Skocz do zawartości
IGNORED

Jak szukać odtwarzacza cd???

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawia mnie jak szukać mam odtwarzacza cd. Np

-odpalam allegro widzę dwa odtwarzacze jeden to sony 34... a drugi to sony 55..es. Wiem już ze seria es jest najlepsza seria,wiec wiem co wybierać. Jak wygląda stacja z innymi producentami???

Chodzi mi raczej o serie nisz o poszczególne modele.

Proszę podpowiedzcie coś.

Bo często jest tak ze ktoś się nie zna i ma w lombardzie sony CDP-X559ES i cene 400zl aj nawet nie wiem ze to okazja i przechodzę obok.

https://www.audiostereo.pl/topic/57728-jak-szuka%C4%87-odtwarzacza-cd/

Na Forum znajdziesz wiele informacji o CD.

Kryteria , którymi powinieneś się kierować to np.:

- cena (nowy/używany)

- charakter dźwięku (dopasowanie do reszty toru)

- dostępność i cena lasera

- możliwość ewentualnego tuningu

- preferowany wygląd , ulubiona firma/producent itp. itd.

a tak przy okazji : ma ktos doswiadczenie z cd-kiem z wejsciem usb . Mysle o takim urzadzeniu do "gabinetu" . Słuchanie muzyki z kompa mnie powala...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

zeby posłuchac niezobowiązująco cos z drive-pena

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

CD z USB to raczej droga zabawka. Jeśli chodzi o to żeby "posłuchac niezobowiązująco", to są do tego DVD z USB kosztujące 10 razy taniej. Zwróć uwagę na możliwość wyboru plików bez pomocy menu na telewizorze, a jeszcze lepiej żeby była możliwość wyboru folderów. Miałem kiedyś odtwarzacz DVD Philips, który na swoim wyświetlaczu pokazywał Nr folderu oraz Nr piosenki. Do zmiany folderów wystarczył pilot. Przyjdź do supermarketu z pen-drivem i się pobaw z DVD, zobaczysz jak sobie radzą.

Ja mam takie źródło i sprawdza się bardzo dobrze, zarówno dysk(nagrania LPCM i Mp3 320kbps) jak i radio internetowe czy podpięcie pendrive do portu USB. Oczywiście nie można zapominać o podstawie czyli płytach audio cd. Cena, myślę że okazję na allegro kupisz za 1000-1200zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM, 27 Sie 2009, 15:00

>Ja mam takie źródło i sprawdza się bardzo dobrze,...

napisz cos więcej.........jakie miałeś przed tym cd, do czego to teraz podłączasz, jaka pojemność ma HDD.........jak gra muzę z cd ???

Wcześniej miałem PianoCrafta, jednak słuchałem też systemów CA z serii 5 jak i taniej budżetowej Yamahy(397) czy Denona(seria 5). Jak dla mnie gra ono lepiej, tzn. w połączeniu z DRA-102. Dysk ma pojemność 40GB(nie wiem czy można go podmienić na większy bo nie zaglądałem do środka). Wgranie albumów dostępne jest poprzez oprogramowanie i podłączenie źródła z komputerem. Jednak można to robić TYLKO poprzez firmową aplikację dołączoną na cd. Kasować kolekcję można zarówno z strony źródła, jak i poprzez oprogramowanie komputerowe. Tworzenie playlist jest dziecinnie proste. Można także robić upgrade bazy albumów gracenote(wyjściowo w cd-ku jest informacja o 600albumach). Wyszukiwać nagrań można poprzez Gatunek muzyki, artystę, album czy utwór. Odbywa się to intuicyjnie poprzez bardzo dobrze działające pokrętło JOG. Oczywiście wyświetlacz wyświetla Nam 3 bądź 6 linijek tekstu. Kto co woli.

Brzmienie. Denon gra bardziej miękko, muzykalnie niż to co miałem wcześniej, co nie oznacza że zamula, jednak nie jest wynaturzony i nie podbija wysokich i niskich częstotliwości(jak np. seria 500 Denona).

Radio internetowe sprawdza się bardzo dobrze, duża baza, update itd. Potrzeba tylko kupić jakiś adapter od strony źródła by mógł komunikować się bezprzewodowo z bezprzewodowym routerem. Jednak to nie jest duży wydatek.

Można także zgrywać na dysk prosto z płyty audio cd na dysk(mamy tu do wyboru opcje LPCM, 192kbps i 120kbps). Praktycznie poza 2 pierwszymi nie widzę tu innej opcji dla jakości nagrania.

Można także podłączyć źródło z serwerem czy wpiąć do niego pendrive'a.

Pilot jest duży i wygodny, posiada fluorescencyjne podświetlenie. Myślę że w tej cenie jest to jedno z najbardziej wszechstronnych źródeł. Oczywiście nie mam na myśli ceny oficjalnej z strony producenta.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

kynyrd, 27 Sie 2009, 15:07

>Dawid - ładną masz koszulkę ;)

Dzięki, widzę że się nie nudzisz :P

moze naiwne pytanie ; czy urzadzenia tego typu widza zew. dysk twardy ? ewentualnie jak powinien byc sformatowany ?

W tym wątku dodałem dziś zdjęcia wnętrza mojego CHR-F103. Dysk ma dość mały wymiar, nie wiem czy dało by się go czymś podmienić na dysk o większej pojemności.

Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.