Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

DeTom odnośnie kto Zrobił płytke niewnikam u nas pokazał ją Uwe i to jego sprawa o ile wiem on sam w Eaglu się bawi może ona jest towjego autorstwa ja podałem link by można było się zapoznać z opiniami czystych elektroników u nas na forum. A widze teraz to źle bo ktos pisze że legenda wzmak do syf. Ja powiem jedno rorbie ten wymacniacy bo mam opa mam Opa453 jak uwe pryeroi mi PCb to fajnie. Może ma ktoś tu już PCb pod opa453??? I jeszcze niepisze że wzmacniacz to dno jak posłucham porównam wtedy bedę wiedział. A co do forum www.akustyka.info to panowie z taką wiedzą jak wy możecie nam tam dużo dopomagać.

dj-zibi ten wzmacniacz ma kilka wad i nikt tego nie kryje ale jak się go umie zbudować to na pewno potrafi bardzo dobrze zagrać. Nie jest to żadna legenda no chyba że ilośc wpisów o tym świadczy. Jestem już po śniadaniu więc nie będe się już żołądkował.

Zawsze są zwolennicy i przeciwnicy ja jak zrobie go to sie opowiem czy za czy przeciw. Ale jedno mnie martwi czy on ma naprawde taka moc jak pisał na początku tematu darkul??

Pout.

Lopatologicznie...

Napiecie [polowa sumy napiec + i - Vdc] razy 0.843, podzielic 1.41 = razy do kwadratu i podzielic przez RL.

wyjdzie tobie obliczalna moc ciagla... a na prawde jest ona znacznie wyzsza..tymbardziej jezeli ktos sobie pomierzy napiecia szczytowe pracy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Swoja droga czy ktos zna wzmacniacz idealny? Bo ja nie?

DeTom, 11 Kwi 2006, 09:44

>Dobrze że zapodałeś tego linka bo już wiem kto jest prawdziwym autorem tego wzmacniacza no i płytki

>pod niego. Uwe300 pozostawie to tutaj bez komentarza

Nie bardzo rozumiem... zakaz publikowania w sieci czy jak??

DeTom, 11 Kwi 2006, 09:58

>dj_zibi autorem wzmacniacza jest Darkul, ja popełniłem płytkę którą prezentuje uwe300 na pierwszej

>stronie jako swoją, no nie dalej jest już po istotnych zmianach sorry. Wiesz co mam to gdzieś co tam

>u was się dzieje ale kultura nakazuje nie rżnąć tak na bezczela cudzej pracy. To tyle jeśli chodzi o

>sprawy autorskie.

Opieralem sie na twojej plytce ze wzgledu na twoje doswiadczenie, nawet ta pierwsza rozni sie... zobelek inaczej wyglada :) i pare rzeczy tez. Pozatym jest gdzies napisany zakaz rozpowszechniania tego opisu wzmacniacza czy jak??

A i jeszcze bo zapomnialem. Forum akustyaka.info bylo przeniesione. wczesniej pod tematami byly opisy. Temat brzmiał "Drakula" a podpis był "wersja DeToma" po przenosinach to zniknelo!!! ale zeby nie bylo zobacz jeszcze raz pierwszy post :)

uwe300 może trochę przesadziłem ale chodzi o zasady. Ja Darkula schemat też modyfikowałem ale nigdy nie mówiłem że jest mój (jak mówisz Ty też tak nie robiłeś ale o tym nie wiedziałem). Nigdy nie broniłem nikomu korzystać z moich skromnych wypocin ale jeśli to robisz uszanuj mój czas i wysiłek jaki temu poświęciłem i wspomnij o tym. Dobrze zamykamy temat bez urazy.

Ciesze się :)

jak mowilem poprawilem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie sie wzmacniacz podoba moze ma jakies wady, ale w tej cenie i prostocie konstrukcji b.fajnie gra, na pewno sa lepsze, bo zawsze beda :) Zreszta to nie tylko moje zdanie, powoli przymierzam sie do symasyma to porownamy :D

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dj_zibi jeśli koniecznie chcesz dać wyższe napięcie to załatw sobie OPA445 pasuje do płytki, ma zasilanie max. +-45V i jest dość szybki. Wada to dość słaba wydajność prądowa ok 26mA.

OPA445AP musi byc specyficznie zaaplikowany inaczej sie zesra termicznie!

Ma zbyt maly I Out i raczej mniej jak +/- 16mA .

Brzmieniowo jest znacznie slabszy od 604/551/551/452/453...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grafton

Jak ? Doszedles ? Dlaczego PSspice tobie bzdury wykreslil?

o co chodzi z tym wysterowaniem do polowy? o co chodzi? max amplitudy na wyjsciu to zasilanie - napiecie bramki 6v z jednej i drugiej strony. Lepsze beda buz900/905 lub inne logic level bo tym wystarcza tylko 1.5v na bramce na duzy prad. No i brak stabilizacji temperaturowej to tez blad bez sensora to moze sie przegrzac. A nawet napewno sie przegrzeje. jedyna zaleta to sterowanie ze wzglednie dobrego scalaka duzych pojemnosci fetow. Dzwiek determinuje op mocy a te nie sa najlepsze.

senicz idz chlopie dalej sobie medrkuj... moze w koncu [w twoim mniemaniu] mniejszosci umyslowej udostepnisz jakis dzialajacy wzmacniacz?

Po pierwsze nie [po] trzy Volty, a po drugie BU maja male prady... ty taki doswiadczony mysliciel w temacie D.F. i

takie chichotki dal bys?

Jak bym tutaj nowy amp zapodal to kilku jego mosci walnelo by na zawal... i ze zlosci.

Co ja mysle, hm... i delikatnie...

Wiekrzosc op-amp'ow mocy takich jak LM3875,3886,TDA7294 itp..ma duze zniekrztalcenia przy niskich poziomach.. i stosowanie ich jako sterownik do np. tranzystorow mocy bipolarnych czy mosfet jest nieporozumieniem. Gdyby choidzilo o inne zastosowanie niz audio to o'kay...

Poza tym wysoki wspolczynnik tlumienia mozna uzyskac znacznie prostrza metoda... zreszta wzmacniacze o zbyt niskiej imp.wyjsciowej nie sa dobrym partnerem do glosnikow..nawet tych z wysokich notowan.

Glosniki sa takie jakie sa i tyle. Wzmacniacze zbalansowane czy zmostkowane z w miare plytkim NFB maja wystarczajaca kontroile nad glosnikami i bynajmniej nie wynika to z ich mozliwosci tlumienia obciazenia.

Cholera!

Wie ktos moze dlaczego w np. Paint czy Word]zie mam e z ogonkiem czy a z ogonkiem a gdy wejde do netu czy Googli tylko podstawowymi moge pisac!?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.