Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

veteran nie wiem co masz na myśli mówiąc kontrola basów ale z moich doświadczeń wynika że Drakula w singlu ma niewiele lepszą ww. kontrolę niż GC. W przypadku np. Proac-ów (czy podobnie trudnych kolumn) pojedyńczy sobie nie radzi. Co do zapiaszczenia to przy odpowiedniej aplikacji nawet na tych tranzystorach można sobie z nim poradzić (o czym możesz poczytać w przytoczonym wątku w moim wpisie powyżej). Oczywiście nie grzechem byłoby zastosowanie lepszych (niestety droższych) tranzystorów. Już w najbliższym czasie chce zaproponować kolegom zakup zbiorowy pary Toshiby for Audio 2SJ201/2SK1530 w dobrej cenie (45zł dobrana para). Zainteresowanych proszę o kontakt. Z moich doświadczeń wynika że warto, oczywiście można je stosować zamiennie w Drakuli bez żadnych przeróbek jedynie należy wyregulować ponownie prąd spoczynkowy.

• 1 miesiąc później...

Najlepszy hicior jest taki, że obok w wątku o nowej konstrukcji Passa nikt nie dowala się o kondy wyjściowe.

Ech, szkoda, że Darkul się nie pojawia w zakładce DIY, jako jeden z nielicznych robił tu dobrą robotę.

szalonym audiofilem nie jestem wiec sorki za brak kolosalnych zmian w brzmieniu :) wydaje mnie sie ze opa2544 jest troche bardziej delikatny ale to na granicy percepcji, nic więcej, wątpie abym w ślepym teście usłyszał różnicę. Może na przetwornikach za 2-3k zł dało by rade wychwycić większe różnice, teraz najsłabszym ogniwem u mnie jest źródło oraz pomieszczenie na które większość "forumawych audiofili" nie zwraca uwagi, na pierwszy odstrzał idzie pomieszczenie, ustawienie kolumn daje wieksze róznice niż przejscie z A3 na Drakule, bo z GC na A3 to była spooora róznica. ja słucham muzyki, nie sprzętu ;) na dzień dzisiejszy większych zmian nie ma pomiedzy opa552 i opa2544.

Co myślicie o takiej wersji...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

uwe300 zamiast odkrywać wszystko od nowa może przeczytaj ten wątek w całości. Takie rozwiązania jakie proponujesz pojawiały się tu już. Nie prowadzi to do niczego prócz cięcia góry z powodu obciążenia 552 większą pojemością bramkową. Jeśli koniecznie chcesz coś ulepszyć to spróbuj sterować każdą parę tranzystorów z osobnego OPA i połącz taki układ równolegle za pomocą rezystorów. Modyfikacji moża robić wiele ale należy zastanowić się najpierw co się chce uzyskać a później jak to uzyskać.

Próbowałem odpalić Drakulę w weekend. Jak okazało się, problem tkwił w napięciu na bramkach fetów, za niskie.

Ale nie o tym, nie o tym.

Czy 1V na TL431 (Uref) to poprawna wartość?

Odpaliłem Drakulę w wersji nieszbalansowanej. Jeszcze muszę pewnie troche wzmaka dopracować, ale...

Moje gratulacje dla Darkula i zarazem słowa uznania. Układ gra świetnie, przechodzą wszelkie pomysły o jakichkolwiek zmianach.

Wielkie dzięki dla Lancastera i Uwe300 za pomoc.

Jeszcze go dopasisz, ja przyjada 0,47uF PIO;) na wyjście. Możesz też spróbowac wywalić konda z nfb, albo go zbocznikować jakimś ruskim olejakiem. I bias, tak, żeby grzało;)

Dałem nap. Vgs = 4.12 V i gra troche inaczej, mniej ostro.

Dalem również te kondy ruskie jako bajpas na wyjściowe rubycony i jakoś trakoś dziwnie się zrobiło, zwłaszcza na górze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze to:

Ukryta Zawartość

post-2263-100005546 1170286789_thumb.jpg

post-2263-100005547 1170286788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zagoniony jestem....

Uklad z TL431 jest bardzo dobry,przy usteleniach na wyzsze prady pracy proponuje dokoptowac 1n4148 lub BAV po dwie sztuki naklejone na Nfeta w dobrej kinfigoracji z TL'em.

Co do drivera zdania sa podzielone..

Ja osobiscie lubie sound z OPA552 i lepszy z OPA453 { mozna wydebic baaaardzo duze moce}, niezle i w wiekrzosci przypadkow dobrze sie sprawdza stary dobry OPA604AP....

Moja ulubiona para fetow to IRFP240 i IRFP9140 sa najbardziej porownywalne...i tylko I.R.

Polecam wersje z OPA604 w sterowniku zbalansowanym i same koncowki oparte na nim ... spokojnie pogoni to wiekrzosc wynalazkow .

Saida.

>>>magazynier

trochę offtopic, ale czy możesz zdradzic skąd wziąłeś te czernione duże radiatory do swojego wzmacniacza? sam szukam podobnych do mojego, a polskie profile z kęt odpadają (są za krótkie). z góry dziękuje

>Rooty

Na wolumenie kupiłem. Jakiś pan w budce miał ze starego urządzenia. Więc mąło prawdopodobne, że jeszcze ma ale próbuj.

>Lancaster

Pisałeś o tym niebieskich panaskanikach co to mam na jednym ze zdjęć?

>Darkul.

Dzięki. Uwe300 już pisał o tych opach. Pobawię się jak przyjdą podstawki.

magazynier widzę że wielką maszynę składasz no i rozwojową bo miejsca w obudowie jeszcze masz... Jaki prąd ustawiasz bo radiator masz dość duży ? Z czego poskładałeś zasilacz ? A wogóle to gratuluje zapowiada się ciekawie. Pozdrawiam.

Zamawiam trochę płytek mógłbym zamówić również i pod Drakule gdyby znaleźli się chętni. Przypominam cena 16,5zł szt a wyglądają tak jak na zdjęciach u magazyniera. Oczywiście mógłbym ściągnąć znowu trochę tranzystorów i poparować.

>DeTom

Dzięki. Będzie zbalansowany, dlatego takie radiatory. Myślałem, że się to więcej grzeje.

Prąd ustawiłem na 120mA (chyba, bo mój miernik pozwala na pomiar I w zakresie do 20A:)), radiatory ledwo ciepłe, ale Vgs na IRFP240 mam 4,12V. IRFP9140 na nap. tylko 3,62V.

Pisałeś cos kiedyś o tranzystorach Toshiba? czy Sanken?, nie pamiętam, jakie. Sprawdzałeś je?

Darkul napisał, że tylko te IR.

Jak parujesz te tranzystory? No mnie też przydałoby się dwie sztuki 240, bo teraz juz są w krainie wiecznych łowów:)

Widziałem zdjęcia w jakimś wątku Twojego Drakuli, tam dopiero jest tego złomu. Napisz proszę co tam zrobiłeś i jak to gra (w porównaniu do wersji na 4 fetach:)).

Coraz bardziej mi się podoba ten wzmacniacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.