Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty CD z lat 80- tych

reactor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Siedzę sobie przed komputerem i słucham "music of the night" pod batutą Johna Williamsa. To płyta Przywieziona z Kanady w 1990 roku. Wydana przez Sony Classical. Na okładce widnieje znany symbol DDD oraz informacja, że płyta została nagrana w 20 bitowej technologii. Mam w zbiorach jeszcze kilka innych płyt z końca lat 80-tych i mogę powiedzieć jedynie tyle, że kiedy człowiek porówna sobie te same CD wydane ponad 20 lat temu i te dostępne obecnie na rynku to włos się na głowie jeży. Naturalnie nie biorę pod uwagę np formatu k2HD, który z pewnością powala, ale jest też w cenie.

Jeśli ktoś z Państwa ma chęć podzielić się uwagami, to zapraszam do dyskusji.

RR

https://www.audiostereo.pl/topic/58103-p%C5%82yty-cd-z-lat-80-tych/

Płyty z lat 80-tych to moje ulubione realizacje :) Niestety trzeba odpowiedniego sprzętu by dobrze je odtworzyć. Są nagrane zazwyczaj bardzo cicho, z dobrą dynamiką, wycofaną za linie głośników sceną, ale za to bardzo przestrzenną. Instrumenty są pomniejszone ale mają dużo powietrza między sobą. Suchość nie przeszkadza gdy nasz sprzęt stereo jest mięsisty i dynamiczny :)

I love the sound of crashing guitars

Pierwsze UK wydanie Wheels of steel SAXON - tragedia, bez suba lub korekcji tak zacna płyta brzmi jak....

Z innego beguna 1989 Street Fighting Years Simple Minds nagrana na studyjnym DAT - wyśmienicie brzmi po latach a muzyka dalej świeża..

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie ma też kolorowych nadruków na samym krążku, co zabawne na każdej jednej są informacje w stylu " 20 bitowa technologia została użyta w celu zapewnienia jak najlepszej jakości dźwięku, jeśli dostrzegą państwo wady, lub płyta nie będzie spełniać państwa oczekiwań proszę skontaktować się z biurem obsługi klienta"

Czego można oczekiwać od "ZAGRANICZNEJ MUZY I POLSKIEJ CENY"? :)

To prawda, ale jest to spowodowane tylko i wyłącznie trędem. W dzisiejszych czasach ten tręd już nie obowiązuje. Muzyka ma być głośna i przyciągać słuchacza, brakuje jej delikatności i smukłości. Wszystko jest wyfiltrowane i skompresowane do granic możliwości.

Osobiscie jestem fanem Pop/Rock muzyki z lat 80-tych i słucham tylko originalnych wydań.

Zapraszam na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a zrozumiecie o czym piszę.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja nie rozumiem czemu jeszcze nie ma w dziale muzyka wątku poświęconego muzyce lat 80-tych, zwłaszcza pop-rock której podobnie jak Lovecoffe, ja jestem wielkim fanem :] Świetna stronka Lovecoffe, jest dokładnie tak jak na niej wszystko opisujesz. Dodam że ostatnio miałem okazję słuchać u kolegi swoich nagrań płyt Roxette, Kim Wilde, Depeche Mode, na już chyba Hi-Endowym sprzęcie, no i przeżyłem mały szok. U mnie są to jedne z najlepiej brzmiących nagrań, podstawowe zalety: dynamika (uderzenie werbla wbija w fotel), przestrzeń (można palcem wskazać wysokość na jakiej wiszą nad podłogą usta wokalistki), mnóstwo powietrza miedzy instrumentami, źródła pozorne lokalizowane za kolumnami ale również przed i po bokach. U kolegi te płyty brzmią jakoś sucho i bezbarwnie, małym, wycofanym dźwiękiem :/ Tak więc z tym referencyjnymi nagraniami nie jest tak chopaj siup, jeszcze trzeba odpowiedniego sprzętu który dobrze je odtworzy. Ja swój stroiłem włąśnei na tych nagraniach ;) Współczesne, głośne płyty, po porostu u mnie jazgoczą :]

Dziękuję za miłe słowa uznania, to na pewno zmobilizuje mnie do częstszego uzupełniania kolekcji, no i kolejnych postów.

Płytoteka jest już duża, natomiast barak czasu na jej spisywanie to największy mój problem,ale być może się jakoś się z tym uporam.

Co do wątku to faktycznie brakuje tutaj (na forum) lat 80-tych. Oddzielnej sekcji raczej się nie da zrobić, ale można by utworzyć choćby KLUB MIŁOŚNIKÓW LAT 80-tych?

Wracając jeszcze do tematu wyjściowego. Faktycznie można by pomyśleć, że krążki z lat 80-tych są gdzieś tam zapomniane, bo słysząc słowo "remmaster" człowiek odnosi wrażenie, że na pewno gra to lepiej jak już słyszane kiedyś nagranie. Współczesne czasy nie przypominają w niczym klimatu tamtego okresu, wówczas nie było komputera i tak wielkich mozliwości "manipulowania" dźwiekiem jak dzisiaj, mimo to twórcy bardziej przykładali sie do swojej pracy.

-15, - 16 dB RMS było standardem i starano się twardo nie przekraczać wyznaczonych granic. Obecnie o takim poziomie RMS możemy zapomnieć (patrz: wątek Loudness War). Ci, którzy doświadczyli przyjemności delektowania się dźwiękiem wiedzą dobrze gdzie sięgać bo takie krążki, stare sprawdzone i przyjemne dla ucha.

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że jakość płyt z tego okresu wynika też z faktu, że to był dopiero początek całej zabawy z CD. Trzeba pamiętać, że CD miało z założenia być czymś lepszym niż vinyl. Niestety to co obecnie możemy kupić w sklepach nie ma tak naprawdę nic wspólnego z ideą jaka przyświecała autorom płyt kompaktowych. Oczywiście kupujemy złote płyty czy nagrania zapisane w technologii K2HD (czytaj nagrania z taśm matek), jednak płacimy za to wysoką cenę.

Odnośnie "KLUBU MIŁOŚNIKÓW LAT 80-tych" popieram ideę! w tym okresie wydarzyło się tak wiele, we wszystkich gatunkach muzyki, że byłoby grzechem nie rozwinąć tego tematu.

RR

Nie mogłem dłużej zwlekać, ośmieliłem się więc niniejszym osobiście założyć nasz Klub Miłośników Muzyki 80's :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.