Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja +tuning CA640C v2. do 1kzł!

Tehtoril

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Co prawda założyłem ten wątek już w dziale "Lampa", ale z racji faktu, ze tutaj udziela się mnóstwo użytkowników, których w tamtym dziale nie widac, postanowilem poprosic o rady również w tym dziale.

Mianowicie:

Nabyłem ostatnio komplet Cambridge Audio 640 v2 w bardzo korzystnej cenie (klocki te grają z Monitorami Audio RS5), bo przekonały mnie opinie użytkowników jak i zgubne recenzje w prasie. Jako ze wczesniej mialem Pianocrafta E810, to myslalem, ze po takiej zmianie bede wniebowziety. A tu... lipa... Faktycznie, detalicznośc i precyzja powala w porównaniu do PC, scena znacznie szersza, moc też znacznie większa. Ale gdzie makrodynamika, głębia, bogactwo wydźwięków i całe ciepło? Gdzie ta przyjemnośc z muzyki? I czemu do diabła wokale są na pierwszym planie a reszta na drugim? Nie da się przez to słuchac glosniej, bo damskie wokale wiercą mi uszy do bólu. Spodziewalem sie, ze to moze grac troche jasno, ale bez przesady :] W każdym razie mysle, ze dojrzalem do decyzji o tuningu (lampizacja + wymiana pozdespołów)mojego CD (wczesniej sprawdzilem, czy zmiana charakteru cd cos zmieni - podlaczylem na probe Technicsa PS 840 - juz bylo ZNACZNIE LEPIEJ, tylko precyzja i detale zniknęły) po wielu opiniach na forum. Ja niestety nie znam się na elektronice, bo moja działka to raczej sport ale mam znajomego, który jest doskonałym elektronikiem i chetnie mi pomoze w tym zadaniu. Ale zeby zając mu jak najmniej czasu, chcę najpierw kupic wszystko co konieczne, aby On tylko usiadl i mi wszystko zmontował. I tutaj mam prosbe do forumowiczów - jakie NAJLEPSZE czesci mogę kupic do CA 640C v2, aby nie stosowac zadnych kompromisow i abym mial pewnosc, ze wycisnąłem maksimum z tego sprzętu? Mam 1000zł na części :> Będę wdzięczny o podawanie dokładnych nazw komponentów i potrzebnych ilości. Z góry dziękuje :)

Zgadzam sie, ale nie zmienia to faktu, ze wielu plyt nadal sie po prostu sluchac nie da, bo nawet kiedy bas jest podkrecony maksymalnie a wysokie tony na srednio, to i tak wokale odstawiaja reszte dzwieku :( i to bardzo bolesnie dla uszu...

Jesteś geniuszem jeżeli to słyszysz! Twoje kolumny mają odchyłki od płaskiej charakterystyki rzędu +- 3dB na średnicy minimum! a może nawet +- 5dB A 640 C w tym zakresie to pewnie +- 0,5 dB i to MAX. Zmień kolumny a przestaniesz kombinować z lampizacją.

No ba. Wiadomo ,że są różne drogi dojścia to tego samego efektu. Jeśli chodzi o odchyłki +-0,5db to się grubo mylisz. Ja też mam CA Azur 640 v2 i korekcja jaką stosuję na bas to w zależności od realizacji od ok. +3db przy bluesie do ok. +4,5 przy jazzie. Przy czym cały czas średnica jest wyraźna i nie gubi szczegółów.

(korekcja na poziomie cyfrowym)

Nie do końca rozumiem o co chodzi z tym, że "jestem geniuszem, jeśli to słyszę", ale dla mnie rzuca się to w uszy już od pierwszych sekund odsłuchu. A nie chce sprzedawać sprzętu i wymieniać na inny, bo:

- wiem, że ta lampizacja może dużo zmienić

- wolę przeznaczyć kasę na zmianę akustyki pokoju

- tak jak pisałem, kolumny grały idealnie z CD Technics PS-840, tylko zgubiły detaliczność, ale to własnie wina CD.

- wiele osób ma takie odczucia jak ja - że CA640C v2 gra ostro i jasno przed lampizacją

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.