Skocz do zawartości
IGNORED

wygrzane-niewygrzane kable

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Znam gościa który kiedyś zarobił sporo na konfekcjonowaniu kabli w "futro".

Takie "futrzane" kable ponoc grały lepiej. wiadomo, elektronom cieplej, to lepiej jak mawiał (sic!)

To że robił sobie jaja to wiem - sam zresztą ie do tego przyznał, ale najciekawsze było to że znajdował sporo nabywców - tzw. "audiofili" którym wszystko co "wygrzane" kojarzyło się z "lepszym brzmieniem".

Bez komentarza ;-D

>>avw

Czyżbyś teraz negował tę wspaniałą teorię liczbowego szacowania głupoty ludzkiego mózgu - zgadzam się: ślepe testy to 'bękart' prawdziwej nauki!! Powinni tego zabronić!!

>Jar

Takie badania odsłuchowe dowodzą czegoś innego niż twierdzi >fadeover... (Jak w dowcipie o głuchej pchle, który przytoczyłem wyżej). Mogą dotyczyć psychoakustyki, albo zjawisk które można potwierdzić dodatkowo również innymi metodami. Ale nie dowodzą słyszenia nieznacznych zjawisk, które prawie nie są mierzalne.

Wciskanie, że jak czegoś nie można zmierzyć to można to usłyszeć - jest lansowaniem pseudonauki - i jeszcze że jak słyszy coś 50 osób to już to istnieje (brakuje LOL-i na takie twierdzenia). Toż to ontologia w czystej postaci - tyle że jeszcze trzeba ja zrozumieć.

Za takie poglądy powinni inżynierom odbierać dyplomy :-)

Te 'badania odsłuchowe' nie udowadniają nic. Ani ja Ci nie udowodnię, że słyszę ani Ty mi nie udowodnisz, że ja nie słyszę. Takie są zasady tego eksperymentu. Wszystkie dalej idące wnioski to już nie tylko 'ontologia' ale nawet nawet 'ornitologia'. :-)).

pozdr

Chciałem powiedzieć to delikatniej. >Fadeover zawsze podpierał się tym swoim "zobiektywizowaniem zjawisk subirktywnych" ale teraz dopiero powiedział o co chodzi - że o badania odsłuchowe :-)

Śmieszne jest to, że mówi o subatomowych zjawiskach których nie można zmierzyć, a twierdzi że istnieje ich wpływ na wrażenia słuchowe (czyli drzewo i jego cień - zagadnienie ontologiczne ;-) - wpływ isnieje... - wtedy kiedy się o nim mówi). I to jest dopiero śmieszne :-)))

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

avw

Dla informacji i juz na zakonczenie napisze, ze tak, gfaktycznie byliscie smieszni. Przestalo to byc zabawne okolo 5-7 godz temu. Wtedy tanczyles z fadem jak dwa pajace na estradzie cyrkowej. LOL.

>Jazz: na szczęście nie jesteś wzorcem ocen śmieszności - podobnie jak "badania" >Fadeovera nie są dowodem na słyszalność wygrzewania kabli.

>Fadeover tworzył wokół siebie otoczkę pseudowiedzy. Gdyby od razu powiedział o jaki rodzaj badań chodziło - to nie lansowałbym mu żadnych delikatnych sugestii w postaci dowcipów czy przykładów, nie sugerowałbym żeby zajął się teoriami konfirmacji...

TYLKO OD RAZU BYM WYŚMIAŁ i zakończył rozmowę :-)))

Proszę nie śmiać się z testów odsłuchowych tylko czytać :) sprawą testów odsłuchowych zajmowała się AES (po tym jak wybuchła awantura o ABX/DBT) i popełniono parę dokumetów w tej sprawie więc ... czytać! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Preprinty dokumentów można odpłatnie zamówić na stronie AES

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, zaplątałem się z kolejnością linków, jest to jeden dokument w odcinkach i dlatego kolejność jest ważna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>lolo:

Dajże Ty przynajmniej juz spokój. Sprawa jest wyjaśniona i przesądzona.

Człowiek nie jest punktem odniesienia.

Odłsuch nie jest badaniem zjawiska tylko badaniem człowieka w okreslonym srodowisku.

Każdy odsłuch żeby powiedział cokolwiek o naturze słyszenia zmian musi być potwierdzony badaniem wystąpienia wpływu tych zmian na falę dziwiękową - itp. itd. Więc jak czegoś nie można zmierzyć i stwierdzić że ma wpływ na fale akustyczną to robienie odsłuchów nie ma najmniejszego sensu.

Takie badania przed rodzimymi geniuszami prowadził Cabasse i jakś firma kanadyjska.

avw

he,he czyli jak czegoś nie można zmierzyć to to nie istnieje-to proste, pisałem o tym na początku,he,he,

a własne doświadczenia i uczucia nie mają znaczenia, he, he

panie avw tu nie chodzi tylko o kable, nauka w ten sposób traktuje każde zjawisko,

dlatego też termin "naukowy" ma wydżwięk pejoratywny, he,he

-> avm... "jakś firma kanadyjska" - zapewne chodzi o Paradigm, a poza tym zgadzam się że dalsza dyskusja nie ma sensu :)

Pzdr.

PS w wolnej chwili proszę przypomnij sobie obronę Sokratesa :)

avw> Przestaję byc grzeczny:przefajnowałeć wicek!!!

Jakis pogięty buc jesteś z kilku przyczyn

po pierwsze

cyt ...Ja też widze że fadeover mąci ;-) Przeprowadzał "badania" na ludziach, którzy nie mogą być żadnym obiektywnym punktem odsienia nawet jak będzie ich 5tys. Nie jest możliwe zapewniwnie jednakowych warunków takiego odsłuchu teraz i po 100 godzinach - ani zewnętrznych np. atmosferycznych ani wewnętrznych uzależnionych od kondycji samych słuchaczy...

Co ty gniocie popaprany wiesz o metodologii badań naukowych i statystyce ? Pewnie nic , bo nie kwestionowałbyś nawet tych 50 osób. Powołujesz się na teorie filozoficzne które leżą u źrodeł metodologii , kwestionując je jednocześnie - masz sraczkę w mózgu czy co ?

Po drugie - moje wywody i badania dotyczyły kolumn głośnikowych - -jak masz kłopoty ze zrozumieniem tekstu to nie otwieraj pyska jełopie kosmiczny bo sie ośmieszasz.

Po trzecie : wytłumacze ci jeszcze raz p o w o l i wszystko od początku również teksty o falsyfikacjoniźmie , bo widzę, jełopie, że mimo skończonych studiów nie rozumiesz ni w ząb, a swoją drogą jak taki wytłuk jak ty mógł skończyć studia ? Przecież stopień pojmowania rzeczywistości masz na poziomie ameby. . - pewnie i na to nie zasługujesz, ale robię to nie dla cebie, dla idei raczej. jeszcze powiadam : czytaj p o w o l i :

a więc : Padł problem czy nastepuje proces wygrzewania kabli, zmojego punktu widzenia , a słyszenia bardziej.

Niewatpliwie próbując rozwiązać problem - dlaczego, a nie - czy w ogóle, posiłkować sie należy sednem zjawiska.

Wytlumaczę ci to na przykładzie: Jesli mamy cewke i kondensator w postaci układu drgającego - to przy badaniu drgań elektrycznych patrzymy co to jest cewka, kondensator, a nie badamy wskazówki na woltomierzu i nie zadajemy sobie pytania - kurczę jak jest zbudowana wskazówka może jest z sera i dlatego sie kiwa? A może to drganie to jest pomroczność alkoholowa?

Inaczej: badając zjawisko wygrzewania kabla - ponieważ zauważyliśmy te zmiany - mówie tu o zjawisku obserwacji popaprańcu i ocenie wytrenowanych słuchaczy, a nie głupiomądrych buców podobnych tobie, żeby było jasne dotykamy żródeł tzn budowy kabla, zjawisk w czasie, posiłkując się wiedzą nabytą ( doczytaj sobie to co znalazłem dla ciebie w internecie - wszak na to sie powoływałeś?) a nie: myślimy - qrde a może to jest jakaś fikcja , może to sie dzieje tylko w moim mózgu? Nie tworzymy nowych bytów ( brzytwa Ockhama)

Jeszcze inaczej nieco szerzej, bardziej filozoficznie: , gdyby twoja chora i popieprzona mózgownica nie nadążałaby za tym tokiem myślenia:

Jeżeli chcesz postawić stożek w klopie to według ciebie należy patrzeć na wszystkie aspekty filozofii awięc również i na solipsyzm, gdzie świat może istnieć jako wyobrażenie lub sen

no i wtedy chłopie masz problem - bo zaczynasz główkować , mniej więcej tak - przedstawię tu twój sposób myślenia: przecież sracz nie istnieje naprawdę, spodni też nie mam , klocek, który przeciska się właśnie przez mój odbyt też qrde nie istnieje - to po co otwierać kibel, po co zdejmować spodnie....?

Pstryk!!! Objawienie - avw robi wyimaginowanego klocka w wyobrażone spodnie !!!

No i masz problem !!!

Prośba na koniec przeczytaj wszystko p o w o l i parę razy.

Fadeover - no ze 'z nerv wyszedłeś' to widać, ale żeby aż taki żenujący wpis urodzić? Stary, uspokoiłeś się to teraz pzreczytaj ten stek wyzwisk jaki żeś posłał koledze raz jeszcze. Fajny? Nie ma w nim dokładnie tak samo argumentów jak i w poprzednich wątkach. Zero treści + kubeł gówna (sorry). Najbardziej mnie śmieszą posty nastepne : ahh, jak super żeś napisał, ale grzecznie i z kulturą". Bahahaha ;-) Panowie, puknijcie się w czerepy bo widzę że wszyscy o procesie eksperymentalnym i odrz. hipotez macie pojęcie conajmniej marne, ale za to nadrabiacie szpanek i obrzucaniem się pomyjami. Rewelacja. Audiofil = wysoka kultura. Hehe.

akira >

cyt.. o procesie eksperymentalnym i odrz. hipotez macie pojęcie co najmniej marne...

no to nas oświeć !

Nie tylko Ty masz monopol na wiedzę o procesach i ocenie eksperymentów.

A może mii profesorowie uczyli mnie tej innej gorszej wiedzy?

Powtarzam: oświeć nas , co robimy źle ?

>Akira

Bo niektórzy z nas trochę lepiej znają Fadeovera. Ja sam raczej spokojny człowiek jestem, ale chyba bym tak długo nie wytrzymał. Spójrz na wpisy. avw zaczął być nieuprzejmy własciwie od pierwszego wpisu, zresztą on zwykle tak ma.

Fadover

1. po pierwsze jak szkolniacy daliście się w owej dyskusji zalać emocjom (znane określenie), to podstawywy bład w ustalaniu faktów - jeśli zaczynamy o czymś dyskutować a po chwili obrzucamy się mięskiem to już nic nie ustalimy. Przednie płaty waszego mózgowia w tym momencie oddają pola :-) Spokój panowie, spokój :)

2. warto jeśli kogoś naprawde ten temat interesuje - poczytać literaturę można. Psychologia poznawcza to nie MOSAD :) Ksiązki są dostępne. Przecież nasze dyskusje to często wyważanie otwartych drzwi. My się tu spieramy jak ustalić czy w np. w wygrzewaniu działa fizyka czy człowiek, tymczasem takie experymenta i podobne były prowadzone. Przecież można zajrzeć do Festingera, Aronsona, Maruszewskiego, Ścigały, o psychofiziologii słuchu też jest sporo. Warto tu poczytać o teorii dysonansu poznawczego, myślę ze to na tyle wielowymiarowy problem, że odp. też można szukać w kilku dziedzinach.

3. Dyskutanci podzielili się na dwie grupy, z których jedna uważa że to tylko wpływ oczekiwań (i ma rację częsciowo) a druga przeciwnie - uważa że to struktura kabla się zmienia podczas pracxy, a oczekiwania nie mają u nic do rzeczy. No qrva, teraz ja się zdenerwowałem - ludzie z dyplomami a nie więdzą że przytłaczająca większośc zjawisk na naszej planecie ma conajmniej kilka wzajemnie niewykluczających się wyjasnień? Ze

oba te zjawiska koegzystują tu razem? Stąd wzieły się używane dziś zaawansowane techniki statystyczne, pozwalające zbadać WPŁYW WIELU ZMIENNYCH NA RAZ na jedno zjawisko np. "zauważone wygrzewanie się kabli". I tak pewnie jest : połączenie lekkich oczekiwań, zmiana struktury fizycznej w materiale + ielś tam zmiennych które dopiero trzeba by zoperacjonalizować. Ale na spokojnie, a nie siedząc w błotku =)

pozdrawiam

Akira

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.