Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

jakos nie lubie kondensatorow z daleka od stopnia koncowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DeTom

Wiedziałem, że w tym agregacie S100i masz inne płytki!!!

Jak myślisz, złote Kendeile 10.000 uF 63V będą się nadawały do zasilacza do Drakuli? Qrde ide dziś sprawdzić czy na płytkę wejdą...

www.myspace.com/loszmi

Uruchomiłem dziś z powodzeniem jeden kanał układu na swojej płytce. Miłe zaskoczenie to zero problemów z przydźwiękiem, włączaniem wzmacniacza itp. Po prostu działa od razu ! Miałem też wyjątkową, jak sądzę, okazję posłucha ć w lewym kanale "Drakulę" a w prawym "Gainclone"' Wniosek mam taki, że te układy się wzajemnie uzupełniają. "Drakula" ma pękny, soczysty i plastyczny bas, ale góra nie zachwyca. "Gainclone" dokładnie na odwrót. Myślę, że można nad "Drakulą" popracować wymieniająć stopień sterujący. Najporościej będzie podmienić wzmacniacz operacyjny, ale pewnie idealnym rozwiązaniem będzie zupełnie nowy układ na elemenatch dyskretnych. Odezwę się gdy przeprowadzę kilka prób. Pozdrawiam

Gratulacje :)

Bez wymiany układu można osiągnąć dobrą górę w drakuli. Warunek dobre kondensatorki bocznikujące elektrolita na wyjściu (jakieś PIO) i dodatkowo oprócz stabilizacji dla opa polutować na nóżkach zasilania mały elektrolicik np. 10uF (BG-N, Panasonic FC...), fety powinny być IR-a i parowane, albo jeszcze lepiej jakieś Toshiby.

Gwarantuję, że góra będzie satysfakcjonująca. Również porównuję drakulę do GC.

Dzięki za radę spróbuję i tego, Działam na 2SK1530 i 2SJ210. Kondensatory bocznikujące mam jakieś 100Nf od WIMY, ale w szufladzie mam OSCOMY Sanyo. Korci mnie aby, sprawdzić jak to zagra z LT1361 - sonicznie magiczny scalak. Lepszy jest jedynie stopień na SSM2210/2220. Pogrzebię trochę - mam nadzieję, że nie spalę tych tranzystorków ...

Panowie, jak już przygotowujecie te fajne płyteczki to proponuję wygospodarować miejsce na podłaczenie się z miernikiem aby dokładnie sobie wyregulować prąd spoczynkowy.Coś w stylu dwa kołki montażowe i zwora (zwora mocy :)

Pozdrawiam.

Obniżyłem napięcia zasilające OPA552 do +/- 15V i nie narzekam na brak mocy, a mam do nagłośnienia spore pomieszczenie. Bas nic nie stracił. Oczywiście teraz mogłem sprawdzić jak zagrają inne scalaki. Zastosowanie OPA627 bardzo rozjaśniło dźwięk no i góra zabrzmiała sensownie a bas pozostał ! AD8610 nie grał tak fajnie, ale za to detalicznie. Teraz zmodyfikuję druk i sprawdzę LT1361. Nic nie mogę powiedzieć o średnicy, przestrzeni, bo testuję tylko jeden kanał.

>g_frank

Sprawdź jeśli masz możliwość AD797, bo przymierzam się do podmiany OPA552 na niego właśnie i miło będzie mi usłyszeć, że to krok w dobrą stronę :)

Ustawiłem sobie zasilanie opampów na +/- 16V i zastanawiam się, czy nie wpakować OPA637, bo OPA627 to nie my cup of tea i zrezygnowałem z nich w CD i pre na korzyść właśnie AD797. Jedyny problem, że te ostatnie mam tylko w SO8, a przydałyby mi się w DIP-ie.

Już zmieniłem druk i wkleiłem LT1361. To jest to - zachęcam innych do prób. OPA637 też gra bardzo dobrze - tak bardziej subtelnie, podczas gdy LT1361 po prostu wyciąga z tych FETow całą energię, co nie każdy lubi. Może zagrać różnie w różnych systemach. Spróbuję jeszcze spłycić sprzężenie zwrotne i dobrać inne wartości rezystorów bramkowych. Pozdrawiam

Właśnie, gdyby tak połączyć najlepsze cechy Drakuli i Gainclona to byłoby to :-)

Wczoraj byłem u Magazyniera i słuchaliśmy jego zbalansowanej Drakuli po ostatnich przeróbkach :-) i muszę powiedzieć, że jest już blisko, bardzo blisko... :-)

Jakie są Wasze doświadczenia jeśli chodzi o prąd spoczynkowy i temperaturę pracy tranzystorów ? Po godzinie pracy 2SK1530/2SJ210 nagrzewają się znacznie, a prąd spoczynkowy dochodzi do 300mA z początkowego 200mA (ustawianego na zimnych tranzystorach). Pomiędzy bramkami jest jakieś 3.85V. Radiatory mam dość spore - 10cm z profilu oszerokości 16,5cm i żebrach 3,5cm. Wiadomo, że FETy kompensują się częściowo termicznie, ale nie wiem czy to wystarczy. Czytałem sporo wpisów powyżej o popalonych tranzystorach ...

No właśnie, czy zamiast TL431 nie możnaby zrobić symulacji diody Zenera na 1 lub 2 tranzystorach i przykleić to do radiatora ? Może 2 małe rezystory w drenach (sprzężenie prądowe). A może nic nie trzeba robić bo te tranzystory stabilizują się same gdzieś w okolicy 80 stopni C i prąd dalej nie rośnie ? Jakie macie doświadczenia ?

takie ze najlepiej zrobic ten nowy projekt:) po co sobie utrudniac zycie jak juz jest cos zrobione:) a ze sie sabilizuje kolo 80st to watpie, mnie raz wywalilo trany (taki sam radiator jak Ty mam) a Magazynier to juz moze chyba tapetować pokoj irfami

Taka mała 'szajbka' umieszczona w miejscu TL431 i przykręcona do radiatora skutecznie stabilizuje prąd spoczynkowy w okolicy 250mA. Przestałem się martwić o tranzystory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ja tez sie nie martwie:) jeszcze troche lutowania ale stabilizacja prądu jest:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to nowy projekt darkula. W końcu o nim jest ten temat:)

Ukryta Zawartość

post-7698-100000578 1170294258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znałem tego projektu. Ciekaw jestem jak to zagra. Ja raczej zostanę przy swoim układzie na razie. Trzeba się pozbyć wzmacniacza operacyjnego i zastąpić go stopniem na elementach dyskretnych. Na razie przekonałem się, że tranzystory Toshiby brzmią dobrze z LT1361 i że idzie opanować temperaturę radiatora.

Proszę bardzo. Pozdrawiam kolegę z mojej (byłej) uczelni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.