Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End is dead

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tia! Sykujem siem Rewolucyjna jakowaś zmiana w postrzeganiu sprzętu Audio w ogóle!

Bo i jak? Sam ZX Spectrum tam będzie:) Mistsz jest tak osłuchanyj i oblatanyj, że nie wyłapuje różnic miedzy człapiacą krową i liżącym sobie przyrodzenie bykiem. Ciężkie odgłosy stawianych racic i wulgarny mlask oblizywanego przyrodzenia jest przeciez taki sam! Po wyrównaniu poziomów oczywiście. Jakich poziomów - zapyta ktoś. Ano głupoty - odpowie ktoś. I słuszcznie. Jeno psyklaskiwać gupocie - fanów fajansu nigdy nie za wielu:))

Gość

(Konto usunięte)

Wij, 23 Wrz 2009, 20:36

>Tia! Sykujem siem Rewolucyjna jakowaś zmiana w postrzeganiu sprzętu Audio w ogóle!

>Bo i jak? Sam ZX Spectrum tam będzie:) Mistsz jest tak osłuchanyj i oblatanyj, że nie wyłapuje

>różnic miedzy człapiacą krową i liżącym sobie przyrodzenie bykiem. Ciężkie odgłosy stawianych racic

>i wulgarny mlask oblizywanego przyrodzenia jest przeciez taki sam! Po wyrównaniu poziomów

>oczywiście. Jakich poziomów - zapyta ktoś. Ano głupoty - odpowie ktoś. I słuszcznie. Jeno

>psyklaskiwać gupocie - fanów fajansu nigdy nie za wielu:))

Twojego poziomu głupoty nie wyrówna nikt.

Gość

(Konto usunięte)

Lutek, 23 Wrz 2009, 20:35

>>XYZPawel

>Co Ty na taka propozycje. Mozesz przygotowac sie na udzial np. czterech osob w testach ?

bez problemu, to Twoje mieszkanie :)

Trzeba tylko zadbać o to, żeby testowanie mieli odpowiednie warunki :)

No i jak trzeba, to ja chetnie wezme rowniez bezposredni udzial.

Jestem po wstepnych rozmowach z "krzyżakiem". Pomoze w testach przez udostepnienie swojej elektroniki. Inne akcesoria rowniez moze udostepnic:

- wzmak Accuphase E308

- cd-ik Accuphace DP500

- IC-Monolith Albedo

- IC-Harmonic Tech Truth Link

- Glosnikowe-AudioQuest Pikes Peak

- sieciówka-Artech Audio SE

- listwa-IsoTek Multi Way

Mysle, ze jesli wzmaki bedziemy przelaczac przelacznikiem, a cd-iki źrodlami we wzmaku, to przydalybysie dwie pary jednakowych IC. Ja mam jednakowe dwie pary, ale tanie :-)

Mysle, ze mozna ich uzyc, bo dla obu klockow beda te same kabelki.

1. Sympatyzuje z wieloma pogladami XYZPawel. Smieszy mnie nagonka na niego.

2. Wydaje mi sie jednak, ze w tescie ABX powino sie porownywac wzmacniacze o identycznej mocy wyjsciowej (maksymalnej) inaczej tworzy sie sytuacja, w ktorej ograniczamy mozliwosci wzmacniacza mocniejszego aby wykazac, ze graja tak samo (cicho), co w praktyce nie jest prawda bo mocniejszy moze zagrac glosniej i prawdopodobnie w wyzszych poziomach sygnalu czuje sie lepiej niz w niskich.

Cos jakby zawodowemu biegaczowi kazac biec na jednej nodze aby amator mogl powiedziec ze nie dal sie wyprzedzic.

Jesli zgodzicie sie z powyzszym, to juz podwaza sens stwierdzenia, ze wszystkie wzmaki graja tak samo :-). Nie, skoro nie mozna ich bezposrednio porownywac.

3. Byc moze wszystkie wspolczesne odtwarzacze CD graja tak samo, ale te produkowane 15 lat temu w mojej ocenie graja jednak nieco inaczej - subiektywnie - gorzej, chociaz nie robilem zadnych testow, wole sluchac na nowym DVD/SACD niz starym CD.

Zycze przyjemnego testowania.

jb65l

Nie widzę sensu w tym przedsięwzięciu ponieważ niestety nikt nie zna sprzętu a zwłaszcza kolumn, które mają decydujące znaczenie i mocno dominują cały sprzęt. Na 100% ludzie się pogubią wraz ze wzrostem liczby prób. Cały test jest ściemą mającą udowodnić z góry założoną tezę - że sprzęt się nie różni, tymczasem częste przełączanie sprawia, że nasz mózg jest skołowany i nie potrafi odróżnić po kilku próbach pewnych rzeczy - ponieważ różnice są małe (znaczące dla długotrwałego obcowania z muzyką).

Ostatnio byłem na badaniach dla kierowców (dużo jeżdżę w pracy) i było ćwiczenie w którym należało przycisnąć pedał jak było Światło pomarańczowe, a przycisk jak było różowe - problem w tym, ze kolory były podobne (bardzo). Na pierwszy rzut oka wydawało się, ze problemu nie będzie - zaraz jednak wszystko się mieszało i była skucha za skuchą. Nie, nie wynika to z daltonizmu:) moi znajomi też mieli te same problemy i pomimo, ze pierwszy raz odróżnili bez problemu kolory to wraz ze wzrostem prób było coraz więcej wpadek aż wybory były czysto losowe. A Pani każdemu po kolei mówiła (bo każdemu ten test wypadł źle), ze może nie nadaje się na kierowce:) Czy to dowodzi, że nie ma różnic między tymi kolorami? czy to dowodzi, że większe palety barw w naszych monitorach, telewizorach to ściema bo nie odróżniamy pomarańczu od różu? BZDURA! trzeba wiele złej woli aby tak to rozumieć!

A co z muzyką czy samplami ? Ile nagrań, próbek będzie do testu? Ja proponuję, by to były nagrania różnie zrealizowane. Za jasne, za ostre, neutralne, przebasowione, za ciężkie od kompresji, lekkie - cicho nagrane.

Gość

(Konto usunięte)

jb65pl, 23 Wrz 2009, 21:01

>1. Sympatyzuje z wieloma pogladami XYZPawel. Smieszy mnie nagonka na niego.

uważam, że powinno być więcej takich mądrych głosów na forum :)

>2. Wydaje mi sie jednak, ze w tescie ABX powino sie porownywac wzmacniacze o identycznej mocy

>wyjsciowej (maksymalnej) inaczej tworzy sie sytuacja, w ktorej ograniczamy mozliwosci wzmacniacza

>mocniejszego aby wykazac, ze graja tak samo (cicho), co w praktyce nie jest prawda bo mocniejszy

>moze zagrac glosniej i prawdopodobnie w wyzszych poziomach sygnalu czuje sie lepiej niz w niskich.

>Cos jakby zawodowemu biegaczowi kazac biec na jednej nodze aby amator mogl powiedziec ze nie dal sie

>wyprzedzic.

nie za bardzo, nie ma przeciwwskazań, żeby testować wzmaki na różnych poziomach głośności, chodzi o to, żeby dla testującego poziom był OK, a jeśli dla jednego wzmaka jest to 30%, a dla drugiego 60%, to nie znaczenia dla współczesnych wzmaków, dla lampowych tak, bo te biedactwa mocno zaczynają zniekształcać wraz z mocą... (trany robią to nagle)

>3. Byc moze wszystkie wspolczesne odtwarzacze CD graja tak samo, ale te produkowane 15 lat temu w

>mojej ocenie graja jednak nieco inaczej - subiektywnie - gorzej, chociaz nie robilem zadnych testow,

subiektywnie może tak, obiektywnie nie :)

Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 23 Wrz 2009, 21:07

>Ostatnio byłem na badaniach dla kierowców (dużo jeżdżę w pracy) i było ćwiczenie w którym należało

>przycisnąć pedał jak było Światło pomarańczowe, a przycisk jak było różowe - problem w tym, ze

>kolory były podobne (bardzo). Na pierwszy rzut oka wydawało się, ze problemu nie będzie - zaraz

>jednak wszystko się mieszało i była skucha za skuchą. Nie, nie wynika to z daltonizmu:) moi znajomi

>też mieli te same problemy i pomimo, ze pierwszy raz odróżnili bez problemu kolory to wraz ze

>wzrostem prób było coraz więcej wpadek aż wybory były czysto losowe.

to było na czas, a test ABX nie ma narzucanego rytmu. Nie przeczytałeś ze zrozumieniem wymagań dla testów ABX.

To jest smutne, że większość krytykuje bez podstawowego zrozumienia tekstu.

Gość

(Konto usunięte)

jozefkania, 23 Wrz 2009, 21:08

>A co z muzyką czy samplami ? Ile nagrań, próbek będzie do testu? Ja proponuję, by to były nagrania

>różnie zrealizowane. Za jasne, za ostre, neutralne, przebasowione, za ciężkie od kompresji, lekkie -

>cicho nagrane.

każdy w teście słucha takiej muzyki jakiej chce.

XYZPawel, 23 Wrz 2009, 21:16

>jb65pl, 23 Wrz 2009, 21:01

>

>>1. Sympatyzuje z wieloma pogladami XYZPawel. Smieszy mnie nagonka na niego.

>

>uważam, że powinno być więcej takich mądrych głosów na forum :)

Ja pójdę jeszcze dalej, mam też duzo sympatii; mnie nawet śmieszy sam XYZPawel.

ZX Spectrum

"To jest smutne, że większość krytykuje bez podstawowego zrozumienia tekstu".

Jeszcze smuniejsze jest to, że jeden uznał go za pewnik wypaczajac zupełnie jego istotę. Zupełnie.

Dlaczego wypaczył? Bo nie jest w stanie zrozumiec. Ot, dlaczego. Oj biedny ty jesteś gogusiu:)

Jesteś straszliwym głupcem Pawełku. I dobrze, że ci z tym dobrze:)

Bald, 23 Wrz 2009, 21:29

>Twoja wypowiedz oraz preferencje potwierdzaja brak doswiadczenia odsluchowego.

Dzieki za kulturalny komentarz :-)

Cos w tym jest, ostatnio slucham rzadko (gromadze plyty SACD i przygotowuje zestaw wielokanalowy), a "kroliczka" przestalem gonic dosc dawno temu. Celowo nie slucham sprzetow na ktore mnie nie stac, jestem zadowolony z tego, co mam, chce dodac tylko kilka kanalow w oparciu o 3 identyczne wzmacniacze stereo Denona z lat 90ych, stare glosniki Wharfdale i (byc moze) aktywego suba.

Mam nadzieje, ze zagra to dobrze, chociaz akustyka pokoju bedzie raczej slaba, ale tego - w codziennym zyciu - nie przeskocze. Moze w przyszlosci...

pzdr

jb65pl

>>to było na czas, a test ABX nie ma narzucanego rytmu. Nie przeczytałeś ze zrozumieniem wymagań >>dla testów ABX.

>>To jest smutne, że większość krytykuje bez podstawowego zrozumienia tekstu.

czas był czynnikiem przeszkadzającym, w teście ABX rolę tego czynnika doskonale spełni presja i dobrze o tym wiesz - tylko pewnie jak zwykle nie jesteś w stanie uwzględnić czegoś co nie pasuje do twojej teorii. Wiem bo próby czyniłem u siebie i wraz z ilością prób zacząłem się gubić, jednak przełączenie po długim czasie dawało uczucie diametralnej zmiany.

Widzisz tylko ze z Twoim doswiadczeniem (z calym szacunkiem) nie masz wystarczajacej wiedzy zeby tak kategorycznie stwierdzac czy Pawel ma racje czy nie. Ale jestes dosc typowym przypadkiem. Nie stac mnie to znaczy ze wszystko gra tak samo. Pozdrawiam i bez urazy.

Bald, 23 Wrz 2009, 21:51

>Widzisz tylko ze z Twoim doswiadczeniem (z calym szacunkiem) nie masz wystarczajacej wiedzy zeby

>tak kategorycznie stwierdzac czy Pawel ma racje czy nie. Ale jestes dosc typowym przypadkiem. Nie

>stac mnie to znaczy ze wszystko gra tak samo. Pozdrawiam i bez urazy.

Bez urazy: w ktorym miejscu umiescilem kategoryczne twierdzenie?

"wydaje mi sie" lub "sympatyzuje z" a moze "smieszy mnie nagonka"?

pozdrawiam

jb65pl

Przed chwila otrzymalem propozycje wypozyczenia po dwie pary jednakowych IC i glosnikowych.

Albo:

- IC- Albedo Flat One - niecaly 1000 zl

lub:

- IC- Harmonix CL 230 - ok. 1500 zl

Glosnikowe:

- Tara Labs The One - 16600 zl

>XYZPawel

One bylyby z Poznania, wiec jesli zdecydujesz, ze moga byc, to bedziesz je mogl odebrac przed przyjazdem do mnie pod wskazanym przeze mnie adresie.

Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 23 Wrz 2009, 21:48

>>>to było na czas, a test ABX nie ma narzucanego rytmu. Nie przeczytałeś ze zrozumieniem wymagań

>>>dla testów ABX.

>>>To jest smutne, że większość krytykuje bez podstawowego zrozumienia tekstu.

>czas był czynnikiem przeszkadzającym, w teście ABX rolę tego czynnika doskonale spełni presja i

>dobrze o tym wiesz - tylko pewnie jak zwykle nie jesteś w stanie uwzględnić czegoś co nie pasuje do

>twojej teorii. Wiem bo próby czyniłem u siebie i wraz z ilością prób zacząłem się gubić, jednak

>przełączenie po długim czasie dawało uczucie diametralnej zmiany.

w teście ABX nie powinno być presji, tylko atmosfera spokoju i wzajemnego szacunku :) I czas, nieograniczony. Można też przełączać po długim okresie :)

Gość

(Konto usunięte)

Lutek, 23 Wrz 2009, 22:03

>Przed chwila otrzymalem propozycje wypozyczenia po dwie pary jednakowych IC i glosnikowych.

>Albo:

>- IC- Albedo Flat One - niecaly 1000 zl

>lub:

>- IC- Harmonix CL 230 - ok. 1500 zl

>Glosnikowe:

>- Tara Labs The One - 16600 zl

>

>>XYZPawel

>One bylyby z Poznania, wiec jesli zdecydujesz, ze moga byc, to bedziesz je mogl odebrac przed

>przyjazdem do mnie pod wskazanym przeze mnie adresie.

nie ma problemu :)

Acha...

Wlasciciel w/w kabelkow zaoferowal, ze moze ewentualnie przyjechac z nimi jako obserwator. Ale wowczas bedziemy mieli z zewnatrz dwoch oserwatorow..., no chyba ze parantula zgodzi sie wziac udzial w testach

>parantulla

zgadzasz sie...!

Gość

(Konto usunięte)

XYZPawel, 23 Wrz 2009, 22:07

>>Przed chwila otrzymalem propozycje wypozyczenia po dwie pary jednakowych IC i glosnikowych.

>>Albo:

>>- IC- Albedo Flat One - niecaly 1000 zl

>>lub:

>>- IC- Harmonix CL 230 - ok. 1500 zl

>>Glosnikowe:

>>- Tara Labs The One - 16600 zl

>>

>>>XYZPawel

>>One bylyby z Poznania, wiec jesli zdecydujesz, ze moga byc, to bedziesz je mogl odebrac przed

>>przyjazdem do mnie pod wskazanym przeze mnie adresie.

>

>nie ma problemu :)

nawet fajnie, to je przed testem pomierzę, czy przypadkiem nie tworzą jakiegoś filtra.

>Kyle napisał

>Polecam:

>Foobar 2000:

Nie znalem tego, ale gdzies przewinela sie informacja o tym tescie monitorow studyjnych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i po przejzeniu tych sampli w narzedziu ABX poprostu jestem wniebowziety.

Slychac wyraznie co sie dzieje z przekazem dzwiekowym jesli brakuje lub jest za duzo w jakims pasmie glosnikow.

Jesli do tej pory nie sluchalem wielu konstrukcji to po tym tescie mam juz wyrobiona wlasna opinie o dzwieku w audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Gość

(Konto usunięte)

Lutek, 23 Wrz 2009, 22:08

>Acha...

>Wlasciciel w/w kabelkow zaoferowal, ze moze ewentualnie przyjechac z nimi jako obserwator. Ale

>wowczas bedziemy mieli z zewnatrz dwoch oserwatorow..., no chyba ze parantula zgodzi sie wziac

>udzial w testach

>>parantulla

>zgadzasz sie...!

wszyscy chcą obserwować, a nikt brać udziału w teście :)

Solennie obiecuję, że atmosfera podczas testu będzie spokojna, bez żadnych nacisków.

Nawet będzie taki punkt w formularzu, czy badany potwierdza, że tak było :))

Zawsze staralem sie, aby przyjezdzajacy do mnie koledzy nie wracali glodni, no ale tym razem bedzie troche wiecej osob i nie mam sumienia obarczac zony. Bez problemow zgodzila sie na taki zjaz, wiec nie bede wymagal wiecej. Dobrze byloby wiec, aby uczestnicy zabrali jakies kanapki. Ja ze swej strony deklaruje zapewnic napoje zimne, gorace - kawa, herbata - ciasto i cos mocniejszego tez sie znajdzie - oczywiscie, to co mocniejsze udostepnie dopiero po zakonczonych testach :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.