Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokość podstawek do kolumn. Jaka?

Rootlin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem kolumny podstawkowe o wysokości 50 cm. Jakiej wysokości powinny być podstawki?

Producent poinformował mnie, że standardowa wysokość to 50 cm. Czy ma racje?

Nie miałem nigdy kolumn podstawkowych i nie wiem.

Prosze o rade.

Miłego wieczoru,

Maciek

Gość

(Konto usunięte)

Rootlin

Tak jak radzą moi poprzednicy - to optymalne rozwiązanie :-)

I mniej więcej zgodne z poradą producenta.

Moje kolumny mają wysokość 40 cm, a podstawki mam zrobione o wysokści 60 cm.

Scena dzwiekowa powinna byc na wysokosci uszu, dlatego z moich doswiadczen wynika ze poziom glosnikow wysoktonowych powinien byc troche powyzej linii uszu, tak ok. 10...15 cm, czasami przydaje sie pochylenie kolumn do tylu,

Ryszard1, 4 Wrz 2009, 23:32

>Scena dzwiekowa powinna byc na wysokosci uszu,

OK. To wszyscy prawie wiedzą.

W takim razie tak pytając na powaznie jaki typ kolumn mają Japończycy skoro tam przeważnie siedzi się na podłodze? czy mają kolumny podłogowe? czy mają w związku z tym inne rozwiązania?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ogolna wysokosc to tak jak koledzy pisza czyli wysokotonowka na wysokosci uszu. jednak wszystko zalezy od samych kolumn (ich charakterystyk czestotliwosciowych/kierunkowych) jak i naszych preferencji bo zmiana wysokosci czy odchylenia na boki pozwala dosc znaczaco ksztaltowac brzmienie.

sonus faber w swoich materialach zamieszcza charakterystyki kolumn z opisem ich cech brzmienia w zaleznosci wlasnie od wysokosci podstawek.

wiec tylko eksperymenty ci zostaja.

Mam identyczne spostrzeżenia jak kolega Ryszard1. Scena powinna być nieco wyżej, ja mam troszku niskie podstawki (brakuje jeszcze jednej pary granitów które miałyby je podnieść), to też podniosłem nieco kolumny na przednich kolcach by celowały lekko w górę. Dobrym testem jest puścić jakiś kawałek z wokalem i posłuchać na jakiej wysokości znajdują się śpiewające usta ;) Powinny pojawić się nie niżej jak półtora metra od podłogi.

I love the sound of crashing guitars

Gość

(Konto usunięte)

Micke 13, 5 Wrz 2009, 14:10

>Dobrym testem jest puścić jakiś kawałek

>z wokalem i posłuchać na jakiej wysokości znajdują się śpiewające usta ;) Powinny pojawić się nie

>niżej jak półtora metra od podłogi.

Chyba, że śpiewa duet braci K. ... ;-):-)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.