Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end z papieru i blachy

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jest hi-end ? Visaton pisze, że jest... Ja jeszcze nie słuchałem tego przetwornika. Cena to 550zł/szt czyli sporo. Kosz aluminiowy więc trochę nie pasuje do charakteru wątku ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17766-100007403 1251310216_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania.

Trochę źle zadane pytanie.To tak jakby zapytać czy karoseria to samochód.Myślę,że to dobry materiał na Hi-End.Ja wiem czy taki drogi?Kwestia finału.Może okazać się,że nie.

jozefkania, 26 Sie 2009, 20:10

>Czy to jest hi-end ? Visaton pisze, że jest...

Jako samotnikowi do hi-endu troche daleko. Niedawno sluchalem (a wlasciwie sluchalismy we trzech)go (mowa o B200)u siebie w odgrodzie ze wsparciem dwoch basowcow 12 cali i niespecjalnie wypadl. Dzwiek malo otwarty i obecny, po ciemniejszej stronie, taki przymulony, nosowy, slabo ze szczegolami. Niby do 16kHz, ale ladnych, dzwiecznych wysokich brak. Zapewne potrzebne mu wsparcie wysokotonowcem. Moze np. we wspolpracy z hornem to dobry materiał na Hi-End.....?

basu nie za wiele, reszta wyrypana o 8dB, dobrej góry brak ... dosztukować z dołu, z góry ...szerokopasmowiec!

taki to dziś panie hi- end z kartonu i blachy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Lutek, mamel

No nie dziwne. Tutaj symulacja z Boxsima. Obudowa 70 litrów, zamknięta. Front 100cm x 22cm. Tragedia.

A niżej... dodałem filtr RLC i mamy hi-end :) Sprawdźcie takie rozwiązanie skoro macie te głośniki.

Ukryta Zawartość

post-17766-100007384 1251317335_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozef

Wiesz co robią z dźwiękiem, zwrotnice pasywne, filtry RC, RLC, etc.

A robili kiedyś takie pt. chociażby Axiom 201, 301 i inne i komu to przeszkadzało?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Józek:

Prowokujesz, prowokujesz i zaraz z papieru i blachy otrzymasz hi-end. Tylko czy w efekcie „zwrotnica” nie będzie stanowiła złożonego układu niemożliwego do zapanowania nad nim?

Teoretycznie każdy garb można by sprowadzić do linii prostej ;). W krańcowym przypadku otrzymamy charakterystyki filtrów, dwójników; a nie głośnika. Taka ślepa uliczka. . .

Grzegorz

Visaton w swoich zestawach do montażu stosuje bardzo rozbudowane zwrotnice. Tam jest po kilka dwójników, pułapek - równoległych i szeregowych. Tutaj tego B200 pięknie uzbroili :)

Ukryta Zawartość

jello

Podbarwiony dźwięk to będzie przede wszystkim w przykładzie pierwszym, bez filtra.

post-17766-100007378 1251320662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Witam, przez tą pracę taki fajny wątek tak późno odkryłem :-(. Tak sobię myślę przekornie, czy do tanich głośników z blachy i papieru warto tyle zachodu i sił poświęcac, na obudowę DIY z 10 cm ściankami, drogim fornirem itd. Taka obudowa po kosztach materiału to pewnie 3x tyle co głośniki, a jeśli ją zlecamy to jeszcze więcej. To się nazywa przerost formy nad treścią :-).

Pozdrawiam Robert

Miałem już sobie iść a tu Robert.

Solidna obudowa to zawsze podstawa niezależnie jakich głośników używamy. Z założenia obudowa nie powinna zauważalnie drgać. Co do tego ma taniość głośników?

Moje prowokacyjne zdanie przewodnie:

Przetwornik jak przetwornik. . .

Ale aplikacja! Józek wskazuje na zwrotnice, ja na obudowę.

• Użytkownicy+

Ja myślę w temacie obudowy tak jak Grzegorz i wielu innych, ale chciałem sprowokowac, przyznaje się. Co do zwrotnicy to podobnie jak mamel sądzę że im prostsza tym lepsza.

Gość

(Konto usunięte)

Grzegorz7, 26 Sie 2009, 23:27

>Miałem już sobie iść a tu Robert.

>Solidna obudowa to zawsze podstawa niezależnie jakich głośników używamy. Z założenia obudowa nie

>powinna zauważalnie drgać. Co do tego ma taniość głośników?

>Moje prowokacyjne zdanie przewodnie:

>Przetwornik jak przetwornik. . .

>Ale aplikacja! Józek wskazuje na zwrotnice, ja na obudowę.

przewrotnie powiem, że najlepsza obudowa... to brak obudowy (no, prawie, taka jak w odgrodach, czyli szczątkowa :))

• Użytkownicy+

No to ja powiem że nie ma najlepszej obudowy w ogóle, bo nie znam takiej która była by w pełni uniwersalna. Najlepsza obudowa zależy od wielkości pomieszczenia (w decydującym stopniu).

palton, 27 Sie 2009, 00:20

>No to ja powiem że nie ma najlepszej obudowy w ogóle, bo nie znam takiej która była by w pełni

>uniwersalna. Najlepsza obudowa zależy od wielkości pomieszczenia (w decydującym stopniu).

Witam;

Rozwiń myśl-jaka jest tu zależność ?

Pozdrawiam

palton, 27 Sie 2009, 00:20

>No to ja powiem że nie ma najlepszej obudowy w ogóle, bo nie znam takiej która była by w pełni

>uniwersalna. Najlepsza obudowa zależy od wielkości pomieszczenia (w decydującym stopniu).

Witam;

Rozwiń myśl-jaka jest tu zależność ?

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

jozefkania, 27 Sie 2009, 00:19

>Za chwilę dojdziemy do wniosku, że tylko słuchawki :)) Pewne kompromisy (obudowa, zwrotnica) są

>potrzebne.

obudowa szczątkowa jest potrzebna, ale klasyczna skrzynka nie bardzo, same kłopoty z nią. Powstała TYLKO dlatego, żeby zaradzić problemowi kasacji basu w głośnikach.

• Użytkownicy+

Pawle, chyba nie do końca, obudowa zamyka drogę fali (wygasza ją OZ, w mniejszym stopniu bass reflex), tworzonej przez tylnią częśc membrany. Wywołuje także tz. poduszkę utrzymującą głośnik w mniejszej amplitudzie drgań. Dlatego głośniki do odgrody mają mniej podatne zawieszenia, co zmniejsza odpowiedź impulsową.

A czym innym jest odgroda jak nie obudową?

W wątku Roberta napisałem:

„Robercie:

Obudowa spełnia jedynie 2 rzeczy:

1. Trzyma głośniki.

2. Oddziela przeciwna fazę drgań drugiej strony membrany.

I jeszcze. . .

Co do pkt 1 i 2 widać wszyscy się już zgadzają.

A co z innymi funkcjami obudowy i jej wpływem?

• Użytkownicy+

Grzegorzu rozwiń to jeszcze...

"A co z innymi funkcjami obudowy i jej wpływem? "

Min. jak napisałem, obudowa tworzy poduszkę która zmniejsza amplitudę wychyleń głośnika, bez niej głośnik mógłby poprzez duże wychylenia uszkodzic się.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.