Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui AU-X111 czy Cambridge Audio a5 v2

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuje dobrego i w miarę niedrogiego wzmacniacza zastanawiam się nad czymś ze stajni Sansui aktualnie na allegro jest Au-x111 a od dawna myślałem o Cambridge Audio A5 V2.

Dodam, że żadnego niestety nie słyszałem.

Czy ktoś słyszał te sprzęty i czy mógłby się podzielić odczuciami.

au-x111 to jest hmm jakby to powiedziec,,, GÓWNO nie wzmacniacz. za 200 zł cos co ładnie gra to: denon pma-250, denon pma-300v, yamaha a-500, sony ta-a300, ta-f300. z kazdego z nich ebedziesz zadowolony. ja prywatnie wybrałbym 300v.

A co sądzicie o sansui 7070

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piękny egzemplarz ale czy będzie lepszy niż cambridge audio a5

Ukryta Zawartość

radziu21_, 18 Sie 2009, 21:45

>A co sądzicie o sansui 7070

>

Ukryta Zawartość

>Piękny egzemplarz ale czy będzie lepszy niż cambridge audio a5

Myślę, że spokojnie będzie lepszy:):):)

Niedawno próbowałem przeciętnego Dual-a 1460 (300-400 zł) vis Cambridge Audio A500 (swego czasu nagroda do 2 kzł) z kolumnami Avance Omega 503. Po godzince wymiany na Duala okazało się, że CA gra przy nim płasko, monotonnie, z mniejszą dynamiką, rozdzleczością, stereo o co tam jeszcze...

Nie straszcie :)

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

pomyłka nie 7070 tylko podaje link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wartościowy czy mniej wartościowy - najprawdopodobniej warto ten egzemplarz licytować!

Tym bardziej - biorąc pod uwagę Twoje "zapotrzebowanie".

Najlepszego!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Chyba się zaczaję na tego Sansuja 7070 i do tego Revoxy BX-350 powinno być to najlepsze rozwiązanie w tych pieniądzach sansui 700 zł a kolumny 1200 zł

Chyba że ktoś widział by lepsze rozwiązanie.

Dobrych, a może i lepszych rozwiązań pewno znalazałoby się... :)

Ale to Ty wybierasz! Co dla jednego jest lepsze, dla innego takim nie jest.

Nie ma co sie oglądać na innych:)

Fajne Vintage!

Z którego roku te Revoxy? Nie znalazłem danych o skuteczności.

Pozdr.

Już wytypowałem 3 sansuje do kupienia. Dodam tylko, że jednak będą pracowały pod Rewoxami bx350.

teraz potrzebuje tylko pomocy który sansui ma im podołać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziękuje z góry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może tego sansuja:

Ukryta Zawartość

Może ktoś coś zaproponuje.

Ukryta Zawartość

Witam

Ja bym polecil su-v8 technicsa,wiem ze technics nie jest dobry w integrach,ale su-v8 i su-v8x jest ewenementem,wewnatrz su-v8 jest koncowka mocy identyczna jak w se-a5,a w su-v8x bebechy sa z se a5mk2,naprawde dobrze graja

Z yamah polecam ca 1000

Wszystkie te klocki odsluchiwale i wiem co mowie

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chcesz dobre Sansui? Prosze bardzo: AU-G 90X - protoplasta tego ktory mam obecnie. Na naszym forum mial go kogutaudio. Jego ocene na PW moge wkleic. Niedawno byl na ebay'u za 499 Euro. To nie jest wcale duza kwota bo ten ktory ja mam pojawia sie czasem jeszcze drozej. Mozna tez szukac 911 DG ktora ma czubsi. Jak znajde link do aukcji na pewno wkleje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzięki discomaniac71, czusi-ego sansuja i jego tuning przeglądałem nawet miałem okazje posłuchać o tym trochę. Świetny sprzęt(nie słyszałem go), ale niestety czaję się na taki jakiś czas i nie ma nigdzie, dlatego szukam innych, co do tego drugiego modelu to nie wiedziałem o takim.

Na razie kupię coś tańszego z sansuja a między czasie sprzedam swojego Radmora 5102, bo taki obecnie używam i zaczaję się na któryś z tych dwóch modeli.

Poczekam na paczkę z revoxami b350, dam im któryś z tych trzech sansujów (tylko który?)do tego Thorens 146 mk IV na audiotechnice 430... i na razie tak będzie to sobie brzęczało, a z czasem dojdzie do tego sansuj jeden z tych dwóch, a najlepiej taki jak czubsiego.

I znając życie później też coś się wymieni.

pozdawiam.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Taki jak mój lub bardzo podobny jest : każdy AU-X607 , AU-X707, AU-X907, AU-X901, AU-X701, AU-X711 ... oraz najdroższe typu AU-X1111MOS, i mnóstwo swietnych końcówek mocy. Ceny od około 450 euro do około 2000 euro. Dźwięk dobrych Sansui to potęga połączona z siłą i delikatnością zarazem.

Te wzmacniacze są bardzo precyzyjnie zestrojone i żadne tam wariackie wymiany na tzw. lepsze komponenty nie zakończą się niczym dobrym. Prawidłowo odświeżony wzmacniacz Sansui będzie po prostu neutralny z olbrzymim zapasem mocy "na zapleczu". Starsze modele typu 917, 919 itd. są bardzo podobne ale bez alpha x-balanced! To ma swoje konsewkencje ale wbrew temu co mówią znawcy - na minus dla staruszków niestety ... Urodziła się twórcza teza oparta na tekstach o oszczędnościach,

iż nowsze modele to już nie to samo ... to jest dopiero kretyństwo ! ... Dzieje się tak dlatego, iż u nas w kraju tych urządzeń jest dosłownie kilkanaście i pojęcie o nich jest żadne ... Wystarczy śledzić aukcje by zrozumieć, że takich rzeczy nie sprzedaje się często. Ja mam o tyle lepiej, że spokojnie mogę targnąć się na martwy egzemplarz takiego wysokiego Sansui bo znam tą konstrukcję już chyba dość dobrze - swoją drogą trzeba być naprawdę zdolnym by coś w nich spalić ... Spędziłem wiele godzin nad tymi klockami i wiem jaki w nich drzemie potencjał jednak przestrzegam przed przeświadczeniem, iż każdy sansui gra tak samo! Jest tyle różnic między niskimi i wysokimi modelami jak między Kasprzakiem a końcówkami Luxmana ... Serie AU-X90 i AU-X99 są dla mnie zagadką gdyż nigdy ich nie słyszałem ale po topologii oceniam, że są bardzo podobne do modeli przejściowych więc mogą łączyć cechy obu serii. Przyznam z doświadczenia tylko jedno: na koniec Sansui zrobiło olbrzymi błąd pakując ślepo do srodka wszystko co najlepsze - w ten spoósb zatracili precyzyjnie i neutralnie zestrojoną konstrukcję - to co zapewniało im sukces. I tak zginęła świetna konstrukcja która trwała pod zmieniającą się szatą ponad 20 lat ... A może nie do końca zginęła ??? Dla wszystkich taka mała zagadka : Czy nic Wam nie przypomina środek Denona PMA 2000AE ?... Powstał jako pierwowzór przecież bardzo dawno ... Życzyłbym sobie by tych wzmacniaczy było u nas więcej może wtedy więcej osób zrozumie wobec czego przechodzi dziś obojętnie ... Ja wydałem na swojego małe pieniądze ale najchetniej przykleiłbym go do szafki na stałe ... Najgorszą rzeczą, o której wielu zapomina niestety to jest konieczność ich zestrojenia po latach - a to już takie proste nie jest ... Pozdrawiam !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

radziu

Jak będziesz miał kiedyś możliwość znaleźć się koło Gorzowa to zapraszam. Wielu już u mnie go słyszało po zmianach a o ofertach nie będę tu pisał bo i tak go nie sprzedam ... W swoim wątku podałem wiele ważnych informacji ale nie wszystkie ... W tych konstrukcjach jest kilka bardzo ważnych miejsc bezwzględnie wpływających na brzmienie. Efekt zaskoczył także mnie. Będę zadowolony jak oprócz Jorkersa odważą się pozostali (a było ich już ho ho ...)forumowicze przyznać do zaskoczenia jakiego doznali - to mi wynagrodzi mój trud choć po części ... a także rzuci pewne światło na aspekty akustyki w starciu z precyzyjną elektroniką ...

czubsi

jak będę kiedyś się wybierał do Gorzowa i będę miał chwile (bo z tym ciężko narazie) to wezmę numer od Ciotki Gośki i wpadnę na odsłuch.

A na narazie dzięki za zaproszenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.