utwór sunshine to aż mury się trzęsą w całej klatce

jeszcze jedna sprawa to taka że denon głównie gra na pierwszym planie środkiem który jest wysunięty do przodu i to samo tyczy sie MA gs20 i dlatego może tu tkwi problem, iż przy pierwszoplanowym do potęi środku ginie niski zakres?

Krzysiekol

A może by zrobić tak:jeśli oczywiście masz możliwość weż Denona pod pachę i do salonu ze sprzętem,porównasz sobie różne modele kolumn i przekonasz czy wzmacniacz poprawnie kontroluje bas.Prostrze to niż wypożyczać kolunmy do domu a i warunki odsłuchu bedziesz miał jednakowe.

Ola audiofilka ?

kobieta audiofil to rzadkość :))

Audiofilka, Audiofilka!

Audiofil. to jakoś tak kanciato, odrobinę zaokrąglijmy.

Wracając do meritum (cholera, nie mogę sie skupić)!

Od nowego wiersza...

Poza Dire Straits, wszystko się zgadza. Denon jest "za dobry do rocka"

Parę osób nie zgadzało sie ze mną, ale ja nie słyszałem dobrego, klasycznego rocka z tego Denona.

Jest to klasyczy wzmacniacz do jazzu i klasyki.

Z polskich płyt dobrze zabrzmią np: Raz Dwa Trzy czy Grzegorz Turnau Cafe Sułtan. Typowe płyty do mini wieży itp.

Oczywiście Diana Krall czy Charlie Haden brzmią zawsze b. dobrze więc u Ciebie nie może byc wyjatku.

Inna sprawa to kolumny MA. Nie wierzę, że mogli wpuścic coś tak ewidentnie słabego.

W Twoim przypadku stawiam na wymianę Denona PM1500AE.

Pozdrawiam.

YunnanTEA

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Za dobry do rocka ??? Raczej za cienki ... Pierwszy raz słyszę by chwalić coś co czegoś nie potrafi. Bluesa i jazz zagra większość sprzętów a rocka niestety juz nie. Z jednym się zgodzę ten wzmacniacz jest dość precyzyjny i w moim odczuciu (zawsze tak uważałem) gra raczej wysuniętym środkiem co wpływa na pierwszy plan i wokale. Wystarczy mu parę drobnych zmian w zasilaniu (m inn. wymienić niektóre Silmici na Nichicon KZ) i bas raptem nagle zyska kontur co da tej konstrukcji jaja !

czubsi

Czubsi, przecież napisałem „za dobry do rocka” w cudzysłowie.

Denon PM1500 nie radzi sobie z tą muzyką. I dlatego uważam, że w przypadku krzysiekola

rozwiązaniem jest wymiana tego suchotnika na np. na Marantza PM15S.

A barwa dźwięku to jednak coś innego niż moc wzmacniacza.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ja tam na razie niczego bym nie sprzedawał bo tylko straty będą. Jeżeli brzmienie tego zestawu daje jakś tam satysfakcję w kwestii pozostalych aspektów (barwa, scena, detale itd.) to spróbowałbym od lekkiego tuningu kolumn (takiego odwracalnego ...) nastepnie zająłbym się ty wzmacniaczem i na zasilaniu końcówek i w samym zasilaczu wymieniłbym elny na nichicony KZ dodał ze dwa polipropyleny o malych wartościach np w stosunku 1 do 500 i dopiero wtedy stwierdził czy warto czy nie. To małe zmiany finansowe ale duże w efekcie sonicznym. Nowsze konstrukcje Denona myslę, ze stosunkowo łatwo poprawić ...

zgadza się - reszta charakterystyki i barw dźwięku odpowiada mi w 100%, jedyne co to ten bas, myślę że właśnie kolumn brakuje twardości basu, wzmacniacz sądzę że jest w miarę na rozsądnym poziomie ale za to cd to marna sprawa i tu ew. bym coś w nim poprawił

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.