Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end z papieru i blachy

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz7, 23 Sie 2009, 22:00

>Jedni wydaja kasę bo są naiwni. Drudzy budują bo w swej naiwności myślą, że osiągną poziom dobrej

>marki.

Odnosząc to do tego samego produktu jest w tym kolejna naiwność :)

Grzegorz7

23 Sie 2009, 22:00

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 310 / 1173 / 3

Oczywiście dobrym biznesem jest dobrze zarabiać.

Filut:

Płacimy za markę. A ilu konstrukcji amatorskich słuchałeś. Wiecznie te stwierdzenia.

Jedni wydaja kasę bo są naiwni. Drudzy budują bo w swej naiwności myślą, że osiągną poziom dobrej marki.

Wszystko. O co toczyć ten spór?

...Drudzy budują bo w swej naiwności myślą, że osiągną poziom dobrej marki...

imho więcej tych mniej naiwnych, bowiem wielu diy-owców przewyższa poziom znanych marek za ułamek kasy

pozdrawiam

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

>Jedni wydaja kasę bo są naiwni. Drudzy budują bo w swej naiwności myślą, że osiągną poziom dobrej

>marki.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dlatego najlepiej kupować marki taki które same wytwarzają przetworniki lub dostają specjalne wersje znanych na rynku przetworników. Takie jest moje zdanie. W końcu tu i widzimy i słyszymy za co płacimy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dodam jeszcze, że podobnie jak słuchanie kabelków, absolutnie subiektywne odczucia; tak słuchanie swojego zespołu zawsze dostarcza wspaniałych wrażeń. Jak jest się nieco bardziej dojrzałym konstruktorem to można kombinować z konstrukcją w określoną stronę: kreować rodzaj brzmienia, sceny, . . .

Kreować, choćby nieudolnie, następnym razem już trafniej. . .

Kreować!

Wydawcze pieniędzy jedynie mogą trafić ;)

Nie odmawiajcie Budowaczom możliwości zbudowania czegoś dobrego! Budowacze nie śmiejcie się z Wydawaczy kasy. To ich sprawa!

Walczmy z wszelkiej maści chamstwem i zadufaniem.

Wymieniajmy poglądy!

Grzegorz7, 23 Sie 2009, 22:00

>Płacimy za markę. A ilu konstrukcji amatorskich słuchałeś. Wiecznie te stwierdzenia.

Słuchałem (w okresie 10 lat) około 27 zestawów, które opierały się na używanych przez producentów markowych przetwornikach. Ambicją kolegów wykonawców było samodzielne wykonanie kolumn takich jak producent X, Y, Z, ale za 1/8 ceny. Jednak lwia część kolegów skończyła na gadaniu, kiedy nie podołali wyzwaniu.

Zrozum, że ja z moich kumpli się nie śmieję, lubimy się i szanujemy. To jest tylko przykład na to jak łatwo się... przelicza.

Grzegorz7, 23 Sie 2009, 22:02

>A jak widać komuś się udało zbudować coś dobrego (przykład kolego Filuta). I o to chodzi.

W tym przypadku kolega nikogo nie podrabiał, nie klonował. Pomyślał, zrobił i udało się. To jego własny projekt i konstrukcja.

Grzegorz7, 23 Sie 2009, 22:11

Pełna zgoda. Watek ma charakter poznawczy, informacyjny. Ja nikomu niczego nie zazdroszczę, choć niektórym może być ciężko w to uwierzyć. Sam chcę stworzyć kolumny na absolutnie prostych głośnikach. Po prostu szukam inspiracji, a przykładów ludzie jakoś mało podają.

modrzew47, 23 Sie 2009, 22:19 Zobacz co napisał Grzegorz o grupie 4.

napisał - 4. Mający wszystko w dupie i kupujący aby zwyczajnie słuchać.

Nikt nie chce być brany za naiwnego ale pytanie podtrzymuję - jak masz wszystko w życi to co Ci wadzi ta paskudna akustyka. Toć to jeszcze bardziej pochyłe niż cała elektryczność :))

Proszę Cie bardzo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak takie zrobisz i zagrają,jestem pierwszy.Pamiętaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czemu ceny sa takie wysokie mimo zastosowania tanich głosników - proste

Koszt wykonania solidnych , estetycznych paczek nie jest mały w przypadku niewielkiego nakładu. Sytuacja sie zmienia kiedy jest to masowa produkcja.

Producent który sprzedaje kilkanascie - kilkadziesiąt zestawów rocznie musi na czymś zarabiac i jesli jego kolumna ma końcową cenę powiedzmy 10 tys zł to bedzie ona odsłuchiwana/testowana na klockach o podobnej wartosci a proponuje kiedys zrobic taki experyment:

Podłączyłem kiedys kolumny od mini wieży do mojego zestawu i co nie grało tragicznie o niebo lepiej niz z podłączone do seryjnej wieży - najwieksze niedostatki były słyszalne na dolnym paśmnie z racji konkretnej budowy pudła.

Sytuacja sie zmienia np gdy porównamy bezposrednio dwie podobnej gabarytami kolumny na róznych przetwornikach np jak ja to zrobiem u kolegi własnie z akustykami rr2 kontra proac 140 na kilkukrotnie tanszych przetwornikach i róznica była bardzo słyszalna na korzyść akustyków choc przy tak wg mnie genialnej konstrukcji Ap Tempo 6 juz róznica była mniejsza - inna konstrukcja kolumn i nieco inny sposób prezentacji.

Józek:

Kiedy ja Ci kibicuję. Nie czyniłem Ci żadnych zarzutów.

Modrzewiu:

Przecież w grupie 3 buduje się. A nuż za dużo mniejsze pieniądze osiągnie się satysfakcjonującą jakość. A ile frajdy. Bezcenne!

A geniusze (jak już nimi zostali) powinni mieć świadomość, że niezależnie co się komu zamarzy i na forum wyleje, to tak jak z orzełka na dwuzłotówce gó.na nie wyciśnie, tak i hi-endu z papieru i blachy

niema, za to jest doskonała byznes-ściema.

NO i to jest SZTUKA samemu wpaść na koncept wybrać komplet głośników, zaprojektować wyliczyć obudowę i stworzyć zwrotnicę - po setkach i miesiącach, latach prób.. oby zagrało :)

Żadną satysfakcją jest skopiować pomysł kogoś - producenta...

No tak jak mamel napisał;Geniusze podałem dwie kolumny(dwa modele)do roboty.Bo od tej pisaniny kreci mi się w głowie.Pokażcie,że potraficie zrobić a nie tylko pisać.He,he.

modrzew47, 23 Sie 2009, 22:26

Klonowanie mnie nie interesuje. Wygląd można klonować, rozwiązania konstrukcyjne wolę swoje. Po co kopiować coś co ma ewidentne błędy ?

Do tych Twoich przykładów to mogę tylko zwrotnicę zaprojektować. Obudowy to nie moja pasja.

Pewnych rzeczy technologicznych sie nie przeskoczy i potrzeba skomplikowanych maszyn ale załoze sie ze za jakis procent wartosci tych kolumn da sie zrobic brzydsze podobnie grające.

Miałem u siebie kilka fabrycznych pięknych markowych swietnie ocenianych kolumn min Ap virgo2 , Ap spark 5 ,esa continuum , usher x719 i 3 projekty akustyka i najlepszymi kolumnami były akustyki rr2 a potem virgo 2 najgorsze a zarazem najładniejsze kolumny ushera (akustyki których koszt wyniósł 1800 zł grają teraz u kumpla lepiej niz ushery za prawie 5 tys które obecnie stoją u niego w kącie ).

Uzyskanie fabrycznej jakości wykonania małym nakładem finansowym - nierealne. Solidne paczki często kosztują wiecej niz głośniki . No i jeszce trzeba umieć stroić kolumny a nawet znani producenci często popełniają błędy w zwrotnicy np umieszczając cewki zbyt blisko siebie (widziałem gdzieś na forum fotki takich złych zwrotnic w markowych urządzeniach).

Dokładnie.

Aby cewki nie wpływały na siebie musiałyby być odległe o nieskończoność (fizyka-elektromagnetyzm). W efekcie całe to badziewie (zwrotnice bierne) knoci jakość soniczną może i dobrych zespołów audiofilskich. I co tu modrzewiu podniecać się Twoimi wyzwaniami ;) Kup sobie dobrego crossover`a, dwie końcówki mocy po dwa równorzędne wzmacniacze i zrobimy z Twoich kolumienek prawdziwe cacka :).

Nie wierzysz?

Padają tu słowa: „. . . z gó.na nie wiciśnie.”. Samemu można siedzieć po uszy w tym gównie, wydając coraz więcej kasy, poszukując. Można też złamać dotychczasowe mniemanie.

No tak ale wysokiej klasy systemów aktywnych, ot tak w salonie się nie kupi. . .

No to zrób sobie Grzesiu w piwniczce prawdziwe głośniki w koszcie nn zł o wartości użytkowej nn x 1000 - 1-szy okrzyknę Cię geniuszem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.