Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

>crismo

Jeżeli masz 100mA DC spoczynkowego to te 5stC jest podejrzana i zbyt niską wartością temperatury.

Przepraszam... a w jaki sposób zmierzyłeś I bias ? Przy jakim napięciu pomiędzy bramkowym ?

Jeżeli wpiąłeś w dodatni biegun zasilania to możesz mieć pokazany sumaryczny pobór prądu z obu końcówek a nie jednej ! Czyli bias równy będzie 50mADC. Przy dużych radiatorach temperatura będzie nieodczuwalna... swoja drogą 5 stC to i tak dziwna wartość, skoro sama temperatura powietrza wynosi średnio 18...22 stC...

Czym są odizolowane fety od radiatora i jakiej jest on wielkości ?

Bias na pary IRFP240..9240 może wynosić od 50 do 250mA w zależności od rodzaju izolacji tranzystorów od samego radiatora i wielkości tego ostatniego..dużo tez zależy od rodzaju zastosowanego układ Vbiasu.

Co do biasu to podałem prąd dla jednego modułu, czyli dwa tranzystory + OPA552. Radiatory mam SK47 10/20/4 cm, jeden na dwa tranzystory. Tranzystory mam mocowanena na podkładkach mikowych, tranzystory mam przykręcone do radiarora za pomocą płaskowników mosiężnych. Co do tych 5 stopni to o tyle się nagrzewają względem temperatury otoczenia.

Pytam się o prąd spoczynkowy poniewaz może ktoś ma podobne warunki pracy tranzystorów. Sam tez mógłbym eksperymentowac ale zeszło by troche nad, tym trzeba by powoli zwiękrzać prąd spoczynkowy, sprawdzić czy wszystko jest tak jak powinno przez około 24h. Aż w końcu poszłyby tranzystory. Sposób dobry jak bym wiedział przy jakim prądzie tranzystory ulegają uszkodzeniu zmniejszyłbym ten prąd o 50 mA i wszystko powinno być dobrze.

• 1 miesiąc później...

Ostatnio mialem chwilke czasu i zwiekrzylem prad spoczynkowy tranzystyorow. Zaobserwowalem ze napiecie sterujace a co za tym idzie prad spoczynkowy tranzystorow zalezy od napiecia zasilania koncowek, a napiecie to zalezy od napiecia sieci. W domu mam stara instalacje elektryczna i dzieje sie tak, ze przy wlaczeniu do sieci urzadzen o duzym poborze pradu napiecie sieci maleje dosyc znacznie. W efekcie napiecie zmienia sie w granicach 225-245 V.

Ustawilem prad spoczynkowy na 150mA (napiecie miedzy bramkami okolo 8,15 V) wzmazniacz sobie gral, po powtornym pomiarze napiecie wynioslo 8 V , troche przestawilem na wyzsze mierze znowu i mam 8,33V (okolo 250mA)

Na razie mam tak ustawione, ze przy zmianie napiec sieci od 225 do 245 V prad zmienia sie w granicach 40-200mA, czy to jest normalne?

Uklad mam w konfiguracji symetrycznej na schemacie Detoma.

Przepraszam za brak polskich liter, cos mi sie z kompem chrzani.

• 2 tygodnie później...

Witam

Wprawdzie to nie na temat, ale na tym temacie zaistniała propozycja porównania tego wzmacniacza z moim SS 300B.

Obiecałem że w ciągu 2 miesiączków doprowadze do tego, i jak to sie mówi, "kobyłka u płota", a dokładnie wzmacniacz jest już u kolegi Zydelka, a nastepnie powędruje do Profes-a, i Lancastera.

Zapewne

już niedługo będą juz pierwsze efekty tych "posłuchań"...

jk

Silver sound

wywiązał się z obietnicy w 100% w przeciwnieństwie do Darkula, który rzucając rękawicę wyzwał na "pojedynek". Jak widać na wyzwaniu się skończyło:):)

Czyżby przedpłaty i długi wobec wierzycieli nie wystarczyły na zbudowanie wersji testowej??? :):):)

Odsłuchu dokonałem dziś wspólnie z Frankiem. O naszym odsłuchu i innych forumowiczów końcówki SS 300B Silver Sounda jakie będą następowały zapraszam do wątku Silver Sound SS300B w zakładce stereo.

Darkul ruszaj dupsko do pracy bo trza mieć z czym porównać SS300B.

>Zydelek

Źle sie czujesz, czy tak juz u ciebie jest w standarcie ?

Sam rusz kuper i coś sobie zrób ! Ale cos lepszego od Hi-Fi...

Pierwej poczytaj wątek a później sie czepiaj, w tym przypadku tych co sie podjęli tematu.

Mnie temat porównań wisi jak kilo kitu. Lata szczeniecych popisów mam dawno za sobą....

darkul, 21 Wrz 2006, 21:43

>>Silver Sound

>Spoko...llluzzzik..

>Czyli jak rozumiem:

>Koszt klamoctwa sumaryczny do 1000ZŁ.

>Moce od np.50..do 500W/4 Ohm na kanał.

>Możliwość znoszenia obciążeń wrednych zjazdów niskoimpedancyjnych garkotłuków.

>technologia dowolna.

>Czas 1 miesiąc.

>Oddanie klamotów do testów wszelakich wybranym forumowiczom.

Guru nie Guru alem słyszący co nie co :):)

A deklarację 1 miesiąca to przecież nie ja składałem :)

Więc jak będzie???

.... nastepnie po propozycji porównania SS 300Bdarkul, 22 Wrz 2006, 08:26

z Drakulą nastepują ustalenia w konsekwencji czego wpis:

...darkul, 22 Wrz 2006, 08:26

>Jak rozumiem mogę zrobić cos zupełnie nowatorskiego w formie... bo Drakul jest od diabła... tym

>bardziej że powstała cała ich różnoraka grupa..

I nastąpiło porównanie rozpoczęte odsłuchem SS 300B.

A co na to druga przeciwstawna strona konstruktor i wykonawca Drakuli?

Nieuważnie czytasz, jak zwykle wyrywkowo...

Poszukaj sobie kto miał udostępnić swojego klamota do porównań.

Ja jako Megakonstruktor mam to w .... no zgadnij ?

Drakul jest sporo, tylko sobie wybrać.

To tyle z mojej strony.

PA !

Witam

Powiem szczerze...

Darkul, sam wybrałem kto to ma uczynić porównania, i "przesłuchania tego wzmacniacza, zatem nie miej jakichkolwiek pretensji do Zydelka....a jedyni do siebie i Twoich "popleczników..."

Powodem tego były wpisy takich klamliwych indywiduów, jak niejaki "jacm", który publicznie chciał zrobic ze mnie barana, który go niby pytała, ile jakiś tam wzmacniacz waży, oraz uporczywe próby ustawienia przez Ciebie, i Twoich popleczników warunków porównania....

Poza Zydelkiem, jak narazie, będa w nastepnej kolejności inni userzy z tego forum, bo według mnie

najpierw beda mieli z tym moim "wynalazkiem", całkowicie niezalezni, i BEZINTERSSOWNI, userzy, a do takich zaliczam miedzy innymi kolege Zydelka, i kilku innych kolegów, których nicków nie wymieniam, bo nie uzgodniłem tego z nimi...

Pisałem, że "nie jestem kelnerem....", widocznie nie wiesz co to znaczy....

Ale namolny jesteś jak kelner.... czy tego nie widzisz , czy nie chcesz widzieć ?

Co do zagadnienia "POPLECZNIKÓW", mocno przesadzasz , a raczej napewno...

Z tego co tu między sobą gadano to wzmak deTom'a miał być kontrkandydatem.

Mnie interesują porównania w prawdziwych H-E systemach a nie w lepszym stereo.

Dla mnie wzorcem wzmaka jest Mc 1201 , ale z pewnością nie niższe modele tej firmy.

praktycznie co drugi czy trzeci dzień obcuje z tymi monoblakami i systemami tej klasy, i budżet mnie nie interesuje. Mecz deToma lub innego kolegę z forum.

Pozdrawiam i życzę nazwy Platiniumsound.

Witam

Zatem nie ma problemu, niech Detom podesle swój wzmacniacz do Zydelka, a potem pojedzie on razem z moim do nastepnych userów na porównia....

Chyba że wyobrażałeś sobie, że to on ma dokonać "pogrzebu" nad "żywym trupem", jakim byłby mój wzmacniacz, gdybym przystała na wasze cwaniackie warunki????

Ty, jak tez Detom, jestescie STRONAMI, zatem niech inni porównaja i opisza swoje subiektywne opinie....

JA rękawice podjąłem, i wystawiłem swego "rycerza..."kolej na Ciebie...

jk

SILVER SOUND

Witam

Podeślij wzmacniacz do Poznania. Ja Lancaster, Rekin i jeszcze kilka innych osób bardzo chętnie odsłucha wzmacniacz i opisze wrażenia na forum.

Oznajmiam że nie należę do żadnego spisku i nie jestem po niczyjej stronie. Obiecuję napisać prawdę i tylko prawdę.

Darkul- jak może ciebie nie interesować hi fi czy low hi-fi jak całe zycie się w tym obracasz? Hi-end to ty widziałeś na zdjęciach i mogłes podotykać sobie zanim cię nie wyleli na mordę z pracy:)

Hi-end miałeś stworzyć z własnej konstrukcji p.W.A (AC) wiesz o kim mówię. Spotkałem go ostatnio i coś ten hihi end ci nie wyszedł:) podobnie jak megakonstrukcja gdzieś bezrozumnie zrypana wzmaka słuchawkowego jaki jest w posiadaniu innego kolegi. Równiez najmocniejszą stroną twej pracy nie był kondycjoner, który czeka na chętnych (może ktoś chce sprawdzić to dam namiary na właściciela) więc.... nie bardzo łapię

W przeciwieństwie do ciebie Silver sound jest bezinteresowny. Mi jest jedynie miło obcować z jego wzmakiem.

Ty jak zwykle sie zachowujesz w swoim stylu, a twoje słowo jest niczym w porównaniu do słów jakie dają prawdziwi mężczyźni.

Myslałem ze blisko rok czegos cię nauczył. Jednak widzę że się myliłem.

Jeśli twój wzmak jest taki dobry to czego się obawiasz?

By nie być posądzonym o brak obiektywizmu nie odsłuchuję sam. Dziś zabrakło paru kolegów ale jutro i następnym razem grono będzie większe. Jesli twój wzmak jest dobry to napewno uczciwie bym napisał.

Zydel

Bredzisz jak nawiedzony , od ponad roku .. poszukaj sobie jakiegoś frajera co go będziesz dymać, ja sie nie dam..

Masz problem idz do spowiedzi albo psychoterapeuty.

Niedość że mało wiesz to na dodatek starasz sie wybielić tu na forum , nic ci po tym . Tylko starasz sie bąki puszczać tu i tam , ale tfuj smród to twoja sprawa.

By nie zaśmiecać dalej tego wątku dodam to czego zapomniałem.

Hi-endowo zajmujesz się cały czas i wtym jest 1/2 prawdy. W twoim wydaniu nabywca płaci za hi-fi i low hi-fi ceny hi-endowe podobnie jak terminy oczekiwania i realizacji są hi-endowe jak zamówienie nietypowego Rolls Roys'a. Jeśli wyznacznikiem i mianem hi-endu są ceny to mówię TAK!

Co do wylania na mordę , to sam wszystkowiedzący odeszłem , bo dymać się nie dałem !

Lubisz babrać sie w chlewiku to miłego chlapu, chlapu.

Zbuduj sam wzmaka i nie wymądrzaj sie bo na stare latka żyłka ci piardnie. Ty już chyba na emeryturze jesteś i tak z nudów męczysz kota ?

Bye!

Życzę ci abyś miał 1/10 tego klamoctwa z którym ja mam do czynienia, serio !

Nie obrażaj mnie bo zadałem ci konkretne pytanie.

Czy wystawisz swój wzmacniacz do porównania przeciwko SS 300B?

Nie ma powodów opluwania mnie, kotrkonstruktora i wszystkich ci niewygodnych osób.

Przejdzmy do konkretów a uprzedzenia pozostawmy za drzwiami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.