Skocz do zawartości
IGNORED

Ganzzring Gramophone

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny talerz tylko szkoda, że nie ma z 6cm wysokości co najmniej ;)

Szablon można wydrukować z jakiegoś CAD'owskiego programu. Ja się nie obawiam "rozrajbowania" A nawet jeżeli to nastąpi to po na tyle długim czasie, że się wytoczy nowe łożysko po prostu. Ale osobiście nie wierzę, żeby się tak stało jeżeli się odpowiednio przyłożymy to równego rozmieszczenia tych ciężarków.

• 11 miesięcy później...

Prawie pół roku biedak stał w kartonie, bo mieszkanie tymczasowe i nie miałem warunków do "instalacji" - ale jak już wszystko wróciło do normy to ewolucja ruszyła dalej. Zatem niniejszym przedstawiam najnowszą odsłonę Ganzzring w wersji... już chyba 3.0 ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10771-059961800 1294338787_thumb.jpg

post-10771-093516800 1294338849_thumb.jpg

post-10771-075262800 1294338873_thumb.jpg

post-10771-037150300 1294338887_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulacje, wygląda zacnie.

Mam pytanie do poprzedniej wersji - stoi na takich zaokraglonych nóżkach - powiedz mi gdzie można takie nabyć?

Nóżki z jakiegoś materiału gumo-podobnego, kupiłem w jakimś sklepie audio, niestety odkształcały się pod większym ciężarem... w planach mam lepsze niż te co są, ale tokarz musi się zebrać i mi je wykonać ;)

Wygląda świetnie. Gratuluję, wygląd nie do poznania w stosunku do modelu wyjściowego.

Jak trzymanie prędkości? Ma zewnętrzny zasilacz?

Prędkość nieco większa - tak jak w modelu wyjściowym. Zastanawiałem się czy nie toczyć nieco mniejszego subplattera, ale mam płytkę, schemat i zaprogramowanego PICa do kontrolera silnika, więc stwierdziłęm że lepiej zrobić dokładną kopię... tylko niestety brak czasu żeby złożyć to w całość.

No i pięknie!Jak miło widzieć kawał dobrej roboty!Gratulacje!

Dziękuję, starałem się... i zapewniam, że to nie jest moje ostatnie słowo. Jeszcze trochę kosmetycznych zmian w tym modelu, a gdzieś na dalekim horyzoncie majaczy gramiak w oparciu o łożysko twojego autorstwa, w pięknym teakowym opakowaniu :)

>>>ganzz_gut,Witaj,nooo i ładnie ,widzę że też cię korciły jakieś zmiany!!?,bardzo ładnie to wyszło,powiedz,podtalerzyk toczyłeś,czy kupiłeś z jakiejś" upgeat-owni" na ebay-u??,,moje gratulacje pozdrawiam

Subplatter toczony na zamówienie... zdecydowanie taniej niż na ebay-u choć trochę to zajęło nim znalazłem tokarza, który podjął by się tego zadania. Na początku trochę się obawiałem, czytając o "nanomilimetrowej" dokładności toczenia 'firmowych' upgradów, ale tokarz (chłop prosty), rzekł, że "nie ma ch... żeby takie cuda robili", bo on nie widział takiej maszyny... cóż...

W każdym razie wziął tuleję dopasował wałek, wyszlifował, potem ja robiłem polerkę wałka i gra :) jest cichutkie, robiąc prosty test na "ucho do plinty" pracuje wyraźnie ciszej niż oryginał regi, a jeszcze nie jest w pełni dotarte - co jakieś dwa tygodnie wymieniam olej w łożysku, bo cały czas brudzi. Poprawa soniczna to już w ogóle skok o kilka długości... Nie wspomne o doważeniu talerza. W sumie ze średniej jakości wkładką AT i na pre ahaji mój 'ganzzring' sięga poziomów primare d30.2...

aż się boję co będzie dalej :)

>>>ganzz_gut,

Mam do Ciebie jeszcze takie pytanie: na środkowym zdjęciu z postu nr 30 widać, że do wierzchniej części subplattera coś dokleiłeś - takie małe 3 elementy. Czy to silikon? Czy próbowałeś posłuchać z tym silikonem i bez niego, czyli kładąc talerz bezpośrednio na metalu? Jest jakaś różnica?

Pozdro,

Yul

>Yul

Tak, to 'klasyczne' silikonowe odbojniki do szafek :) Dzięki nim talerz troszkę lepiej leży i nie ma uślizgu przy starcie. O różnicy w dzwięku jednoznacznie się nie wypowiem, gdyż bez silikonu grał tylko trochę na początku a potem była masa zabawy w przyklejanie samych podkładek w tych samych odległościach i kalibrację vta ramienia/wkładki, także nie sprawdzałem bezpośrednio... i teraz to też trochę trudne - za dużo roboty, żeby odklejać/przyklejać/kalibrować ;)

Teoretycznie powinno być lepiej, nawet na super-łożysku będą szmery z toczenia na subplatterze, więc im mniej punktów stycznych tym mniej zakłóceń.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.