Skocz do zawartości
IGNORED

Pykanie w kolumnach w Rotel rx-930 ax.

bajzel

Rekomendowane odpowiedzi

Przy włączaniu mojego wzmacniacza słychać charakterystyczne "pyknięcie", objawiające się dużym skokiem membran głośników.

Przy wyłączaniu wzmacniacza nie ma tego typu objawów.

W internecie przeczytałem, że jeszcze kilku właścicieli tego modelu narzekało na "pykanie", ale nie wiem czy to norma, czy pospolite uszkodzenie.

Generalnie mam dwa pytania.

1) Czy może ktoś powiedzieć, czy ten model (Rotel rx-930 ax) był wyposażony w opóźnione włączanie kolumn które likwiduje to zjawisko, w więc czy to na 100% norma w tym sprzęcie???

2) Jak "pykanie" wpływa na głośniki. W jednym miejscu piszą, żeby się nie przejmować, bo nie ma to żadnego wpływu, na innym forum piszą, że to zarzynanie kolumn i natychmiast coś z tym zrobić. No więc jak to w końcu naprawdę jest.

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/57686-pykanie-w-kolumnach-w-rotel-rx-930-ax/

bajzel, 23 Sie 2009, 23:11

oczywiście chodzi o wzmacniacz RA-930AX.

jest to normalny objaw tego typu wzmacniacza ( jest to starsza seria nie posiadająca stosownego zabezpieczenia jakie występuje w droższych modelach np. RA-972). Na to "pyknięcie" narzekają wyłącznie osoby nie znające zagadnienia.

Więc nie jest to żadna wada i nie powoduje uszkodzenia kolumn.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No tak, jasne, że chodzi o RA-930. Literówka, przepraszam.

Na wzmacniaczach z którymi miałem do czynienia, to zjawisko nie występowało, a że nie znam się na sprzęcie audio, wolałem dopytać.

Dziękuję bardzo za jasne i rzeczowe odpowiedzi.

pozdrawiam.

Oczywiście w moim Rotelu RA-840BX2 tez jest "pykanie" (ja to nazywam raczej "puknięciem") przy włączaniu - dla mnie to nie była żadna niespodzianka, gdyż wcześniej miałem wzmacniacz Unitry - tutaj podczas włączania głośniki basowe reagowały solidnym tąpnięciem (jakby solidne uderzenie stopy w wielki bęben perkusji), przy którym puknięcie Rotela to mały pikuś.

<><

bajzel, 24 Sie 2009, 00:29

proszę bardzo :)

choć nie ukrywam, że na samym początku też mnie to drażniło i straszyło.....:)

niepotrzebnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.