Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

LeszekB, kiedy porównywałem swoją drakulę do GC PK, to Drakula miala w zasadzie tylko 1 słabszą rzecz: wysokie tony, cała reszta (nasycenie średnicy, masywność dźwięku, dynamika ) była o tyle lepsza o ile wysokie tony słabsze. Ogólnie słuchało się jej przyjemniej z większym przytupem i żywością dźwięku. GC był przy Drakuli płaski.

Bas Drakuli byl poprostu większy, niekoniecznie lepszy, podobnie kontrolowany i barwny.

Teraz tak, GC+preamp zagrał już lepiej, chociaż z pre na TPA6120 również jeszcze chudziej. Ogólnie dźwiek był żywszy i miał większą dynamikę, ale też słyszalnie rozjaśniony.

Co do brzmienia GC mam w zasdzie tylko 1 uwagę, jest szybki, barwny i detaliczny. W odpowiedniej konfiguracji bas potrafi zamknąć drzwi w pokoju:), ale dźwieki mogłyby być bardziej masywne, brakuje mi też czasami naturalnej chropowatości. GC jak do tej pory grał poprostu ładnym dźwięcznym dźwiekiem. Muzykalny i magiczny, tak bym to określił. No tak, ale skala jakby nieco mniejsza niż w oryginale.

Rozumiem.Tak sobie myslałem aby Elpody zastąpić tak jak w GC 22k/680R Caddok/Riken.Do tego MURki w zasilaczu i ew BG , a no i te fety z Toshiby.Mogłoby być fajnie.Tylko ta kasa...

lancaster, 25 Maj 2006, 10:50

>LeszekB, jak mozesz, to wrzuć schemat jak to wygląda?

Ale czego ?Stopnia wyjściowego w cd na OPA1632?To zwykły filtr dolnoprzepustowy cięty chyba przy 50kHz.

magazynier, 25 Maj 2006, 11:01

>LeszekB

>Popróbuj z Allan Bradley, zmnień wzmocnienie, można dać jak radziłe Lancaster, BG N na nóżki OPA.

>Jaki w ogóle masz pre?

Mam P1.7... nie skończony .... w szafie :)

A te węglówki będę musiał zamówić.

Odpaliłe cholere zmostkowaną. Tranzystory - każda para inne napięcie (parowane od DeToma poszły z dymem).

Zmobilizował mnie do tego Stmaniak (od roboty oczywiście, odparować tranzystor czy dwa, czasem lubie sam:)), za co niniejszym serdecznie dziękuje. Podzielam również opinię o brzmieniu. W sumie nie wiem jakie jest ale jest pięknie.

>DeTom

Tak, faktycznie jakoś dynamika i energetyczność przekazu się nie zwiększyła. :)

Rozglądałeś się za Toshibami czwórkowanymi ?

magazynier kanfiguracja którą mam u siebie grała przed zmostkowaniem (czyli dwie równolegle) dzwiękiem delikatnie podanym, z finezją ale miałem wrażenie że trochę tego czaru brało się z lekkiej mgiełki i może nadmiernego ocieplenia. Po zmostkowaniu dzwięk się oczyścił z tej mgiełki (co nie znaczy że nie jest ciepło i miło) ale dzięki tej czystości i większej bądz co bądz mocy dostał nieco energi i kopa. Nie była to zmiana dramatyczna ale myślę (i nie tylko ja) że był to krok w dobrą stronę. Nie zapominaj o tym że mamy różnie zbudowane te wzmaki i różne systemy to i odczucia ciężko porównywać. Powiem tylko tak dopracowana Drakula zamiata wg. mnie GC w wersji premium jakie słyszałem. Udało mi się uzyskać subtelność przekazu myśle że co najmniej porównywalną a jednocześnie dużą kontrolę i swobodę na dole. Za jakiś czas pierwsze duże odsłuch i wtedy więcej niż dwoje ludzi potwierdzi mi (mam nadzieję ;-)) że jest tak jak piszę.

Jaki układ zbalansowanego Draculi polecacie:

1. dwa niezależne wzmacniacze pracujące w mostku i sterowane sygnałem zbalansowanym;

2. tak jak zaproponował Darkul, tzn. OPA połączone w układzie symetryzującym?

A ja wymyśliłem takę płytkę ze stablizatorami do OPA.

Jeszcze jej nie zrobiłem, ale lada dzień - kto wie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziś po południu wrzuce wam widok mojej starej płytki ze stabilizatorami, może was natchnie ;-) Bo to co robicie to troche masakryczne jest ale najważniejsze że wam się chce, tylko tak dalej.

Ja zamierzam wykonac płytkę jak niżej i spróbować uruchomić układ.

Zasilanie układów OPA napięciem maksymalnym wydaje mi się bardzo

ryzykowne. Nie wiem czy podpięcie stabilizatrorów LM tak jak na tej

płytce nie spowoduje wzbudzeń. Być może trzeba będzie zasilić je

z osobnego prostownika, albo nawet transfromatora - to wyjdzie w praniu.

Zawsze można przeciąć ścieżkę. Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

g_frank nikt Ci tego nie broni :-) Ale zawsze łatwiej skorzystać z czyjegoś "prania" są mniejsze straty własne :-) Już to przerabiałem i nie trzeba zasilać OPA z osobnego zasilacza choć oczywiście można jak się ktoś uprze. Zasilanie OPA z 30V wynika z chęci osiągnięcia maksymalnej mocy i nie zdażyło mi się nigdy aby układ padł. Teraz jednak sam mam stabilizatory ale wzmacniacz pracuje w mostku więc mogę sobie na to pozwolić. Powodzenia i informuj o wynikach.

U mnie te stabilizatory wynikają też z konieczności obniżenia napięcia.

Mam obecnie Gainclone zasilany +/- 35VDC i chcę sprawdzić czy ten

układ zagra lepiej, ale nie chcę wymieniać transformatorów tylko

dla zaspokojenia ciekawości. Katalog TI podaje, że 30V zasilania

to wartośc graniczna OPA552. Co się dzieje w chwili włączania

zasilania ?

Rozumie, 35V to rzeczywiście zdecydowanie za dużo. Nie wiem co masz na myśli pytając co się dzieje w chwili załączania napięcia ale odpowiadam nic się nie dzieje. Ewentualne przepięcia czy inne zakłócenia wynikające ze stanów przejściowych "łykają" kondensatory. Właśnie ze stabilizatorami jest nieco gorzej ponieważ pewną inercję którą wprowadzają w zasilaniu OPA "wykorzystują" tranzystory do szaleństw :-) póki nie zadziała sprzężenie i nie ustabilizuje całości.

Moje doświadczenia z włączaniem FETów są odmienne, ale to co piszesz potwierdza jedynie, że może być

różnie w różnych układach. Może dodam jakieś diody przy LMach, aby nieco skrócić stany niesutalone.

Czy ktoś robił próby tego układu z innymi wzmacniaczami ? Czywydajnośc prądowa OPA jest właśnie tym

co decyduje o brzmieniu ? Przecież kosztem mocy wyjśiowej możnaby zastosować inne wzmacniacze.

Pytam, bo żaden z testowanych przeze mnie układów BB nie grał dobrze - przynajmniej w przedwzmacniaczu.

Tak jak obiecywałem rano wrzucam widok płytki którą opracowałem po konsultacjach z Darkulem (mam nadzieję że nie ma nic przeciwko że ją upubliczniam). Była ona użyta przeze mnie w wzmacniaczu S100i który stoi u Amadeuz-a we Wrocławiu i który miał swój krótki wątek w zakładce stereo. Płytka jest przeznaczona do montażu pionowego na radiatorze ponieważ w celu uzyskania symetri i prostoty połączeń tranzystory umieszczone są z dwóch stron płytki. Na płytce można realizować właściwie dowolną konfigurację sterowania który był upubliczniany na forum poprzez odpowiednie zworkowanie nie używanych elementów. Na wyjściu jest miejsce na rezystor potrzebny w przypadku łączenia równoległego za nim miejsce na kondensator (oczywiście te elementy mozna zwierać gdy ich nie potrzebujemy). Rezystory ustalające napięcie na LM-ach oraz diody do odsprzęgania dodatkowej filtracji są powierzchniowe i na tym rysunku niewidoczne ale nie trudno domyśleć się gdzie się znajdują gdyż topologia zasilacza na LM317/337 jest szeroko znana. Zresztą umieszczam tę płytkę nie po to abyście ją bezmyślnie kopiowali ale mam nadzieję że pokaże ona że nie należy projektować na zasadzie "mam elementy teraz tylko je połącze i będzie" ale z koncepcją i odrobiną poprawności technicznej do czego was zachęcam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.