Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe, nie za 20tyś zł.

pcok@wp.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze, czytam o tym co bym chciał już bardzo długo, czytam całe masy opinii, o różnym sprzęcie audio.

Po drugie, jakiś czas temu zacząłem kompletnie głupieć. Dlaczego... reklama, wszystkiemu winna jest reklama.

Jestem spokojnym gościem, mam komputer, na nim 10tyś MP3, w większości przerobionych z oryginalnych płyt, żeby nie trzeba było non stop wymieniać nośników. Nie mam nawet wieży. Słucham tego na super sprzęcie (sprzed 7 lat)- zestaw głośników 5.1 marki Creative - za 300zł.

Jakieś 3 lata temu zacząłem zarabiać własna kasę i zacząłem coraz częściej myśleć o, no właśnie, o swoim własnym sprzęcie audio - video. Zasadniczo potrzebuję jednak też do życia coś zjeść, czasem kupię komputer, wymieniam samochód. Chcę przez to napisać, że nie chcę wydać na zestaw audio - 20tyś zł. Bo.. w sumie muzyki słucham 10h na tydzień, a 3-4 filmy oglądam. To co powyżej napisałem motywuje mnie do tego, żeby zainwestować nie tylko w kolumny stereo, ale także w zestaw "kina domowego"

Chciałbym dobry sprzęt, taki bezawaryjny, taki żebym sobie po cichutku mógł sobie muzykę od czasu, do czasu posłuchać, a słucham klasyki, jazzu, czasem nawet popu, więc nie potrzebuję super wypasionego, mega bassu.

Poradźcie mi coś, co będzie w miarę dobre, a w miarę tanie.

Taki zestawik: amplituner 5.1, głośniki.

Nie koniecznie wszystko muszę kupić od razu, mogę na razie fronty + amplituner, na tył i centralny podłączyłbym te głośniki Creative, co mam. Ma to sens ? Pewnie nie.

To co w takim razie.

Co ma sens kupić w przedziale 1500-2500zł, a co 2500-5000zł. Dlaczego tak, a nie inaczej.

I błagam,

nie piszcie że tego jest mnóstwo w sieci!

nie piszcie że sprzęt XXX, kolumna YY jest do bani bo to marketing.

Piszcie błagam konkretnie to co uważacie, to co macie w domu, co Wam służy i z czego się cieszycie.

Nie zależy mi na marce, jeśli np. Koda lub Jamo za 700zł jest dobra, to poradźcie ją.

Mój pokój to około 5x6 m2, co nie ma większego znaczenia, bo muzyka leci cicho i nie potrzeba kolumn 2x1 metr.

Jeszcze jedno, byłem na odsłuchu kilku kolumn... i jeszcze nie jestem przekonany.

Pozdrowienia i szczere podziękowania dla wszystkich, którzy mi pomogą.

https://www.audiostereo.pl/topic/58112-kino-domowe-nie-za-20ty%C5%9B-z%C5%82/

do KD polecam Yamahę i Denona. Konkretny model dostosuj do swoich finasowych mozliwości. Jesli do tego kupisz słabe kolumny zabijesz dobry amplituner. Budżetowe KD to sztuka kompromisów. Jednakże ze sprzetu KD za 2000 nie spodziewaj się dobrego dźwieku. Bedzie efektownie lecz po pewnym czasie będzie nudno.

Fakt, do MP3 nie kupuje sie wzmacniacza stereo tylko KD.

Z DVD zwróciłbym uwagę na Denona. Juz model DVD 1940 jest bardzo dobry. Skalowanie obrazu doskonałe.

z amplitunerów. denon lub yamaha.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Z amplitunerów Yamaha bym zawęził od modelu 663 (jeśli w ogóle znajdzie się starsza seria x63) lub od 765 w górę z najnowszej serii x65 (wyraźnie lepsza konstrukcja od 365,465,565 - wystarczy popatrzyć na wagę). Podobnie Denon z serii xx09 od modelu 1909 w górę lub z serii xx10 lepiej od 2310.

Gość ata77

(Konto usunięte)

http://www.skapiec.pl/site/cat/28/comp/501037 lepiej funai ale zdjecia nie znalazłem

http://www.skapiec.pl/site/cat/29/comp/322107 + centralny + tyly i sub (nie wharfedala bo subu ma słabe)

http://www.skapiec.pl/site/cat/27/comp/627887

do 5k bedzie ci ciezko dorwac lepsze zestawienie.

zalatw sobie odsłuch np w jakim rtv agd gdzie maja pokoik. Jedno ale to nie rezygnuj z glosników na rzecz tanszych zamienników.

Pozdrawiam

denony szczegolnie te nowe to sobie odpusc,strasznie sie psują 1909,1910 to straszna lipa ,znajomy kupil jednego zepsoół sie po paru miesiącach dostał nowszy model tez do bani.Harmany strasznie się grzeją.Polecam Yamahe lub Marantza modele paro letnie są stosunkowo tanie i dużo lepsze od tych najnowszych.Rx-V 640,657,800,1200,1300,1500,A1.Kolumny bardzo dobre Mordaunt Short 906,905 i 902.Całosc ci wyjdzie cos koło 3000 tys.A bedzie grało jak za 5000.

to ma być piękne - czy dobrze grać?

bo jeśli nie ma być piękne to

3 koncówki mocy (mogą byc tez integry - nie stanowi problemu)

- np nad abo rotel - najtansze sprawne

BD z dekoderem 5.1

2 i 2 kolumienki (przód i tył) z aledrogo

central

sub

gdyby się udało kupić jakiś rozbudowany procesor DTS

to można zrezygnować z centrala i kodować do 2 przednich kolumn

jeśli 2 przednie kolumny będą duże i wydajne + dekoder

to sub nie będzie potrzebny... (mówimy o budżetowym wydaniu)

za 4 tysiaki masz kino ODJECHANE!!! (ale być moze niewygladające - wystarczy gdzieś schować...)

poskladalem koledze cos co opisałem i gra to ojj gra...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

dariusz964, 22 Wrz 2009, 22:32

Yamahy 640, 657, 800, 1200, 1300, 1500 są bardzo zacofane. Ja bym kupował minimum od modelu 661 (odtwarzanie dźwięku z HDMI, YPAO już z EQ, Bi-Amp) a z tych droższych to od 1600 .

Co do Denon - nawet nie wiedziałem że aż tak zeszli na psy ... faktycznie waga ich ampli wyraźnie zmalała co świadczy o intensywnych oszczędnościach ... albo Twój kumpel po prostu ma talent do psucia x-P ... w takim razie z nowej serii może dopiero 2310 będzie OK ;)

No tak te Yamahy nie mają tych dekoderow na pokładzie ale po co skoro założyciel wątku nic o nich nie wspomina.Nie ma się co podniecać wodowtryskami które nie są używane lub raz na mies. Lepiej miec porządny amplituner nwet starszy który nie zrujnuje kieszeni ,niż płacić za coś czego się nie używa.Tak na marginesie sluchałem pare takich amplitunerów z wszystkimi dekoderami na pokładzie i nic specjalnego.

dariusz964, 23 Wrz 2009, 15:27

>No tak te Yamahy nie mają tych dekoderow na pokładzie ale po co skoro założyciel wątku nic o nich

>nie wspomina.Nie ma się co podniecać wodowtryskami które nie są używane lub raz na mies. Lepiej miec

>porządny amplituner nwet starszy który nie zrujnuje kieszeni ,niż płacić za coś czego się nie

>używa.Tak na marginesie sluchałem pare takich amplitunerów z wszystkimi dekoderami na pokładzie i

>nic specjalnego.

Dekodery akurat nie są potrzebne tylko odtwarzanie PCM podane na HDMI ... po to by w przyszłości odtwarzać standardy jakie obecnie jeszcze nie istnieją.

a mozna wiedziec jak ma zabic amplituner jak bedzie miec lepszy amp?

nie ruzmie zwiazku. jak sa slabe glosniki, amp bedzie za mocny to jakedzie glosniki i taki bedzie final.

jesli bedzie miec 8 ohm glosniki bo teraz zazwyczaj wszytski AVR osluguja 8 ohm.

poza tym jak kupi dobry amp a glosniki slabsze (tansze) a w razie przyplywu gotkowki bedzie chcial zmienic sprzet to tylko pozostaja glosniki do wymiany.

pozdrawiam

jezeli chodzi o kolumny bardzo polecam B&W 685 jako przod. na tyl jeli nie szkoda ci kasy bardzo dobrze bedzie pasowac jak surround B&W 686. sub mozesz dobrac innej firmy.

B&W 685 sa bardzo dobrymi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzwiek super. jak mozesz to popros o prezentacje.

do tego amp, to jak koledzy tutaj proponuja yamaha (mozesz zaczac od serii 6xx, 7xx, 8xx) proponuje Yamaha DSP-AX863SE. do tego nic wiecej ci nie trzeba. jest to bardzo dobry amp.

opis i ocena:

Ukryta Zawartość

nalezy pamietac ze przy kinie powinienes ustawic crossover na 80Hz. jesli uzywasz oczywiscie subwoofera. jesli nie zostaw glosniki ustawione w ampie na large.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dariusz gadasz bzdury , a jak juz chodzi o jakosc dzwieku to po co amplituner? nie lepiej sam wzmak wielokonalowy np yamaha a1? ax1? lub jakis stary denon ale powtórze WZMACNIACZ

a dobrej yamahy z tymi tzw po twojemu wodotryskami chyba nie slyszales ! dzisiejsze modele 3800 ,3900 i ogolem z tej serii to maszyny godne naprawde uwagi ,ypao i sama budowa bardzo porzadna jak na dzisiejszy produkowany chłam

yamaha ma to do siebie ze w wielu rozwiazaniach jest indywidualistą uwazam ze robia najlepsze home video audio

Człowieku ty jesteś jakis zakompleksiony nic innego na tym forum nie robisz tylko pojeżdzasz innych,slepo polecasz wciąż to samo,może nie wszyscy chcą miec Yamahe 3800 licz się z poglądami innych,ja nie mam zamiaru się z tobą licytować o ilosci słuchanych wzmacniaczy i amplitunerów,bo nie o to chodzi aby się przechwalać ,lecz o pomoc ludziom którzy nie koniecznie chcą wydać na sprzet kilkanascie tyś a potem być bufonem.Nie widziałem żadnego dobrego postu napisanego przez ciebie może warto się troche zastanowić co się pisze.Ja nie twierdze że ta twoja Yamaha jest zła i nie wyśmiewam się z innych jak ty.Każdy szuka czegoś innego na tym polega demokracja nikt nikomu nie musi nic narzucać.

Ja mam Yamahe 663 + kolumny jamo hcs 606, gra to całkiem nieźle w kinie w i stereo.Jako podstawowy sprzęt na pewno sie sprawdzi, masz od razu cały komplet w dobrej cenie. Dvd ma pionka 410, tez bardzo przyzwoite. Do muzyki musisz kupić jakieś cd, ja właśnie szukam jakiejś używki.Jak chcesz więcej info daj znać. pozdr

Witam!!!! Napisze tak wieksza czesc tu ludzi piszacych chce miec sprzet ladny ??? czyt. piekny, Nie zeby to gralo dobrze czy bardzo dobrze . Mam do sprzedania komplet yamaha 1700 nie drogo, ale kolega ktory byl zainteresowany wolal kupic za duzo wieksza sume model yamahay z serii 600 , bo ma hd itp ale gdy porownalismy jak dane modele graja w stereo i kinie domowym to koledze mina zrzedla ze za polowe ceny mogby miec cos o klase lub wiecej poprawniej brzmiace po prostu przeplacil i tu sie zamyka cala prawda i kropka!!!

Akurat Yamaha 1700 ma już chyba wszystko czego potrzeba ... a koledze powiedz że kupuje się blu-ray z dekoderami na pokładzie który dekoduje i wysyła przez HDMI dźwięk w PCM ... wystarczy ampli który to odbierze i odtworzy.

Dekodery na pokładzie ampli (DOLBY HD, DTS HD) to jest wyciąganie pieniędzy i papka marketingowa ... wystarczy że będą one na pokładzie odtwarzacza.

dariusz nie bede komentował,,

kyle oczywiscie takie bylo zamierzenie bluray ! czyli pelne dekodowanie hd w playerze i wysylanie na analog ,jednak pewnie sie zemna zgodzisz :) ampli z hd to nie marketing

do dnia dzisiejszego tak naprawde niema playera ktory by to robil jak porzadny ampli ato ustawienia opoznien brak a to wielkosc kolumn a to czestotliwosc odciecia suba itd itp nie przekonasz MNIE:))

playery sa narazie nie dociagniete ! chyba ze lx91 za 10 tys

LX-91 niedawno na allegro był za 6500.

Ja go kupowałem dużo wcześniej wprawdzie poniżej 10000pln. ale jak dotąd nie żałuje ani jednej wydanej złotówki.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Jorkers, 25 Wrz 2009, 15:31

>dariusz nie bede komentował,,

>kyle oczywiscie takie bylo zamierzenie bluray ! czyli pelne dekodowanie hd w playerze i wysylanie na

>analog ,jednak pewnie sie zemna zgodzisz :) ampli z hd to nie marketing

>do dnia dzisiejszego tak naprawde niema playera ktory by to robil jak porzadny ampli ato ustawienia

>opoznien brak a to wielkosc kolumn a to czestotliwosc odciecia suba itd itp nie przekonasz MNIE:))

>playery sa narazie nie dociagniete ! chyba ze lx91 za 10 tys

... Jorker ... ale o czym Ty mówisz ?

1) PCM to nie analog

2) Sony PS3 ; Sony BDP-S550 ; Pioneer BDP-05HD ; Samsung BD-P2500 ; Panasonic DMP-BD50 ; LG BH-200 - te ampli/konsole dekodują do PCM i bezstratnie, porządnie wysyłają poprzez HDMI cyfrową zawartość

3) Ustawienia opóźnień, wielkość kolumn, częstotliwość odcięcia czy kalibrację sprzętową charakterystyki częstotliwościowej każdej kolumny z osobna (YPAO, Audyssey itp.) robisz na ampli i PCM podane na HDMI tutaj absolutnie nie przeszkadza ... a nawet jest zaletą!

jorkers ale ty piszesz bzdury szlak mnie trafia po pierwsze jakosc z tych twoich klockow co wymieniles po HDMI PCM to straszna kicha zero dynamiki i jedna wielka klucha !! kłania sie Jitter proponuje sie douczyc nastepnie ypao i inne jajca nie dzialaja jak slesz sygnal po PCM

poniewaz to tez jest sygnal dekodowany w playerze i juz gotowy material wysylany na zlacze cyfrowe HDMI weż sie koleś doucz troche bo ludzie w blad wprowadzasz !!!

Jorkers, 25 Wrz 2009, 17:53

>jorkers ale ty piszesz bzdury szlak mnie trafia po pierwsze jakosc z tych twoich klockow co

>wymieniles po HDMI PCM to straszna kicha zero dynamiki i jedna wielka klucha !! kłania sie Jitter

>proponuje sie douczyc nastepnie ypao i inne jajca nie dzialaja jak slesz sygnal po PCM

>poniewaz to tez jest sygnal dekodowany w playerze i juz gotowy material wysylany na zlacze cyfrowe

>HDMI weż sie koleś doucz troche bo ludzie w blad wprowadzasz !!!

Ja wysyłam PCM do ampli i mi YPAO działa :]

Dekodowanie do PCM to po prostu konwersja bezstratna - jak nie ma dynamiki to masz słaby ampli/kolumny bo tutaj odbywa się kluczowa obróbka :]

... ogólnie sprzęt to ty chyba max na obrazkach z allegro widziałeś bo zielonego pojęcia o temacie nie masz. Co do douczania - LOOOOOL nooobie

kyle nadal twierdze ze pleciesz straszne bzdury i sie nie osmieszaj ! dobrze ze tutaj malo ludu ktorzy troszke w tym temacie siedzą bo bylo by posmiewisko na calego ale tutaj wiekszosc pytajacych to mozesz swoj kit im wciskac !:)

powtorze jeszcze raz material HD rozkompresowany na PCM w Playerze bo dts hd czy dolby hd to nic innego jak kompresja bezstratna a PCM to surowy materiał zostaje gotowo obrobiony w playerze

i juz jako gotowy material wplywa do zlacza cyforwego HDMI ampli widzi to jako mpcm

i nie interesuje go zadne YPAO o korekcja z ampli to masz tak samo podane jak na analogi tylko droga cyfrową i ypao i wszystkie korekcje nie maja prawa dzialac ! czyli masz ubogo obriobiony material bez opoznien ,odciec itd itp nie bede wiecej z toba wchodzi w dialogi bo masz za slaby sprzet na to i za duzo wiedzy internetowej

Jorkers, 26 Wrz 2009, 07:47

Już zaczynasz pisać to co ja na początku (że PCM to cyfra) ... ;) widzę postęp :) Ale nadal nie zgadzam się w kwestii działania YPAO.

U mnie YPAO działa pomimo tego że podaję PCM do amplitunera. ... mogę zrobić zdjęcie front panelu na którym widać świecące się YPAO i PCM. Różnicę też słychać więc działa.

> PCM to surowy materiał zostaje gotowo obrobiony w playerze

... co do tego to się też nie do końca zgadzam. Jeśli masz już to PCM po zdekodowaniu z Dolby HD to dalej się go nie obrabia na poziomie odtwarzacza tylko od razu wysyła. Może i niektóre odtwarzacze umożliwiają nakładanie jakichś filtrów ... ale jest to bardzo nie wskazane i pewnie da się wyłączyć,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.