Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

czegoś tu nie rozumiem. wszyscy się zachwycają tym czymś a po wklepaniu tego do pspice wyszła mi niezła kiszka stolcowa. Zamieszczam link z obrazkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niebieski to wyjście, czerwony to baza n-kanałowca, zielony to baza p-kanałowca, zasilanie +/-30V na wejściu sinus +/-12V 1kHz, otwarte globalne sprzężenie zwrotne koło 250mA prądu spoczynkowego.

całość przesterowuje się powyżej +/-12V widać chyba dlaczego.

i skąd te zachwyty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lancaster - nie szukam wzmaka dla siebie tylko odpowiedzi na proste pytanie.

O co #$%^& chodzi?

Czemu nikt nie zauważył że te cudo da się wysterować tylko do połowy napięcia zasilania więc moce które co niektórzy tu podają są kilkukrotnie zawyżone.

Czemu wszyscy zachwycają się wzmakiem którego stopień końcowy jest sterowany dwoma zupełnie niepodobnymi sygnałami.

I czemu wszystkie głosy krytyki na temat tego wzmaka są zbywane a nikt nie próbuje jakiejś konstruktywnej obrony.

Przyznam że nie jestem elektronikiem i stosunkowo niewiele wiem o wzmacniaczach ale tu na pierwszy rzut oka widać że to nie zagra i jest marnotrawstwem dobrej kostki bo lepsze efekty dało by się osiągnąć sterując to TL072 i moc była by podobna.

Hmmm..... Jednak gra, co mogę nausznie potwierdzić. Zachwyt to duże słowo, ale gra lepiej niż wiele innych wzmacniaczy, które słyszałem.

Jeśli zasymulujesz mi jakiś fajny wzmacniacz, to z przyjemnością go złożę - pewnie będzie lepszy niż drakula.

goffer, z braku wiedzy inżynierskiej biorę audio "na ucho", a że głuchy jestem...

Mi tam się podoba. Z wysterowaniem zakładam, ze masz rację. Dlatego zrobię symetryczny i wtedy może te 15W się wyciśnie?

DeTom, nie ma pociechy;)

Teraz już zawsze sluchając wzmaka będziesz myślał: "Co z tego, że gra lepiej od tego obok, skoro można go wysterować tylko do połowy napięcia zasilania".

goffer, prośba. Rzuć okiem na schemat mojego słuchawkowca i ewentualnie coś popraw. Zastosuję te zmiany i napisze co słychać. Serio.

Pozdrawiam

A tak poważnie goffer to sprawdz sobie jeszcze raz te symulacje. Wg tego co zamieściłeś na wykresie na bramce (nie na bazie :-) p-kanałowca (jak je zwiesz) masz napięcie wyższe niż na n-kanałowcu. To jakiś kanał ;-)

DeTom źle zrozumialeś wszyscy wiemy że autorem jest darkul i Ty tu pokazałem link bo tam ludzie dosc mocno na temat minusów tego wzmacniacza się wypowiadaja i jego mocy wpisy janka na temat mocy.

>goffer

Zastanow sie nad tym co napisales.

Zasilasz stopien napieciem +/-30Vdc, masz spadki napiecia na fetach N ch i P ch [ bramkach i ujsciach RDSon].

Jakim cudem wyszlo tobie ze wzmak zniekrztalca +/- 12 V out [z powodu braku wysterowalnosci ].

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciekaw jestem jak wytlumaczysz fakt mozliwosci amplitudowych po zasilaeniu mosfetow np. napieciem +/- 80V dc? Co tobie narysuje Pspice ?

>goffer

Znasz moze parametry Drakuli z zastosowaniem OPA604AP przy zasilaniu globalnym +/- 28VDC..?

Gain shift, thd+n, noise, IMD [400Hz/10kHz], Slew rate... Vout..itp...?

dj_zibi autorem wzmacniacza jest Darkul, ja popełniłem płytkę którą prezentuje uwe300 na pierwszej stronie jako swoją, no nie dalej jest już po istotnych zmianach sorry. Wiesz co mam to gdzieś co tam u was się dzieje ale kultura nakazuje nie rżnąć tak na bezczela cudzej pracy. To tyle jeśli chodzi o sprawy autorskie.

Odnośnie zaś mocy to jest ona sprawą wtórną, nie będe się plątał w dyskusje na jej temat bo jakoś nie ta strona audio mnie interesuje. Natomiast to co pokazał goffer nie jest zgodne z prawdą i ja to przetestowalem na układzie a nie w symulatorze.

Goffer ma najprawdopodobnie zle wpisane dane micro-spice mosfetow mocy... N i P maja inne charakterystyki i wzmocnienie. Od dlugiego okresu pomocnym jest soft Tina soft proffesional... polecam, bardzo fajny program.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.