Skocz do zawartości
IGNORED

Lutowia cyną bezołowiową - KANAŁ.!

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba mozna powiedziec ze obecnie wszystkie dostepne elementy sa juz cynowane bezolowiowo. Na szczescie luty sa kompatybilne i mozna je lutowac cyna olowiowa co choc ''chwyta'' ona element z pewnym oporem, potrzebna wyzsza temp czyli dluzszy czas lutowania.

irek2, 17 Wrz 2009, 18:33

>>Zostawiono sobie furtkę dla sprzetu wojskowego i medycznego - czyli czerwone sk***ysyny wiedziały

>>doskonale, że to nie może działać dobrze!!

>

>Podobno jeszcze ''alarmowka'' jest zwolniona z Rohs wiec moze i haj-End bedzie :)

>

Elektronika dla motoryzacji też nie podpada pod te przepisy. Toteż w razie czego mamy furtkę - podpinamy się pod CarAudio. :-)

Caly czas sie zastanawiam co to jest produkt bezolowiowy bo norma mowi ze zawartosci olowiu ma nie przekraczac 0,5%. Czyli cyna olowiowa jako produkt nie spelnia tych kryteriow ale urzadzenie elektroniczne polutowane ta cyna juz moze je spelnic :) Wszystko zalezy od wagi urzadzenia i ile zuzylismy na niego cyny.

dziś lutowałem troszkę

i taka śmieszna rzecz wyszła

mianowicie dolutowywałem kable posługując się cyna LC60

do monacorów do tych styków przy samych głośnikach

tak zalutowałem i tak patrzę a po drugiej stronie tej blaszki

gdzie wychodzi taki śmieszny kabelek do samego uzwojenia głośnika

to cyna zrobiła się jakaś pomarszczona i dziwna jednym słowem

i to w każdym z 4 miejsc

więc za lutownicę i chcę zalać ją LC60 , wystygło i tak się połączyło że

pół ładny lut a pół mat hehehh , szkoda że nie mam odsysarki żeby ściągnąć

ten mat bo to prawdopodobnie jest właśnie cyna zgodna z norma rohs, bo taka naklejka widnieje z boku głośnika, więc taki przykład z praktycznego lutowania dziś wyskoczył :)

Focal + Naim

To prawda ze luty bezolowiowka sa ''brzdsze'' i tu jest wymagane doswiadczenie lutowacza ktory bedzie potrafil okreslic czy lut jest tylko brzydki czy moze wadliwy.

Znacznie wieksze problemy wystepuja przy lutowaniu druku olowiowego cyna bezolowiowa. Wtedy jako pierwszy stygnie lut bezolowiowy i proces lutowania wyglada na zakonczony jednak cena olowiowa na padzie jest jeszcze plynna i wtedy tracniecie lutowanej nozki odkleja caly lut od druku, jest to slabo widoczne a taki zimny lut bardzo niebezpieczny i trudno wykrywalny.

Hmmm...

ja jednak pozostane przy tej ''zlej'' i niezdrowej cynie gdyz min. w moim posiadaniu jest kilka doskonale dzialajacych odbiornikow radiowych z lat 30-tych wiec nie bylo mowy o wtedy o wspanialym ''ROHS'' i jak na razie nie widac zadnych sladow ''rozlatywania'' sie tych urzadzen na polaczeniach lutowanych (wrecz przeciwnie),a jak by nie bylo to juz 80 lat prawie ;)))

wnioski nasuwaja sie same ;)))

Witam

Tyle co się orientuje to norma RoHS dotyczy tylko, że tak powiem, "produkcji masowej"

W serwisach RTV jak i w domowym zaciszu nie jest zakazane używanie cyny ołowiowej w związku z tym że, nie zaleca się mieszania cyny z ołowiowiem z cyną bezołowiową choć na upartego jest to możliwe :) Problemem głównie są tu różne temperatury topnienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.