Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

szrek, 20 Lis 2009, 16:49

Ostania sprawa. Powiedz mi o co Wam konkretnie chodzi (Tobie, Pawłowi i innym zwolennikom testów ABX)? Podobnie jak Wy jestem zdania że poezja audiofilska do niczego nie prowadzi. Do czego mają Twoim zdaniem prowadzić testy ABX? Do oświecenia? Co przez to chcecie osiągnąć?

Osobiście uważam że przy okazji wyrządzacie ludziom małoosłuchanym DOKŁADNIE taką samą krzywdę jak ludzie którzy w opisach dają się ponieść fantazji. Nie jest tak? Jest. Podam Ci konkretny przykład. Kolumny mam dobre idąc za Waszymi radmi powinienem sprzedać wzmacniacz i źródło, a potem kupić np. coś ze stajni CA. No bo skoro róóżnicy nie ma to po jaką cholerę mam mieć w domu coś droższego. Po co?

Co mam jednak z Tobą zrobić, jeśli po fakcie okaże się że po tej zmianie zestaw zacznie raptem napierdalać wysokimi tonami? CO będziesz miał mi wtedy do powiedzenia? Że wszystkie wzmacniacze grają taka samo? Totalny kit.

może uporzadkujmy stanowisko.Ja nigdy nikomu nie proponuje niczego.Ani nie doradzam.Wszyscy kupujący są pełnoletni i przyrozumie.Wyniki odsłuchu są dla ludzi inteligentnych, a ci kupią nawet jak odsłuch nie będzie po jego myśli.Czasami wolę droższy i ładniejszy i wygodniejszy niz tańszy, a może lepszy.Ważne jest to... może.Ja osobiście mam kolumny za 8tys zł które uważam za gorsze, od tych które mam za 1200zł.Jedne nowe, drugie vintage.Kolumny to inna beczka kapusty.Na nich wszystko się zasadza.Reszta toru jest tylko po to, żeby zepsuć.Ja chce wiedzieć na ile potrafi zepsuć i czy warto na to dać te pieniądze.A ze dużo już się namierzyłem to teraz chcę posłuchąć co INNI maja do powiedzenia.Do powiedzenia, a nie przemyślenia.Przemysliwaczy sa tysiące.Mówiących- dziesiątki.I to jest problem.A wystarczy posłuchąć i nic nie mówić.Na poczatku..

Ostania sprawa. Powiedz mi o co Wam konkretnie chodzi (Tobie, Pawłowi i innym zwolennikom testów ABX)? Podobnie jak Wy jestem zdania że poezja audiofilska do niczego nie prowadzi. Do czego mają Twoim zdaniem prowadzić testy ABX? Do oświecenia? Co przez to chcecie osiągnąć?

Co prawda pytanie było do szreka ale pozwolę sobie odesłać do tematu "High End is dead" id 58014 - nie zacytuję, bo za długi tekst.

Pytanie "o co Wam chodzi" świadczy o kompletnej nieznajomości tematu. Co nietrudno zrozumieć po tych tysiącach bzdurnych i napastliwych postów.

Cieszy, że ostatnio poważna dyskusja odżyła, może i nawet lepiej, że bez Pawła .

Pozwolę sobie jednocześnie zaryzykowac twierdzenie, że niektóre osoby z premedytacją postanowiły nie brać w niej udziału, bo temat jest niewygodny i pragną, żeby zamienił się w pyskówkę.

Pozdrawiam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie przełącznika , który wkleiłem powyżej.

Żeby przełączyć WY wzmacniacza potrzebne są 4 sekcje : R+ ; R- ; L+ ; L-

dla źródła wystarczą 2 : R i L , masa do gniazd na sztywno

w takim przypadku jeden przełącznik nie wystarczy

można co prawda sygnał z CD podać od razu na dwa wzmacniacze ( bez przełączania ), ale coś mnie to nie przekonuje , jeśli sygnał na być z tego samego WY.

Bardziej bym widział 2 przełączniki 1 dla wzmacniacza , 2 dla źródła ( przełączane w tym samym momencie ), wtedy faktycznie jeden ze wzmacniaczy gra , a drugi wisi " powietrzu ".

Ten wątek jest niemal nieśmiertelny i nie łapię się nieraz o com biega, o co tym razem się kłócą:-)

Ktoś śmiesznie określił to "życiowym wątkiem XYZPawła". Dobre:) Coś w tym jest:-)

w związku z tym ze u bram kotłują się chętni do wykazania różnic w sprzęcie grającymi a komisja przebiera kandydatów, postaram się zabawić widownie.Jednocześnie zapraszam autorytety odsłuchu takie jak rochy,disco,climaxy,seby,kopytkopodobnych i całą resztę do wzięcia udziału w eliminacjach mimo zablokowania przez pawła.Wystarczy napisac do mnie na PW.Bedę interweniował u Pawła niejako po znajomości, bo przyznam że to ja zaproponowałem wycięcie Całej plejady kopytkopodobnych w celu dojścia do jakiegoś konsensusu.Dwa lata temu pod działaniem forum postanowiłem sprawdzić opinie o brzmieniu podzespołów.W tym celu zakupiłem wszystko o czym pisało się na forum.Wydając na to sporo pieniędzy.żeby to wszystko przetestować zrobiłem stanowisko z dwóch jednakowych wzmacniaczy i metodą podstawiania próbowałem ustalić różnice.Niezależnie od ABX i kampanii pawła o której nie miałem pojęcia.Zastosowałem normalna logiczna metodę porównania.Należy tu dodać że w ten sam sposób definiuje się w miernictwie np oceniając pasma wzmacniacza zakładając ze odbywa się to przy mocy 1W itd itd.Tym samym zacząłem też testy wzmacniaczy w sposób podobny do pawła niejako niezależnie.Po zrobieniu testów kilkunastu wzmacniaczy w stanach od 2000zł od 8500zł.Różnych nadów, roteli,arcamów.Różnic nie było.W związku z tym ze temat powrócił a ja mam podejście krytyczne również do tego co sam zrobiłem postanowiłem poobserwować to co zaproponował paweł.Dwa testy i opinie lutka potwierdziły to co wiem.To mnie jednak mnie interesuje, bo to wiem.Interesują mnie przypadki w którym różnice nastąpią w czym i kiedy.Szczególnie wzmakow lampoych oraz najwyższych cen.Przy okazji najbardziej zainteresowała mnie histeria którą temat wywołał.To jest jeszcze bardziej interesujące.Bo połączone z prywatnymi wycieczkami na PW i opiniami o mnie, które mnie jeszcze bardziej bawią.Zdaje się że dokładnie to samo zarzucano pawłowi jako wysoko naganne a nawet bedące przyczyna zbanowamia.Dość ciekawa..........histeria.

nic nie stoi na przeszkodzie żeby każdy zrobił sobie to sam, o ile potrafi bardzo precyzyjnie ustawić równo głośność wzmacniaczy na zasadzie pomiarów ,lub odsłuchu.Tu najbardziej przydatne są żony, szczególnie cudze.Bo te się starają.Zalecam jednak częstotliwość 3khz jako najbardziej działającą na słuch.W przypadkach kiedy zrobicie to sobie sami, bez udziału obserwatora powstrzymajcie się przed radosnym huuura i opisem w wątku.Taka obserwacja jest z gruntu bezsensowna.Dla wątku.

szrek, 22 Lis 2009, 10:21

>Zalecam jednak częstotliwość 3khz jako najbardziej działającą na słuch.

Dużo wygodniej porównać głośność nie dla sinusa, ale dla białego szumu - na przykład włączając odstrojony między stacjami tuner FM. 3kHz to bardzo nieprzyjemny dźwięk.

• Użytkownicy+

muls

W przypadkach kiedy zrobicie to sobie sami, bez udziału obserwatora

>powstrzymajcie się przed radosnym huuura i opisem w wątku.Taka obserwacja jest z gruntu

>bezsensowna.Dla wątku.

Bo przecież wszyscy kłamią ...

Robert

Ps. A ja naiwny sądziłem że tu chodzi o prawdę.

• Użytkownicy+

muls

Muszę jednak przyznać, że w ostatnim czasie napisałeś kilka merytorycznych rzeczy, co jest zdecydowaną poprawą.

Zapytam więc, na jakich kolumnach dokonywałeś tych porównań, o których piszesz ?

Robert

nie powiem z prostego powody.Zeby nie wzbudzać sensacji.Na dwóch parach z których jedne to tzw brzmienie angielskie czyli średnica i na kolumnach z wielkimi niskotonowymi i tubkami wysokotonowymi i masą sredniotonowych..Znakomite.Ale nie chce mi się dyskutowac dlaczego są znakomite albo do dupy.Tym bardziej ze nie należy to do tematu.A co do historii ze wszyscy kłamią.Tak- cześć kłamie i część kradnie.I w poważnych badaniach naukowych trzeba to uwzględnić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.