Skocz do zawartości
IGNORED

Precyzyjny zasilacz na +/- 5V

alek

Rekomendowane odpowiedzi

To powinno wyglądać mniej więcej tak jak na schemacie obok. Oczywiście trzeba podobierać odpowiednie wartości rezystorów i napięcie wtórne transformatora sieciowego aby na wyjściu uzyskać +/-5V. Kółeczkami zaznaczono właśnie TL431.

[obrazekLUKASZ-82938_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jezeli zalezy ci na duzej stabilnosci to polecam uklad REF02+opa177 z dodatkowymi buforami w postaci np. opa548.

Sprawdzalem ostatnio jego stabilnosc dlugoczasowa i okazuje sie rewelacyjna w calym zakresie temperatur i napiec zasilania.

Do czego ma byc ten zasilacz?

igod ma racje - lm317/337 (ew. z refem) w zupelnosci wystarczy. Uzywajac rezystorow 1% uzyskasz naprawde dobra stabilnosc. W nocie aplikacyjnej mozesz znalesc wersje z wiekszym wspolczynnikiem tlumienia zaklocen.

Nie polecam natomiast popularnych LM78/79XX.

Jeżeli chcesz coś dobrego i gotowego do TDA1541A to po prostu skopiuj zasilanie z tego DAC-a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,a jeśli chcesz coś jeszcze lepszego to zbuduj któryś z regulatorów Junga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (może nie byc tani) ,albo użyj akumulatorów i dobuduj jakieś zgrabne ładowarki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ten z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

[obrazekLUKASZ-83842_1.jpg]

post-47-100006417 1170254602_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Odświeżam wątek.

Wydawało mi się, że nie będzie żadnych problemów z LM337+TL431. A jednak. Nie mogę, albo dobrać rezystorów, albo mam niedziałające scalaki. Sam LM chodzi bez problemów, ale jak do pary dokładam 431 to zima. W wersji 317 katodę 431 podłączam z adj 317, a anodę do masy, w przypadku LM337 odwrotnie? Czy źle kombinuję? Jakie wartości rezystorów w dzielniku do ref 431 i jaki rezystor od wejscia układu do adj LM?

I jeszcze schemat wersji +

[obrazekLUKASZ-151443_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymęczyłem..., ale nie wiem dlaczego ale w wersji Z LM337 rezystor 8k2 ma miećwartość poniżej 1k, dałem 470R i działa poprawnie. Teraz zastanawiam się czy kostki które mam w domu są jakieś felerne, czy w tym przypadku ma tak być?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.