Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade starego gramofonu - gniazda?

Rootlin

Rekomendowane odpowiedzi

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>jac660

To dość gruby kabelek :-) nie powinno być kłopotu. Można paznokciem delikutaśnie. Większy kłopot jest by zrobić tak, żeby ekran w jakim są 4 żyły nie wpływał na pracę swobodną ramienia ...

K

ahaja, nie wiem czy paznokciem zejdzie, to jest tak małe, że ledwo widać (mówię oczywiście o oszczególnych żyłach).

co do tej zamiany mas, to dało to jakieś zauważalne efekty soniczne?

pzdr

j

jac660, 7 Wrz 2009, 18:36

>ahaja, nie wiem czy paznokciem zejdzie, to jest tak małe, że ledwo widać (mówię oczywiście o

>oszczególnych żyłach).

>

>co do tej zamiany mas, to dało to jakieś zauważalne efekty soniczne?

>pzdr

>j

Witam,

ja sobie poradziłem w taki sposób:

leciutko, naciąłem nożykiem(ostrze stanley)koszulkę, a następnie palcami z łatwością ją zdjąłem.

pozdro

>jac660

Dramatyczne dla MM. In plus.

Przy tym nacinaniu trzeba to robić z dużym wyczuciem ... bo się żyła zmniejszy ... :-)

'Nie za zbytnio'. MC LO są raczej niewrażliwe na pojemność.

Dwa zdjęcia z grzebania w s500:

Pierwsze - po lewej stronie widać magistralę/listwę do której szły przewody od wkładki. Sygnałowe i masowe. Masowe łączyły się z tzw masą 'brudną'.

Zlikwidowałem tą przypadłość.

Od gniazda ramienia wychodzi przewód (splot 3 cieniutkich drucików) - uziemienie ramienia i łączy się masą 'brudną'.

Z gniazda ramienia wychodzą też 4 przewodziki sygnałowe - każdy spleciony z 2 cieniutkich drucików. Masa sygnałowa i sygnał jednego kanału są jak widać splecione ze sobą i lecą do gniazda RCA.

Drugie zdjęcie to 'całość'.

:-)

Przyjemnego grzebactwa.

K

Ukryta Zawartość

post-1494-100006514 1252359071_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Realistic - model LAB 701. To cudo działa. Ale jak działa. Dobrze działa. Muzyka brzmi pięknie. Nie jest to tosamo co w CD, ale dusza... tej duszy i barwy nic nie zastąpi. Wiem już co ludzie widzą w analogu. :) Mistrzostwo. Coś czuje że utonę w tych gramofonach..

Koledzy Szanowni - ja jeszcze w temacie kabelka RCA gramo-phono.

Niską pojemność (ok. 50 pF/m) mają kable antenowe (tzw. koncentryk).

Sam zrobiłem na tym łączówkę dług. 0.5 metra -> więc prawdopodobnie zszedłem z pojemnością

do ok. 25 pF. W każdym razie nie chcę juz innego kabelka ;)

Wpływ pojemności na wkładkę MM jest co najmniej "elektrycznie" prosty -> wystarczy policzyć

rezonans indukcyjności wkładki (ok. 0.5 H) z pojemnością kabelka + pojemność wejścia phono

- często wychodzi to ok. 11 kHz, jeśli kable ma np. 300 pF, wejście phono 100 pF.

Aha - jakby kto nie pamiętał: frez = 1/[2*pi*SQRT(L*C)]

A bywają kabelki i wejścia phono o wyższej pojemności, więc rezonans wypadnie jeszcze niżej ...

pozdr - Krzysiek

Odnośnie wkładki to przxecież po prostu Technics. W sklepie z elektroniką oryginalnego Techcsa dostaniesz za około 100zł, natomiast przepięknie oczywiście zagra Grado Prestige Black, tyle że z mocowaniem T4P jest trudno dostępna. Sprawdź na www.sklep.rms.pl

Pozdrawiam

aha- wkładki szukaj na pmount

czytam i zastanawia mnie dlaczego są koncepcje przerabiania gniazd DIN na RCA. te ostatnie są lepsze, bo jest mniej problemów z masą. niektóre firmy specjalnie stosują "starodawne" gniazda DIN z w/w powodów. co do pojemności kabla, to też nie zgadzam się z jednoznacznym stwierdzeniem, że im mniejsza pojemność tym lepiej. ta mała (nie mówię o ekstremach) pojemność nie wpływa w żaden sposób na przesłuchy a może pomagać. jeśli ktoś jest dociekliwy niech sam porówna kabel od "betoniarki" z różnymi innymi o większej pojemności.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.