Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo Amplifier with 16 tubes DIY

krzem3

Rekomendowane odpowiedzi

19-08-2009r.

krzem3

Kontynuując temat polaryzacji lamp w stopniu mocy myślę że ustawienie prądu spoczynkowego

zależy od wielu czynników: W jakiej klasie wzmacniacz pracuje,przy jakim napięciu anodowym, ustawienie napięcia minusa polaryzacji itd.

W przypadku mojego wzmacniacza napięcie minusa polaryzacji ustawiłem na poziomie -38V, napięcie anodowe w zależności od wahań w sieci wynosi od +430 do +441V jak jest to widoczne na

wskaźnikach LCD. Napięcie anodowe jest na umiarkowanym poziomie,więc na pewno nie zagraża

lampom EL34.Ustawienie prądu spoczynkowego na 30mA jest na średnim poziomie w płytkiej KL.AB

w której wzmacniacz pracuje (dopuszczalne 35mA). Lampy EL34 charakteryzują się bardzo miękkim

aksamitnym brzmieniem,więc przechodzenie w pobliżu kl.A stanowi zbytnie zamulenie i spowolnienie

niskich tonów.Ponadto transformator wyjściowy powinien być dostosowany w celu ograniczenia

niekorzystnego namagnesowania rdzenia transformatora wyjściowego.

Firmy komercyjne ustawiają prąd spoczynkowy na dużo niższym poziomie np.15mA z powodu

zastosowania niskiej jakości lamp.Amplifon w wzmacniaczu WL-36 przy zastosowaniu polaryzacji

automatycznej ma prąd spoczynkowy na poziomie około 70mA na dwie lampy w kl.AB ultralinear,

pierwsze 15W w kl.A,napięcie na katodach około 30V.

hhf_pm, 20 Sie 2009, 14:52

>Nie zgadzam się praktycznie z niczym, co napisałeś. Trudno - nie dogadamy się.

krzem3

Myślę że lepiej wytłumacz z jakiego powodu się nie zgadzasz,to wyciągnę odpowiednie wnioski.

Przy napięciu anodowym +425 do 550V prąd spoczynkowy to 25 do 35mA w kl.AB,sam tego nie

wymyśliłem.

>Przy napięciu anodowym +425 do 550V prąd spoczynkowy to 25 do 35mA w kl.AB,sam tego nie wymyśliłem.

Nie chce mi się kłócić, więc po prostu to oleję. EL34 ma 30W mocy anody i siatki drugiej. Przy Twoich 425V i 25mA wykorzystujesz 10,6W, a przy 550V i 35mA - 19,25. To po jaką ****** jest reszta??? Jak chcesz używać 10,6W, to trzeba było wziąć EL84, tańsza jest i lepiej brzmi. To jest prosta matematyka i parametry katalogowe. Sam tego nie wymyśliłem. Popatrz w końcu na datasheety producentów i przestań pisać, że ktoś zaleca 25mA przy 425V.

Philips, czwarta strona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mulard, druga strona:

Ukryta Zawartość

La Radiotechnique, druga strona:

Ukryta Zawartość

Telefunken, pierwsza strona:

Ukryta Zawartość

Skończyłem, pa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stwierdzenie "ponadto transformator wyjściowy powinien być dostosowany w celu ograniczenia

niekorzystnego namagnesowania rdzenia transformatora wyjściowego" wogóle pozostawię bez komentarza...

Kolegi przykłady to max wykorzystanie lampy z dopuszczalnym prądem

spoczynkowym. Zapomniał kolega dodać że np.60mA to ogólny prąd lampy

w układzie push pull. Z grzeczności nie będę stosował słów

jak kolega, bo to nie jest dyskusja podwórkowa.

Dziękuję.

Kolego, czy kolega posiadł zdolność czytania ze zrozumieniem? Moje przykłady? Dziękuję koledze bardzo, bardzo mi pochlebia, że podniósł mnie kolega do rangi projektanta Philipsa i Mullarda.

Czy szanowny kolega może wyjasnić co to jest "ogólny prąd lampy w ukłądzie push-pull"? Ja do tej pory byłem przekonany, że w pentodzie płyną prądy Ia, Ig2, ewentualnie prąd siatki Ig1. A tu proszę, dowiaduję się, że w pentodzie płynie prąd ogólny. A w ukłądzie SE ten prąd ogólny nie płynie, tak? To tylko w PP?

hhf_pm, 20 Sie 2009, 23:29

>Kolego, czy kolega posiadł zdolność czytania ze zrozumieniem? Moje przykłady? Dziękuję koledze

>bardzo, bardzo mi pochlebia, że podniósł mnie kolega do rangi projektanta Philipsa i Mullarda.

>

>Czy szanowny kolega może wyjasnić co to jest "ogólny prąd lampy w ukłądzie push-pull"? Ja do tej

>pory byłem przekonany, że w pentodzie płyną prądy Ia, Ig2, ewentualnie prąd siatki Ig1. A tu proszę,

>dowiaduję się, że w pentodzie płynie prąd ogólny. A w układzie SE ten prąd ogólny nie płynie, tak?

>To tylko w PP?

krzem3

Miło mi że kolega dalej dyskutuje,dotyczy prądu Ia,Ig2 może się źle wyraziłem,

a układ SE mnie nie interesuje. Proszę mi wytłumaczyć dlaczego w podanym linku

który zamieściłem powyżej cytuję (Najczęściej dla jednej lampy EL-34 w klasie AB

ustawia się prąd biegu jałowego 30-65mA dla napięcia +425V, 25-35mA dla napięcia

+425 - +550V. Dla 6L6/5881 właściwy jest prąd 30mA)

Dodam że w moim przypadku ustawiłem prąd spoczynkowy na poziomie 30mA ponieważ

chciałem wygrzać nowe lampy, nie wykorzystuję wzmacniacza w sposób ekstremalny.

Przeważnie słucham na ustawionym pokrętle wzmocnienia na godz.9:00 wykorzystując

elastycznie 4 lampy mocy na kanał i mam wystarczający bas oraz zapas mocy.

Podkreślam że wykorzystuję napięcie anodowe +440V a nie jak kolega napisał +425V

i na pewno wyjdzie inny rachunek. Karta katalogowa dla lampy EL34 przewiduje

w klasie AB push pull moc max około 25W na jedną lampę, więc nie wiem skąd kolega

wyczarował 30W. Dobrze zaprojektowany wzmacniacz wykorzystuje elastycznie

70-80% mocy lamp nie dopuszczając do ekstremalnych warunków pracy.

Dodam jeszcze że mój wzmacniacz pracował już na wyższych mA,a dla informacji

prąd spoczynkowy mierzę w katodzie przy rezystorze 10 ohm.

Myślę że łapanie za słowa nie ma sensu,po co tworzyć nerwową atmosferę.

Pozdrawiam.

Jak to mówią, "ksiądz swoje - organista swoje"...

Najpierw czytam: "Przy napięciu anodowym +425 do 550V prąd spoczynkowy to 25 do 35mA w kl.AB,sam tego nie wymyśliłem.", a kawałek dalej "Podkreślam że wykorzystuję napięcie anodowe +440V a nie jak kolega napisał +425V i na pewno wyjdzie inny rachunek.". No dajże się lubić, znowu ja coś wymyśliłem? Podajesz parametry, ja się do nich odnoszę, a potem piszesz, że to ja coś napisałem???

"Karta katalogowa dla lampy EL34 przewiduje w klasie AB push pull moc max około 25W na jedną lampę, więc nie wiem skąd kolega wyczarował 30W."

Klasa pracy nie ma kompletnie nic do dopuszczalnej mocy admisyjnej. A karty katalogowe podają też dopuszczalne prądy i moce dla siatki drugiej. Jak mierzysz prąd pośrednio w katodzie, to mierzysz sumę prądów Ia+Ig2, więc moc siatki drugiej też by wypadało uwzględnić.

"Dobrze zaprojektowany wzmacniacz wykorzystuje elastycznie 70-80% mocy lamp nie dopuszczając do ekstremalnych warunków pracy."

Bzdura. Dobrze zaprojektowany wzmacniacz może równie dobrze wkorzystywać 50%, np. na GM70 lub GK71, co 110%, np. niektóre konstrukcje na 6S4S. GEC jako optimum dla swojej KT66 podaje w nocie katalogowej 90% - gwarantując przy tej mocy pełną żywotność 10 tysięcy godzin i maksymalną moc.

krzem3 22-08-2009r.

hhf_pm, 22 Sie 2009, 00:14

>Jak to mówią, "ksiądz swoje - organista swoje"...

>

>Najpierw czytam: "Przy napięciu anodowym +425 do 550V prąd spoczynkowy to 25 do 35mA w kl.AB,sam

>tego nie wymyśliłem.", a kawałek dalej "Podkreślam że wykorzystuję napięcie anodowe +440V a nie jak

>kolega napisał +425V i na pewno wyjdzie inny rachunek.". No dajże się lubić, znowu ja coś

>wymyśliłem? Podajesz parametry, ja się do nich odnoszę, a potem piszesz, że to ja coś napisałem???

>

>"Karta katalogowa dla lampy EL34 przewiduje w klasie AB push pull moc max około 25W na jedną lampę,

>więc nie wiem skąd kolega wyczarował 30W."

>Klasa pracy nie ma kompletnie nic do dopuszczalnej mocy admisyjnej. A karty katalogowe podają też

>dopuszczalne prądy i moce dla siatki drugiej. Jak mierzysz prąd pośrednio w katodzie, to mierzysz

>sumę prądów Ia+Ig2, więc moc siatki drugiej też by wypadało uwzględnić.

>

>"Dobrze zaprojektowany wzmacniacz wykorzystuje elastycznie 70-80% mocy lamp nie dopuszczając do

>ekstremalnych warunków pracy."

>Bzdura. Dobrze zaprojektowany wzmacniacz może równie dobrze wkorzystywać 50%, np. na GM70 lub GK71,

>co 110%, np. niektóre konstrukcje na 6S4S. GEC jako optimum dla swojej KT66 podaje w nocie

>katalogowej 90% - gwarantując przy tej mocy pełną żywotność 10 tysięcy godzin i maksymalną moc.

krzem3

Mogę napisać krótko stary bey miał rację że czytasz między wierszami,a następnie

piszesz delikatnie ujmując nie to co trzeba.

Jak czytasz ze zrozumieniem to odnosiłem się do linku który podałem mianowicie:

25 do 35mA to prąd spoczynkowy przy napięciu anodowym od +425V do + 550V.

Ja ustawiłem przy napięciu +440V prąd spoczynkowy na poziomie 30mA,

ponieważ założyłem nowe lampy mocy (moja wola)

Komfortowym dla mnie ustawieniem po wygrzaniu lamp to będzie 40mA i około 20W na lampę

co daje blisko 80W na kanał,kilkanaście WAT w klasie A,pozostałe w klasie B.

Myślę że wystarczy i nie zbliżę się nawet do dopuszczalnej mocy strat na anodzie.

Zobacz na schemat gdzie jest napis 30mA,(przy katodach lampy)to prąd katodowy lampy,

resztę zrozumiesz. Przy Twoich założeniach to można lampy zagotować i przy okazji

jajka na twardo. Kiedy ja się bawiłem w wzmacniacze na ECL82,ECL86,EL84 to myślę Ciebie

jeszcze nawet nie planowano,lub do żłobka chodziłeś.(przykład z lampami EL84

nie jest na miejscu).

Moja rada to nie narzucaj swoich tendencji myślowych,każdy projektuje swój wzmacniacz

pod swoje wymagania. Jeżeli jesteś audiofilem nastawionym do konstrukcji wzmacniaczy

w klasie A, to Twoja osobista sprawa. Nawet jeżeli jesteś elektronikiem

to takie aroganckie wpisy nie pasują do Twojego wykształcenia,a swoje teoretyczne

rozważania zostaw dla siebie.

krzem3

hhf_pm, 20 Sie 2009, 23:29

>Czy szanowny kolega może wyjasnić co to jest "ogólny prąd lampy w ukłądzie push-pull"?

To zapewne jakaś swojska nazwa prądu katodowego. :)

>Ja ustawiłem przy napięciu +440V prąd spoczynkowy na poziomie 30mA, ponieważ założyłem nowe lampy mocy (moja wola)

Tak, twoja wola. Tylko przestań wreszcie pieprzyć, że tak jest dobrze. Wierzyć w bzdety na własne potrzeby - okej. Sugerować bzdety innym - nie okej.

>Przy Twoich założeniach to można lampy zagotować i przy okazji jajka na twardo.

Znowu k***a moje założenia. Masz coś z myśleniem, chłopie? Wiesz co to karta katalogowa? Wiesz, co to parametry DOPUSZCZALNE? Nie? Tak myślałem.

>Kiedy ja się bawiłem w wzmacniacze na ECL82,ECL86,EL84 to myślę Ciebie jeszcze nawet nie planowano,lub do żłobka chodziłeś.

I tym się właśnie różnimy, kolego. Ty się co najwyżej bawisz, ja już z zabaw wyrosłem i to, co robię, robię na poważnie. Nie wyjeżdżaj z ramolskimi tekstami w stylu "za moich czasów...", bo jesteś śmieszny.

>Moja rada to nie narzucaj swoich tendencji myślowych,każdy projektuje swój wzmacniacz pod swoje wymagania.

Nikomu nic nie narzucam, staram się ciebie od tego powstrzymać. Nigdy nie podałem ANI JEDNEGO własnego rozwiązania, cały czas piszę o tym, co podają PRODUCENCI, ale do ciebie to można mówić, nic nie dociera, ani jedno słowo.

>a swoje teoretyczne rozważania zostaw dla siebie.

Coraz poważniej martwię się o twoją poczytalność. Podaj JEDEN przykład moich "rozważań", który nie byłby cytatem z noty katalogowej albo korzystaniem z kalkulatora.

wilu żubr, 22 Sie 2009, 21:44

>Oj chyba przekraczajcie Parametry Dopuszczalne.

krzem3

Jeżeli chodzi o dopuszczalne ustawienie prądu spoczynkowego

to proszę to wytłumaczyć hhf_pm

Ukryta Zawartość

Bardzo przemyślana konstrukcja.

Ukryta Zawartość

Muzg, 24 Sie 2009, 15:25

>

Ukryta Zawartość

>

>Bardzo przemyślana konstrukcja.

krzem3

Dużo wcześniej podziwiałem Twoje "Concertino"na fonar diy.

Dziękuję za uznanie oraz wcześniejszą poradę.

Ukryta Zawartość

Muzg, 24 Sie 2009, 15:25

>

Ukryta Zawartość

>

>Bardzo przemyślana konstrukcja.

krzem3

Dużo wcześniej podziwiałem Twoje wspaniałe "Concertino"na fonar diy.

Dziękuję za uznanie oraz wcześniejszą cenną poradę.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.