Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End is dead

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Czy termin spotkania został już wyznaczony ?

Lutek czy mieszkasz na południe czy północ od Poznania ? Ze Śląska to miałbym bliżej czy dalej niż do Poznania ???

Zastanawiam się czy nie podjąc wezwania, jeśli są jeszcze miejsca ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 29 Wrz 2009, 12:58

Tak..., jest jedno miejsce. Kierunek na polnoc od Poznania - ale tylko jedna godzina jazdy pociagiem z Poznania. Poza tym przez Slask, na trasie Przemysl - Krakow - Katowice - Wroclaw - Poznan - Szczecin - jada bezposrednie pociagi przez moja miejscowosc.

Nie wiem jak dokladnie Pawel chce testy przeprowadzic, ale mysle, ze bedziemy po prostu przelaczac klocki przelacznikiem, bez zadnej przerwy. Uwazam nawet, ze uczestnicy powinni nawet sami na poczatku przelaczac, wiedzac co gra i posluchac - wraz z reszta towarzystwa - czy sa roznice, czy ich nie ma, a jesli sa, to czy na tyle slyszalne, ze sprobuja rozrozniac klocki na slepo, przelaczajac je w mgnieniu oka i sluchajac czego chca, ile czasu chca, oraz decydujac o momencie przelaczania. Ja poswiecilem juz na rozne testy mase godzin. Mam dwie pary identycznych kolumn, a nawet kiedys kupilem drugi identyczny wzmak, aby pewne testy przeprowadzic i ewentualnie potwierdzic rozne opinie, przekonania panujace na forach co do pewnych kwestii zwiazanych z brzmieniem, lub uznac je za nieprawdziwe. Dzieki szybkosci przelaczania slychac nawet bardzo niewielkie roznice w roznych aspektach miedzy porownywanymi urzadzeniami, ktorych nie uslyszelibysmy przelaczajac recznie, przez zamiane kabli - zbyt dlugi mija czas na te czynnosc, aby przy takiej metodzie wychwycic bardzo niewielkie zmiany, ktore i tak nie beda miely zadnego znaczenia i wplywu na sluchacza przy normalnym sluchaniu muzyki - zbyt male i nieistotne. Np. dzieki takiemu przelacznikowi, slychac roznice w brzmieniu dwoch identycznych kolumn ustawionych na srodku - jedna przy drugiej - odtwarzajac muzyke z tego samego kanalu. Pokazuje to, jak przydatna rzecza jest taki przelacznik, dzieki ktoremu wychwytujemy nawet tak drobne, maloistotne rzeczy, a co dopiero znaczace roznice majacy wplyw juz na odbior muzyki.

Chyba tylko Ty mozesz uratowac przeprowadzenie tych testow, bo oprocz "parantulli" nie ma chetnych. "Parantulla" wprawdzie do konca nie wypowiedzial sie czy wezmie udzial, lecz jest bardziej sklonny byc obserwatorem, ale z jego wpisow wnioskuje, ze zapewne sie zgodzi, bo w przeciwnym razie nie dojdzie do tego spotkania. Wziecie udzialu w testach nie musisz okreslac "pojeciem wezwania". Potraktujmy to troche tez jako spotkanie, zabawe..., przy okazji posluchacie jak graja glosniki vintage. Zreszta jak potrzeba, to sam rowniez moge wziac udzial bezposredni.

• Użytkownicy+

"Brawa Piopio! Bez względu na wynik liczy się odwaga cywilna i ciekawość poznawcza."

To nie odwaga cywilna, tyko głupota, jednak ciekawośc poznawcza na pewno i to ona powoduje że się też zastanawiam....

Robert

• Użytkownicy+

Powiem więcej, gdyby nie te bany dla kolegów, to już bym się wpisał na listę. Teraz zastanawiam się czy większy zaszczyt nie jest byc pośród nich, niż na tych "ślepych testach".

Robert

Gość

(Konto usunięte)

palton, 29 Wrz 2009, 18:26

>Powiem więcej, gdyby nie te bany dla kolegów, to już bym się wpisał na listę. Teraz zastanawiam się

>czy większy zaszczyt nie jest byc pośród nich, niż na tych "ślepych testach".

>Robert

Robercie, gorąco Cię zapraszam, będziesz mógł się osobiście przekonać, że nie cudów i przy okazji uratujesz honor audiofilów, bo coś ich mało w Poznaniu i okolicach ;)

Ja rozumiem, że komuś się nie chce z daleka jechać, ale z okolic ?!?

Gość

(Konto usunięte)

Lutek, 29 Wrz 2009, 16:27

> Nie wiem jak dokladnie Pawel chce testy przeprowadzic, ale mysle, ze bedziemy po prostu

>przelaczac klocki przelacznikiem, bez zadnej przerwy. Uwazam nawet, ze uczestnicy powinni nawet sami

>na poczatku przelaczac, wiedzac co gra i posluchac - wraz z reszta towarzystwa - czy sa roznice, czy

>ich nie ma, a jesli sa, to czy na tyle slyszalne, ze sprobuja rozrozniac klocki na slepo,

>przelaczajac je w mgnieniu oka i sluchajac czego chca, ile czasu chca, oraz decydujac o momencie

>przelaczania.

to jest oczywiste, jeśli na jawno nie usłyszą, to test ABX jest bez sensu.

Niestety termin 04.10.2009 mi nie pasuje ...

Jeśli jednak spotkanie nie dojdzie do skutku, to proponuję inne terminy 10.10 lub 24.10. Na spotkanie musiałbym dojechać (ok 5-6 godzin jazdy) a potem gdzieś przenocować. Dlatego sobota mi bardziej pasuje niż niedziela.

Mam nadzieję, że ktoś się jednak zgłosi i dowiemy się co słychać a co nie ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak dzisiaj sobie myslalem, jakie osoby wsrod forumowiczow mogly sluchac najwiecej przeroznych sprzetow zarowno tych tanszych, jak i z najwyzszej polki cenowej. Bez dluzszego zastanawiania sie od razu przyszedl na mysl Flberoth. Kiedys wiem, ze zapraszal XYZPawla, ale nie wyszlo. Jesli teraz na terenie neutralnym, to moze On przyjmie zaproszenie.

Wiec...

>Elberoth

Czy przyjalbys zaproszenie na to niedzielne spotkanie ? Jesli nie w charakterze bezposredniego udzialu w testach odsluchowych, to moze chociaz obserwatora. Bylbym rad rowniez z Twojej obecnosci w zwiazku z checia poznania Twojej opinii na temat dzwieku wydobywajacego sie z mojego skromnego zestawu. Ma on wartosc niewielkiego ulamka tych systemow, ktorych masz okazje czesto sluchac. Zastanawiam sie wciaz, na ile - i czy w ogole - moge uzyskac u siebie jeszcze lepsze brzmienie - chocby w jednym aspekcie. Jesli tak, to co - Twoim zadaniem - nalezaloby zmienic, aby to slyszalnie odczuc ? Jesli po odsluchu widzialbys takie mozliwosci, to chetnie jeszcze wydalbym pare zlotych dla uzyskania poprawy w tym zakresie.

czytam gdzies ze... usłyszałem drastyczna róznice.Potem słysze ze drastyczna róznice moge usłyszec ale po dwóch dniach jak sie oswoje.Potem o tym ze prad jest lepszy w nocy.W nocy to wy jestescie lepsi i spokojniejsi, bo zony spia.Bardzo miło czyta sie te tematy.... bo jest to Historia wieczna.

Panowie, jeśli o mnie chodzi, to dzisiaj wieczorem muszę wiedzieć konkretnie co i jak,

żeby sobie rozplanować resztę tygodnia.

Jak na razie z tego co widzę, to nie ma jakoś chętnych na same testy. Ja też odpadam, bo raz że nie chcę wyjść na durnia ;) a dwa to deklarowałem gdzieś tam wyżej że ja akurat jestem raczej z tych niewierzących, także mój ewentualny udział w testach wydaje mi się całkowicie bezcelowy.

Poza tym też nie bardzo mogę się doczytać co mielibyśmy na przykład testować, mam na myśli sprzęt ofkors...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość

(Konto usunięte)

parantulla, 1 Paź 2009, 10:58

>Panowie, jeśli o mnie chodzi, to dzisiaj wieczorem muszę wiedzieć konkretnie co i jak,

>żeby sobie rozplanować resztę tygodnia.

>Jak na razie z tego co widzę, to nie ma jakoś chętnych na same testy. Ja też odpadam, bo raz że nie

>chcę wyjść na durnia ;) a dwa to deklarowałem gdzieś tam wyżej że ja akurat jestem raczej z tych

>niewierzących,

no, to mamy problem :) mamy sprzęt, pomieszczenie, obserwatorów, XYZPawła, a nie mamy audiofili, czyli najważniejszego elementu testu...

Bez audiofili test jest troszkę bez sensu...

Proponuję zmienić termin testu, na taki, żeby był chociaż jeden 100% audiofil.

Palton jest chętny, może do niego się dostosujemy ?

>parantulla

Z elektroniki, ktora u mnie jest dostepna, porownywalibysmy Rotela RA985BX lub niski model NVA 25W z Accupase E 308, oraz cd-ika Rotela RCD971 z Accuphase DP 500.

A jak koledzy mieliby ochote jeszcze potestowac kabelki, to - jak wczesniej pisalem - od "obserwatora" z Poznania bylyby takie:

- IC- Albedo Flat One - niecaly 1000 zl

lub:

- IC- Harmonix CL 230 - ok. 1500 zl

Glosnikowe:

- Tara Labs The One - 16600 zl

Ciekawe, czemu takie tematy mają tyle wpisów? Może niech wierzący przestaną nawracać niewierzących i vice versa? Będzie więcej czasu na jakieś konstruktywne działania :).

Swoją drogą, jak już ktoś po iluś latach szukania Św. Graala znalazł to, co mu najbardziej smakuje (pardon, najlepiej gra), to doprawdy nie będzie jeździł po Polsce i nawracał. Bo po co? Czy posiadacz lamborghini czuje wyższość nad innymi "biedakami w fiatach"? Nie. To co dla innych jest luksusem lub perwersją, dla niego stanowi szarą codzienność. To, że mu silnik ładniej mruczy i do setki dochodzi w trzy sekundy ma być powodem, żeby wszystkich przekonywać, że to jest własnie to jedyne, do czego warto dążyć? Jedno i drugie jeździ, spełnia swoje funkcje i daje właścicielom to, czego potrzebują.

Ślepe testy? Hm, sam chętnie bym posłuchał listw zasilających, podkładek pod cd za $$$ tysięcy, nie mówiąc juz o czarnych flamastrach do malowania płyt CD (temat modny jakis czas temu na tym forum). Nie wierzę w takie cuda, ale też jakoś nie odczuwam potrzeby wykazywania zwolennikom takich rozwiązań, że błądzą (zwłaszcza, że może mają rację???).

Poza tym... mam w domu 3 transporty CD, dwa cyfrowe źródła, dwa wzmacniacze, trzy przetworniki D/C, trzy pary kolumn i każde z tych urządzeń brzmi inaczej (inaczej nie oznacza wartościowania gorzej/lepiej). No i nie czuję potrzeby udowadniania komukolwiek, że tak jest naprawdę.

Gość

(Konto usunięte)

sfinki, 1 Paź 2009, 12:08

>Czy

>posiadacz lamborghini czuje wyższość nad innymi "biedakami w fiatach"? Nie. To co dla innych jest

>luksusem lub perwersją, dla niego stanowi szarą codzienność. To, że mu silnik ładniej mruczy i do

>setki dochodzi w trzy sekundy ma być powodem, żeby wszystkich przekonywać, że to jest własnie to

>jedyne, do czego warto dążyć?

też myślę, że nie, ale co to ma wspólnego z tym wątkiem ?!?

Skup się lepiej na czyszczeniu szmateczką swoich dziesięciu CD :)) (na każdą pogodę inny ?;)

Panowie !

Potwierdzam swoje przybycie do Lutka na 90%. Jutro po południu będę wiedział na 100%.

Możecie już przygotowywać sprzęt !

Proszę tylko o rozpoczęcie spotkania możliwie jak najwcześniej - 9-10 rano. Potem jeszcze muszę dotrzeć do domku.

Czy tylko ja będę robił za złotouchego ???

pozdrawiam !

No to teraz odjechałeś na całego! Szczoteczka??? Pamiętasz cytat z Kilera o wacikach?

Mam w pełni audiofilski odkurzacz wodny za 35 tysięcy (skrzyżowanie Gryphona z Linnem), zasilany z akumulatorów i posiadający osobne przyssawki do odkurzania strony A i strony B. I, oczywiście, włączam go o trzeciej rano, kiedy zakłócenia w sieci są najmniejsze.

A co, stać mnie :).

• Użytkownicy+

Paweł, -"Palton jest chętny, może do niego się dostosujemy ?"

Skąd takie wnioski, że jestem chętny :-) ?

Oto moje ostatnie wpisy :

-" "Brawa Piopio! Bez względu na wynik liczy się odwaga cywilna i ciekawość poznawcza."

To nie odwaga cywilna, tyko głupota, jednak ciekawośc poznawcza na pewno i to ona powoduje że się też zastanawiam...."

-"Powiem więcej, gdyby nie te bany dla kolegów, to już bym się wpisał na listę. Teraz zastanawiam się czy większy zaszczyt nie jest byc pośród nich, niż na tych "ślepych testach"."

-"Niedziela odpada, chocbym chciał." - i to nie oznacza że bym chciał :-)

Robert

• Użytkownicy+

Pawle tak się z tobą nie zgadzam, że chyba wypada się z tobą spotkac. Jeśli jeszcze ktoś się zgłosi, to na mnie możecie liczyc (oczywiście ustalimy nowy termin).

1). Palton

2). ......

3). ......

Robert

Ps. Kończmy ten wątek panowie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.