Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Drakula jest układem z pewnośćia rozwojowym.. można go róznie aplikować.

Rózne zakresy zasilania,dobór wartośći punktów pracy..elementów daje wymierne rezultaty.

Zagra tyle lepiej im dogłębniej dłubiacy go pozna.

Łaczenie zmodyfikowanego Drakuli w tzw.sandwich'e daje [ w umiejetnym doborze punktów pracy] znaczne polepszenie jakośći dzwieku.W zasadzie im lepszy system współpracujący tym wiekrza uciecha z zabawy...

>Darkul

Czy schemat wzmacniacza słuchawkowego na OPA552, który zamieściłeś wyżej może pójść jako pre go końcówki na LM3886? Mam dwie kostki OPA, jak się okazuje, wolne i chciałbym je dobrze spożytkować;) boje się tylko, ze je sfajczę:)

Może wystarczą jakieś drobne modyfikację powyższego układu. Zresztą, zamieszczam go poniżej.

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie w związku z licznymi próbami molestowania mnie o płytki zasilaczy do urządzeń różnych (w szczególności wzmacniaczy) proponuje zrobienie płytek jak na rysunku poniżej. Zabudować na nich można jeden mostek na diodach w TO220, kondensatory raster 10mm, snap-in (2mm) max. średnica 35mm, bezpieczniki w oprawkach jak poniżej (ZH1-TME), diody świecące sygnalizujące obecność napięcia zasilającego. Przyłącze od trafo na zaciski jak na rysunku poniżej (PCB-1M3 - TME). Dodatkowo na płytce jeden zasilacz na 78.. do np. zdalki. Układ ten można zasilić zarówno z osobnego uzwojenia trafa lub po zastosowaniu zworek z lokalnego napięcia +. Osoby zainteresowane ww. płytką proszę o maila. Szacunkowa cena płytki to 15zł. Druk jednostronny na grubej miedzi (70um), soldermaska czerwona obu stron. Wymiary 100mm x 90 mm. Dla wszystkich chętnych diody MUR860 w promocyjnej cenie (bo wala mi się tego trochę :-))

Ukryta Zawartość

post-1340-100003113 1170275015_thumb.jpg

post-1340-100003114 1170275014_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~DeTom

Taka plytka mnie rowniez od dawna chodzi po glowie ;) Gdybysmy popracowali nad nia wspolnie, moze udalo by sie zrobic cos uniwersalnego i w dobrej cenie.

Moje propozycje:

- druk dwustronny (wiem, nieco wieksze koszta, ale przy wiekszej ilosci nie jest tak zle), metalizacja daje kilka ciekawych mozliwosci: kondensatory snap-in mozna wkladac i wyjmowac bez potrzeby lutowania (testy) dobierajac ich pojemnosci pod wlasne upodobania; mozna dublowac sciezki przez co ich sumaryczny przekroj sie zwieksza

- kilka padow wiecej i daje sie zamontowac rozne typy kondensatorow

- na wyjsciu 3 dodatkowe pady i mamy mozliwosc zamntowac w pionie plytke ze stabilizatorami (np. symetrycznie 15V) do zasilania innych czesci toru audio

- na wyjsciu snubber ;)

Czekam na odzew ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest ODZEW na płytki!!!!. Ja już zamawiam 2 szt.

Tak, dodajcie pady na wyjściu napięcia + i - , tak by zasilać ew. dwa kanały z jednej płytki.

I miejsce na LED`a.

Respect.

veteran płytka którą zaproponowałem jest częścią innego projektu więc wrzuciłem ją do rozwagi przy okazji. Co do Twoich propozycji: Na mojej płytce nie trzeba dodatkowych radiatorów ponieważ diody tak umieszczone da się przykręcić do radiatora wzmacniacza co daje wymierne oszczędności. Różne typy kondensatorów - dobry pomysł ale powiększa się płytka co w przypadku gdy chcesz ją zrobić dwustronną będzie już kosztować. Jeśli to ma być naprawdę uniwesalne to trzeba by jeszcze przewidzieć pady pod zaciski śróbowe tak jak np. w Aerovox-ach. Dodatkowe zasilacze pionowo - można ale np do pre mam zasilacz na płytce pre, myślę że to lepsze rozwiązanie. Wracając do kosztów, płytka nie będzie tania gdyż jej gabaryt jest duży głównie przez kondensatory. Robienie jej jeszcze dwustronnej dodatkowo zwiększy jej koszt. Za wiele ich nie zrobisz bo aż tylu chętnych nie ma. W końcu to proty układ można go polutowac prawie w powietrzu czy na uniwersalnej płytce. Ja jestem pedantem i lubie mieć wszystko elegacko ale większość ludzi robi to po swojemu jak widać, więc koniec końców czy ma to sens?

~DeTom

To tylko propozycja ;) Jezeli uklad jest czescia wiekszej calosci - nie ma sensu go przerabiac i dodawac elementy, ktore w projekcie nie beda wykorzystane. Twoja plytak mi sie podoba - jest zwarta i jednostonna :)

odpaliłem drakule (dzieki De Tom)

musze jeszcze wymienic kable sygnałoe bo trzeszczy. jak złepie przewody reka to buczy.

ale jak na pierwsze wrazenie to ..... szczena mi opadła

To jest zbalansowany słuchawkowiec[Drakula].

Z IRFP240/9140 I.R. 4 końcówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Darkul

Odpaliłem wczoraj jeden kanał słuchawkowca wg Twojego projektu. Chyba się wzbudza, a w każdym razie poza buczeniem nic nie słychać. Szkoda mi było OPA552 wiec wsadziłem OPA604. Podejrzewam, ze zamknąłem pętle masy, ale z drugiej strony słychać byłoby muzykę w tle. Jakieś rady?

Pozdrawiam

>Inżynier

Dwie wady:

a>albo zle jest poprowadzony druk..masa

b>albo niedokompensowałes rez.w nfb.

Robiłem kilkaście wzmaków z opa552 i siupów nie miałem... fakt że na montażu powietrznym.

>magazynier

Poprawne obciązenie baz par róznicowych powinno miec podobna wartość.

Czyli rezystor w nfb powinien miec ta sama wartośc jak wejściowy.

Przy 15nf to faktycznie .... przerzut i samowzbudzenia..

Opcja z wyższymi wartościami w nfb.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Darku.

Dolutuje wyjściowe elementy i zminie dziś ten nieszczęsny kondensator.

Bez kompensacji jako pre nie pójdzie ten układ (coś podobnego jak w nocie katalogowej) ?

moja wersja jest na płytkach od DeToma.

elpod, panasonic fc, wima, ero, byw 29/200 2 x trafo 250w zalane w puszkach .

co do dzwięku to sie narazie nie wypowiem bo sie wygrzewa i jeszcze alcze z brumieniem

magazynier

to jest maja (jeszcze nie poskładana )drakula

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brumy to straszna rzecz. Np. w moich konstrukcjach przy pomiarach thd musze ograniczac pasmo od dolu do 400hz gdyz pelne pasmo od DC powoduje wzrost znieksztalcen z 0.0012% do 0.0032%. Nie potrafie sobie z tym poradzic. A moze to szumy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.