Skocz do zawartości
IGNORED

Ganzzring Gramophone

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu w wątku o modyfikacji gramofonu goldringa (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wrzuciłem temat dotyczący zmiany plinty... sprawa się rozwinęła i oto rezultaty. Przedstawiam je w nowym wątku, bo faktycznie z gramiak uległ poważnej metamorfozie, a że zabawa wciąga planuję dalsze udoskonalanie i mam nadzieję jego rezultaty wrzucać tutaj ;)

Moje dzieło nazwałem skromnie Ganzzring, na razie wersja 2.0 ;)

post-10771-100004581 1254239226_thumb.jpg

post-10771-100004582 1254239226_thumb.jpg

post-10771-100004583 1254239226_thumb.jpg

post-10771-100004584 1254239226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/58258-ganzzring-gramophone/

Kilka szczegółów technicznych. Dolna plinta to 20mm, lakierowany mdf, do którego zainstalowany jest silnik. Górna plinta to 20mm pleksi, z przytwierdzonym łożyskiem i ramieniem. Obydwie płyty są izolowane filcowymi krążkami i nie mają żadnych punktów bezpośredniego styku, także praca silnika nie przenosi się (a przynajmniej przenosi w minimalnym stopniu) na ramię. Całoś stoi na sorbotanowych nóżkach, a dodatkowo na platformie z mdf. Silnik jest przykryty giętą nakrywką pleksi...

Ukryta Zawartość

post-10771-100004579 1254239761_thumb.jpg

post-10771-100004580 1254239761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ganzz

Na thorensdept jest tweak polegający na wypełnieniu subplatera jakąś masą. Ponoć dobra rzecz, może nawet lepsza niż wymiana go na metalowy (dzwonienie).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>seniortelefono

Pokrywa fabryczna, z goldringa.

>ahaja

Subplater z czasem wymienie na taki, albo podobny - czyli z jakiegoś 'szlachetnego' materiału. A masz jakiś dokłądny link do 'tweaku', bo nie mogę znaleźć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie od dwóch dni gramiak gra z 'upgradem' - nowy trzpień dla przeciwwagi, zastąpił klasyczny plastikowy i spora zmiana na średnicy - jest czysta, kontrola basu też uległa poprawie. Poza tym ważna sprawa, a chyba często bagatelizowana - nowy smar w łożysku... Panowie to warto czasem zmienić ;)

Ukryta Zawartość

post-10771-100003341 1255522526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Bardzo pięknie się prezentuje. Jak się sprawuje po kilku miesiącach? Ja powoli skompletowałem elementy do swojego DIY i będę powoli to montował. A ten Twój to mam w galerii pt: "Inspiracje" I powiem Ci, że nie ma tam wiele zdjęć pomimo iż od miesięcy przekopuję sieć. Dzisiaj przejrzałem wątek "Bolec..." gdzie jest mnóstwo gramofonów ale ostatecznie najbardziej mi się podobają te klasyczne bez udziwnień.

Jeszcze raz wielkei gratulacje za udaną modyfikację!

Sprawuje się bardzo dobrze - właśnie czekam na nadejście czarnego akrylowego talerza, który jeszcze spróbuję 'doważyć'. Poza tym ostatnio opracowałem pewien patent na denerwujące falowanie subplattera - niestety łożyska regi nie są super stabilne, często wychodzą delikatne nierówności przy zamocowaniu talerzyka na ośce i talerzem na krawędziach trochę rzuca góra-dół...

Jak tylko zainstaluje talerz to wrzucę foty ;)

>tomant

12mm, z ebaya oczywiście ;) Robiłem podchody, żeby wykonać talerz 'w kraju' w jakimś zakładzie pracującym w pleksi, ale albo technicznie niewykonalne, albo bez gwarancji na dokładność cięcia albo po kosztach podobnych jak gotowe talerze z ebaya.

Chciałem grubszy, ale tylko przy tej grubości nie będzie trzeba kombinować z regulacją vta a z kolei grubsze talerze i tak mają frezowanie na subplatter i te 3-4mm więcej generuje przy zakupie podwójny koszt a niewiele większą wagę. Mam więc zamysł na pewnien tweak, który pogodzi zwiększenie masy talerza bez zbędnych kombinacji... ale o tym powiem jak już będzie gotowe ;)

ps. mam też łożysko od p.Andrzeja i silniki, chodzi mi już po głowie nowa, na prawdę 'wypasiona' konstrukcja ;)

Na klej to może być ciężko, nie słyszałem o takim co łączy akryl i metal. Najpewniej byłoby przykręcić, ale trochę ryzykowne może być z wierceniem/gwintowaniem akrylu - nie wiem jak się zachowa. Myślałem też nad taśmą dwustronną 3m. Jak będą ciężarki to się przyjrzę ;)

"...Na klej to może być ciężko, nie słyszałem o takim co łączy akryl i metal..."

Silikonem skleicie. Jak by nie chciał trzymać, to trzeba trochę zmatowić akryl, np. papierem ściernym, wystarczy niemalże punktowo. Tylko czy Wy koledzy tymi ciężarkami nie spowodujecie utraty wyważenia przez talerz? Te ciężarki, jak coś nie pójdzie z ich właściwym rozmieszczeniem/wyważeniem to mogą zamiast korzyści przynieść straty w postaci "rozbitego", ("rozrajbowanego" jak mój dziadek-mechanik zwykł mawiać) łożyska głownego.

Pozdro,

Yul

>Yul

trzeba będzie opracować dobry szablon, żeby idealnie przyczepić i równo rozłożyć siłę odśrodkową talerza, ale da radę ;)

ps. właśnie wróciłem z poczty - piękny talerzyk już się kreci ;)

Ganzzring v2.1

Ukryta Zawartość

post-10771-100004542 1264246521_thumb.jpg

post-10771-100004543 1264246521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze mały mod subplattera - trzy śrubki, dzięki którym można regulować horyzontalne ustawienie talerza. Jest trochę zabawy, ale idzie ustawić tak, żeby talerzem nie bujało ;)

Ukryta Zawartość

post-10771-100004539 1264246662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.