Skocz do zawartości
IGNORED

Dokąd zmierza światowy producent kolumn

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Dokąd zmierzają światowi producenci kolumn a gdzie są nasi.Czy gonimy za postępem czy drepczemy w miejscu?

Jak sądzicie?Czy okrzyknięte produkty naszych producentów są już Hi-Endowymi produktami?Czy to tylko krzyki?

Na początek powiem co uznaje za Hi-End:To produkt ze wszech miar najwyższej jakości tak sonicznej jak estetycznej i jakościowej.Produkt bez wątpienia luksusowy a przecież wiadomo że tej cechy nie posiadają produkty (w tym przypadku kolumny) wykonane w starej,anachronicznej technologii.Te ostatnie mają watość jedynie sentymentalną o muzealnej nie wspominam,gdyż te muszą spełniać inne kryteria.

Wszyscy producenci - nasi i nie nasi - zdażają ku zadowoleniu klientów. Stąd w ich produktach ekspozycja tych częstotliwości, które głaszczą ucho większości słuchających.

Sledząc historie rodzomych producentów, uwazam, że nie mamy się czego wstydzić. Jedyne, co kuleje, to strona marketingowa i opakowanie. Imperialisci jakos lepiej opanowali tę sztukę. Zapewne poprzez lepszy zapas środków materialnych zwiazanych z wypuszczaniem kolejnych produktów.

Jak by tak dokładnie prześledził historię powstawania firm i ich rozwój, oraz osiągnięcia w dziedzinie elektro-mechanicznego odwzorowania muzyki to kol. corny bardzo trafnie ujął zagadnienie. Weście konstrukcje z lat 70, 80, 90 i 2000 i sami sobie odpowiedzcie w którym okresie najbardziej uczciwie kalkulowano jakość i cenę.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

>"światowy producent kolumn" zmierza tam, gdzie jest największy zysk

>teoria głosi, że oznacza to... postęp :)

Trafnie ujęte. Teraz chodzi o ZYSKI. Takie czasy. Nawet Biblia to trafnie ujmuje, pisząc o naszych czasach: "ludzie będą chciwi, samolubni, źli". Przenosi się to na wiele dziedzin naszego życia - nie tylko na muzykę.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Światowy producent kolumn zmierza w kierunku zbajerowania dekoratorów wnętrz dlatego, że to oni sprzedają najwięcej elementów wyposażenia domu.

Jakość dźwięku nie jest tu istotna.

Wszyscy w branży audio zastanawiają się jak dotrzeć do ludzi Z POZA tzw. kręgu audiofilskiego który już dawno przestał być odbiorcą dóbr luksusowych a te same twarze zwiedzających są na wystawach audio na całym świecie rozpoznawane przez wystawców rokrocznie.

Coraz częściej tuzy audio wystawiają się na wystawach wyposażenia wnętrz a nie audioszołach.

Będąc na wielu europejskich wystawach zauważyłem pewną prawidłowość:

najlepszy dźwięk jest w pokojach nieznanych małych firm które konstruują po to aby dobrze grało.

Za rok większości z nich nie ma ponieważ nie zdołały przejść do cynicznego , drugiego etapu konstruowania - aby podobało się dekoratorom wnętrz.

Apetyczny, 6 Wrz 2009, 12:00

"Nawet Biblia to trafnie ujmuje, pisząc o naszych

>czasach: "ludzie będą chciwi, samolubni, źli"."

2 do Tymoteusza 3:1-5

HarpiaAcoustics

>>Będąc na wielu europejskich wystawach zauważyłem pewną prawidłowość:najlepszy dźwięk jest w pokojach nieznanych małych firm,które konstruują po to aby dobrze grało.

Np.Harpia

Co to znaczy aby dźwięk był oderwany od wyglądu?

To znaczy,że wszystkich tych,którzy przywiązują do tego wagę ma się w d...e.

Artyści Plastycy to ludzie,którzy tworzą gusty,odpowiadają za porządek i ład w przestrzeni za formę i modę.Dlaczego nie mają projektować wspólnie z elektronikami?

modrzew47

Sprawa jest prosta. Polski producent nie zrobi wyszukanej obudowy. Bo nikt tego w Polsce nie kupi za odpowiednie pieniądze. Polacy są nieufni do własnych wyrobów. Takie przekonanie siedzi w głowie, że tylko zachodnie jest dobre. Zobacz nawet nazwy polskich firm audio... Wszystko to są nazwy anglojęzyczne albo skróty.

Trochę z innej dziedziny. Ile osób wie, że firma odzieżowa RESERVED czy obuwnicza Gino Rossi są firmami polskimi ? Na pewno większość osób tego nie wie. Nie zwraca na to uwagi. Odpowiednia cena, nazwa, jakość i marketing robi swoje. W audio tak łatwo nie pójdzie.

jozefkania

Akurat użyłeś złego porównania,bo o Reserved i Gino Rossi wiem.Co do tej akurat kwestii to mam trochę inne zdanie a mianowicie:To wynika z polskich,czyli naszych kompleksów.Jesteśmy zakompleksionym narodem,poprostu.Chociaż znam wyjątki np.z architektury jest nim bez wątpienia p.arch.Robert Konieczny.Zdobywca wielu nagród na całym świecie.

Uważam,że Polski przemysł audio został w tyle.

"Takie przekonanie siedzi w głowie, że tylko zachodnie jest dobre. Zobacz nawet nazwy polskich firm audio... Wszystko to są nazwy anglojęzyczne albo skróty."

Dlaczego tak jest? Pokutuje ciągle pamięć o braku powtarzalności produktu, piwnicznej produkcji, nierzadko "guru-mania" konstruktora, podejście "wszyscy to idioci jam jest genial" i jeszcze parę innych rzeczy by sie znalazło.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

modrzew47, 6 Wrz 2009, 08:52

>Na początek powiem co uznaje za Hi-End:To produkt ze wszech miar najwyższej jakości tak sonicznej

>jak estetycznej i jakościowej.Produkt bez wątpienia luksusowy

eee tam. Jak czytam opis to widzę, że tego pełno jest na allegro, za góra 500 zł, vintage, igła, rarytas..hi end.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Zlosliwosc to jak wiadomo najnizsza forma przejawu inteligecji...a takie watki to jak te reklamy gooogle ....sa zbedne jak caly ten Twoj "luksus"....smieszny jestes ot co..

jozefkania, 6 Wrz 2009, 14:13

>>Polacy są nieufni do własnych wyrobów.>>

jeśli pojawi się dobrej jakości produkt z pewnością będzie pełno chętnych, ale niech się w końcu pojawi. I niech nie kosztuje 3xtyle co adekwatny zachodni. A nazwę może mieć i Kubuś Puchatek.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Arek_45

Jak wątek Ci sie nie podoba,to po jakie licho tu włazisz?Prowokujesz do sprzeczki?Widać uderzyłem we właściwy stół...ale żeby nie było to nie musisz się w nim produkować.

No oczywiście, że mamy kompleksy.

Przykładem polskiej marki, występującej pod polską nazwą i znaną na całym świecie jest... Adam Małysz. Z całym szacunkiem dla niego. On też miał kompleksy zanim się otworzył i przestawił na światowy poziom. Wszystko to kwestia psychiki. Albo się chce być dobrym albo nie. Skromny facet, a nagle zaczął po kolei bić rekordy skoczni. To były piękne chwile.

Kwestia chcenia także jest istotna. Czy komuś w Polsce chce się tworzyć kolumny na absolutnie światowym poziomie (także stylistyki) ? Wątpię.

jozefkania.

Wiesz dlaczego?Bo wystarczy nam namiastka,tak jak w sporcie,gdzie przykładem mogą być piłkarze i siostry tenisistki.Wyzwania są nam obce,myśle,że jest to wynikiem okupacji przez komunę.

sittek, 6 Wrz 2009, 14:45

>jeśli pojawi się dobrej jakości produkt z pewnością będzie pełno chętnych, ale niech się w końcu

>pojawi. I niech nie kosztuje 3xtyle co adekwatny zachodni.

Tyle, że proporcje są na ogół odwrotne...

Najczęściej to produkt zachodni kosztuje "3xtyle" co adekwatny krajowy.

Ja - w głupocie serca swego oczywiście - pomyślałem,że będzie dobrze kupić coś rodzimego do domu. Posłucham tego i tamtego i wybiorę, co mi pasić będzie. Z założenia ma to być produkt polski. Sluchałem zagranicznych - jest fajnie, tylko nie chcę TYLE kasy wydawać na ich pomysły.

Należałoby porównywać produkty w odpowiednich kategoriach cenowych np. w cenie do 2tyś zł niewiele zagranicznych konstrukcji mogłoby dorównać AA Phoebe i Mimas, tonsilowskim Siestom czy Qba Elements.

W wyższych przedziałach cenowych byłoby podobnie myślę, że konstrukcje ESA, RLS, Studio 16Hz,AA czy Harpii z łatwością "poradziłyby" sobie z porównywalnymi cenowo konstrukcjami zagranicznej "markowej" konkurencji.

Może w tzw. Hi-Endzie byłoby trochę trudniej ponieważ krajowe manufaktury "nie produkują" zbyt wiele bardzo drogich konstrukcji - RASOWY polski NOWOBOGACKI i tak wybrałby jakiś sprzęt BARDZO dobrze znanej firmy, opisany w magazynie promującym gadżety dla prawdziwych...

>Należałoby porównywać produkty w odpowiednich kategoriach cenowych np. w cenie do 2tyś zł niewiele

>zagranicznych konstrukcji mogłoby dorównać AA Phoebe i Mimas, tonsilowskim Siestom czy Qba

>Elements.

To prawda. Jakimiś tajnymi drogami posyłam wici w celu dokonania takiego Master Testu. Czy cos z tego wyjdze - historia pokaże.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.