Skocz do zawartości
IGNORED

monitory czy podłogowe?

abtman

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam się nad zmianą kolumn...

pokój ma ok 20m2 (6x3,3)+ otwarcie na przedpokój i kuchnię - w sumie jakies 30m2

....ale kolumny moga stac oddalone od siebie o 1,5m, od bocznych scian 1 m, z tylu ok 50cm. stoja na krotszej scianie.

miejsce odsłuchowe w odleglości 2,30 od kolumn.

co proponujecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/58276-monitory-czy-pod%C5%82ogowe/

wszystko tak jak w 'o mnie'

nie chodzi o konkretnę markę, a jedynie o rodzaj kolumn...nie chcę postawić czegoś co zdominuje pomieszczenie, ani czegoś co nie da rady zagrać.

wg mojej wiedzy powinny być to monitory, ale chetnie posłucham innego zdania:)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że nieco za ciasno dla podłogówek.

1,5 m pomiędzy kolumnami to nieco mało.

Te dwa metry od kolumn tez daje do myślenia.

Ja w 28m2 otwartych na kuchnię i klatkę schodową używam od kilku lat dużych monitorów /25-30cm na basie/, chociaż podłączona w ubiegłym tygodniu w ramach eksperymentu para miniaturowych Vienna Acoustic Haydn też dała radę nagłośnić to wszystko.

W moich zagraconych 20-tu metrach grają monitory + subwoofer.Gdybym jednak miał kupować kolumny,to poszukałbym monitorów trójdrożnych ,z dużym 25,30-centymetrowym głośnikiem basowym.

• 3 tygodnie później...

moze odswierze watek...

pare osob dodalo co nieco od siebie ale nadal brakuje mi rzeczowej/teoretycznej oceny akustycznej;)

wiec jak to jest - czy do takiej kubatury lepiej wstawic monitory czy wolnostojace? monitory beda sie 'meczyc' czy podlogowym zabraknie miejsca do 'oddechu'

No to się wetnę z moją teorią. Jak masz mieć kolumny na krótszej ścianie długiego pokoju, lepsze będą podłogowe - u mnie w pokoju 3,5x5,5 najlepiej sprawdziły się dynki audience 8 stojące z 0,5-0,7 m od ściany gdy ja siedziałem pod drugą ścianą na kanapie. W innym mieszkaniu miałem podobny pokój ustawiony tak, że kolumny musiały stać na dłuższej ścianie - wtedy lepsze były większe monitory. Może to kiepska wskazówka jest, ale zawsze.

Pozdrawiam

PS. W kwardratowym pokoju u kumpla podłogowe śmigają wystarczająco, a u moego brata (bardzo dziwny pokój - do słuchania jest pół pomieszczenia 8x5 - pokój podzielony na jadalnię i częśc telewizyjną) zagrały tylko Chario i Sonus Faber, ale wieszane na ścianie powyżej poziomu uszu.

Mam pytanie do ilu metrów mogą być podstawkowe ? bo na tym forum najczęściaj polecają monitory gdzieś do 15mk a może niektórzy producenci zalecają wielkość pokoju ? i od czego to zależy ? od mocy kolumn ? niektóre podstawki mają więcej pary niż jakieś tam podłogówki .

nie ma jednoznacznej odpowiedzi do ilu metrów są podstawkowe. Jedne nadają się do 12m2 inne nawet do 25m2. Poza tym zależy też z czym grają i od akustyki pomieszczenia.

U mnie w 24m2 wiele monitorów sprawdziło się lepiej niż podłogowce.

Znaczenie ma też poziom głośności. Często jest tak, że podłogowe niskim i średnim poziomie grają fajnie natomiast przy wysokich poziomach wytwarzają zbyt duże ćiśnienie.

Niesty (a może stety) taka jest prawda, że każdy musi posłuchać zestawienia kolumny+cd we własnym pomieszczeniu.

bdaras, 16 Paź 2009, 21:07

>nie ma jednoznacznej odpowiedzi do ilu metrów są podstawkowe. Jedne nadają się do 12m2 inne nawet

>do 25m2. Poza tym zależy też z czym grają i od akustyki pomieszczenia.

>U mnie w 24m2 wiele monitorów sprawdziło się lepiej niż podłogowce.

>Znaczenie ma też poziom głośności. Często jest tak, że podłogowe niskim i średnim poziomie grają

>fajnie natomiast przy wysokich poziomach wytwarzają zbyt duże ćiśnienie.

>Niesty (a może stety) taka jest prawda, że każdy musi posłuchać zestawienia kolumny+cd we własnym

>pomieszczeniu.

Racja. Tyle, że zapomniałeś bodaj o najważniejszej kwestii - GUŚCIE i PREFERENCJACH!

Na zadane przez autora pytanie nie ma jednoznacznej, w 100% lepszej odpowiedzi.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

abtman

Na twoje pytanie-zdecydowanie podłogowce tylko z umiarem,a dla czego a dla tego ze jak kupisz kolumny podstawkowe to dokupić będziesz musiał zapewne do nich standy,więc parametr oszczędności powieżchni odpada,a potem jak z wielu cytatów i porad we wspomnianej kwestji dokupisz suba bo basu będzie ciut mało,a radzone podstawkowce trójdrożne z 30cm. głośnikiem to z racji objętości bedą bardziej podłogowe niż podstawkowe.Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.