Skocz do zawartości
IGNORED

rozlany elektrolit ??? Yamaha AX-900

christof138

Rekomendowane odpowiedzi

dziś postanowiłem rozkręcić moją "nową" Yamaszkę AX-900 i moim oczom ukazał się następujący widok...

koledzy czy to są rozlane kondensatory? czy należy je wymienić?

przy okazji zapytam również speców czy na podstawie tych zdjęć podejmą się oceny stanu technicznego mojego egzemplarza?

czy była grzebana ?

z góry dzięki za porady :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23319-100007098 1251663301_thumb.jpg

post-23319-100007099 1251663301_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57792-rozlany-elektrolit-yamaha-ax-900/

ok jeżeli to tylko klej to kamień spadł mi z serca...;-)

Panowie a to co może być pod niektórymi tranzystormi? są takie jakby podkładki a pod innymi nie ma tylko jest jakby pomalowane...??? czy to też jest normalne?

przepraszam za lamerstwo ale tematyka jest mi zupełnie obca ...:-)

Ukryta Zawartość

post-23319-100007093 1251664490_thumb.jpg

post-23319-100007094 1251664490_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tak ma być to pasta poprawiająca przewodzenie ciepła (siliconowa termoprzewodząca jak na radiatorach procesorów itp.) a te trany tak mają być, izolowane masz tylko mocy wyjściowe.

Wszystko jest najzupełniej normalnie, skręć wzmaka i słuchaj muzyki. Zastanawiam się ile jeszcze powstanie postów o wylanych elektrolitach. Osobiście nigdy nie widziałem takowego, a elektroniki widziałem sporo.

dziękuje Wam za informacje ... nie ukrywam ,że trochę zaniepokoiłem się zwłaszcza tym klejem pod kondensatorami... ale skoro wszystko w porządku to temat uważam za zamknięty ;-)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

wszystko ładnie pięknie i oryginalne :)

zapodaj jeszcze fotkę od spodu! na potwierdzenie

P.s. tak wypacykowanej i wypolerowanej wewnątrz yamahamy z tamtych lat to jeszcze nie widziałem haha

Na pierwszym zdjęciu płyta servo VCR AKAI którego naprawiałem jakiś czas temu. Nad nią znajdował się zasilacz którego główny elektrolit wylał się i następnie skorodował odpadając od płytki, zaś jego "soki" spowodowały takie spustoszenie. Na drugim zdjęciu zbliżenie innego kondensatorka płyty servo który także spuchł i się rozlał. Wprawdzie zdjęcia dotyczą magnetowidu, ale w innych urządzeniach wygląda to podobnie...

Ukryta Zawartość

post-10615-100006966 1251755702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zdjęciach tej Yamahy, ten klej nie wygląda na typowy klej. Typowy klej jest jaśniejszy i ma gładką powierzchnię "lutu". I oczywiście ten "lut" jest twardy. Ale może to kwestia nienajlepszego zdjęcia.

Ale raczej aż tyle kondensatorów by nie wylało jednocześnie.

A z tymi tranzystorami to jest tak, że jedne wymagają izolacji jednego z wyprowadzeń od masy (styk radiatorowy na ogół jest połączony z kolektorem), a inne nie (bo kolektor i tak idzie do masy). Tam gdzie jest tylko "pomalowane" to jest pasta termoprzewodząca.

christof138, 31 Sie 2009, 21:40

>a coż takiego sie tam kryje od spodu ?? ;-)

bardzo dużo informacji, np. manipulacje lutownicą.....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 1 rok później...

witam . zainspirowaly mnie te zdjecia do rozkrecenia i przetarcia mojej yamaszki ax 900 ;] i powiem tak . na zdjeciach to nie widac tego jak w realu jest i gdy rozkrecilem moja yamaszke to pierwsze co zucilo mi sie w oczy to OGROMNY zasilacz . jeju .... jakie to wielkie jest.... a te 2 jak to zwa " katody" czy jakos tak . jak dwie wielkie literatki . kurcze ..... klasa sprzed . te druty co widac z gory . miedziane czy co to za stop niewiem . sa jak blaszki plaskie . z gory widac ze jak by tylko druciki . kurcze . to jest klasa sprzed ;] . moja w srodku ladniej . bardziej zadbanie wyglada niz ta tutaj prezentowana . a co do tego kleju kolego to u mnie jest klej bialy . mniej go niz u ciebie . ladniej u mnie to wygada.

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.