Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie 2 fronty za ok. 1000zł

adsda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie.

Dzięki Waszym poradom zakupiłem już amplituner - Pioneer VSX-D812 wg papierów 6x100W impedancja 8-16Om

Teraz szukam do niego dwóch kolumn frontowych podłogowych.

Na razie moimi faworytami są: Jamo S606 (ale mają 6Om), JBL E60 (ale mają 90W), JBL E80 (ale mają 100W - podobno moc głośnika powinna być półtora raza większa od mocy wyjścia amplitunera). Podobają mi się jeszcze Magnaty (ale są one 4Om)

Chciałbym aby te kolumny były 3 lub 4 drożne.

Interesują mnie tylko nowe kolumny.

Mogę na to przeznaczyć około 1000zł

https://www.audiostereo.pl/topic/57794-jakie-2-fronty-za-ok-1000z%C5%82/

adsda, 31 Sie 2009, 08:57

>Na razie moimi faworytami są: Jamo S606 (ale mają 6Om), JBL E60 (ale mają 90W), JBL E80 (ale mają

>100W - podobno moc głośnika powinna być półtora raza większa od mocy wyjścia amplitunera).

To mit z tą mocą. Z resztą ten ampli nie osiągnie 100W przy wszystkich wysterowanych końcówkach.

Może kolega powinien jeszcze poczytać troche forum i się doszkolić. Pytanie o kolumny 3 lub 4 drożne za 1000 zł jest trochę śmieszne. Chyba nie za bardzo wiesz o co chodzi z tą drożnością.

adsda, 3 Wrz 2009, 19:30

>Przez kolumnę 3 drożną, rozumiem kolumnę z 3 głośnikami - nisko, śednio i wysoko tonowym. Czy

>błędnie to interpretuję?

Trochę błędnie. Kolumna tródrożna może mieć np. 5 głośników (sopran, średniotonowiec i 3 basowe). Zależy od zwrotnicy.

Przykład kolumny trójdrożnej (B&W 803D):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jak duży masz pokój ?

te 2 kolumny to rozumiem tymczasowo ? jeśli tak to musisz poszukać kolumn do których będziesz mógł dokupić centralny (i najlepiej tyły też) z tej samej serii

ronty tymczasowo, ale pewnie to "tymczasowo" przeciągnie się raczej bardzo długo, więc możliwość dokupienia reszty z tej samej serii nie jest priorytetem.

Pokój ok 20mkw 5,5 x 3,5.

Muza, różna różnista, disco, techno, hip-hop, rock'n'roll, czasem Strauss, zależy co mi wpadnie w ucho :-)

no to skoro tylko do muzyki to mogłeś kupić taniutki wzmacniacz stereo a nie kaszaniasty amplituner, radziłbym to sprzedać czym prędzej... bo tak nie masz ani filmów w 5.1, ani jakości muzyki na przyzwoitym poziomie

z kolumn za 1k to polecam poszukanie w używanych średniej wielkości podłogówkach, w tej cenie widziałem różne Accoustic Energy, Mission, JBL LX itp

z nowych raczej ciężko coś dobrać, może jakieś Heco Victa 500, Magnaty Altea, Supreme... ale to będzie dźwięk o klasę niżej od używek w tej cenie

Wymiana amplitunera na coś innego nie wchodzi w grę.

Z nowych kolumn zawróciłem uwagę na Magnaty, ale one są 4Om, więc według większości opinii nie powinienem takich kolumn podłączać pod mój amplituner.

Jeśli masz, to napisz jakie masz doświadczenie co do doboru mocy kolumn do mocy nominalnej amplitunera, czy jeśli jest 6x100W to czy kolumny muszą mieć więcej jak 100W, czy może być mniej itd. No i jak wygląda sprawa impedancji...

6x100W przy poborze mocy 280W ?

ze 40W w stereo to jest max co ten Pioneer wyciśnie...

co do impedancji to masz rację, lepiej nie ryzykować

szukaj kolumn 8 ohm i patrz aby miały efektywność z granicach 90db lub wyżej, to je wtedy ten Pioneer jakoś pociągnie

Czy kolumny kupione w USA współpracują bez żadnych problemów z europejskimi amplitunerami? Pytam, ponieważ z elektroniką jest problem, ponieważ oni mają w gniazdku bodajże 110V a my 220-230V, wydaje mi się, że z kolumnami nie powinno być takiego problemu, ale wolę spytać :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.