Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy Test-nowy sposób sluchania muzyki.

CAL!

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisujcie listę utworów na których testujecie sprzęt (zapominajac o tym czego zawsze z przyjemnoscią słuchaliście) zanim go wyłączycie.

Ja sobie pomyślę ze jestem audiofilem to zaraz mi klata rośnie !:)

Cholera, nawet dziecko wybierze wzmacniacz który "ładniej gra"....a moze nie "nawet" bo dziecko słyszy za pomoca uszu a nie za pomocą ślepych testów, recek prasowych czy linkow w necie...

...z tym, że ciecz musi być wtedy nie "jakaś", tylko o specjalnych właściwościach, zaś wiadro ocynkowane.Procedura w zasadzie dowolna....nie w tym rzecz, lecz w tym by się jej trzymać !:)

Osobiście bardzo chciałbym zrobić obiektywny ślepy test po to aby uciąć rozmowę o ślepych testach i wrócić do słuchania muzyki:) Po prostu trzeba to raz a dobrze zrobić:)

Seba, nie wiem co sie ludzie tak tych ślepych testów uczepili.

Jezeli juz taki robić to moze tak:

"Jedyny normalny test do przyjęcia jak dla mnie byby taki, ze powiedzmy stawiamy 2 urzadzenia ktorych słuchacz nie widzi a nastepnie osoba słuchajaca opisuje swoje wrazenia odnosnie różnic/ich braku.

Wychodzi z pomieszczenia, wchodzi kolejna osoba i robi dokadnie to samo....w ten sposob powiedzmy 10 osób a nastepnie porównujemy wrazenia opiane na kartkach.

Iw arunek w tescie nie moze brac udziału osoba która z założenia rożnic nie slyszy....bo i po co ?:)"

Gość

(Konto usunięte)

CAL!, 6 Paź 2009, 08:29

>Jezeli juz taki robić to moze tak:

>

>"Jedyny normalny test do przyjęcia jak dla mnie byby taki, ze powiedzmy stawiamy 2 urzadzenia

>ktorych słuchacz nie widzi a nastepnie osoba słuchajaca opisuje swoje wrazenia odnosnie różnic/ich

>braku.

>Wychodzi z pomieszczenia, wchodzi kolejna osoba i robi dokadnie to samo....w ten sposob powiedzmy 10

>osób a nastepnie porównujemy wrazenia opiane na kartkach.

>Iw arunek w tescie nie moze brac udziału osoba która z założenia rożnic nie slyszy....bo i po co

>?:)"

Lancaster, na co jeszcze czekasz ? Zrób taki test :)

Będzie kupa śmiechu ;)

Oczywiście, te osoby w czasie testu nie mogą wymieniać wrażeń.

Czekam z niecierpliwością.

CAL!

Masz dużo racji. Spierać się o jakieś testy itp. można w nieskończoność - temat na AS żyje i będzie żył latami. Dwie rzeczy są dla mnie jasne: różnica są w sprzęcie, nie trzeba tego udawaniać, oraz to, ze wiele osób daje się nabierać i nawet nie słysząc różnicy, sugeruje się opiniami innych, reklamą, renomą firmy itp.

Coraz bardziej jest to kolekcjonowanie klocków, wydawanie na nich małych czy większych fortun, chwalenie się kablami, wzmakami i cedekami.

Tylko gdzieś tu ginie muzyka i to jest przykre jak kolesie rozpisują się w ciągu kilku dni w kilkuset czy ponad tysiącu postów na temat kabli, sygnału, toru itd., a ani słowa nie ma o muzyce.

Tutaj dla większości zbieranie drogich klocków jest celem samym w sobie, muzyka jest obok, tylko po to, by sprawdzać działanie określonej konfiguracji. Często sobie myślę, że pier*olić wszystkich tych posranych audiofilów-debilów.

Nie dajmy uciec muzyce na rzecz elektronicznych maszyn=)

Panowie od ostatniego testu (XYZPawel) zrobili świetną antyreklamę sprzedawcą i różnego rodzaju naganiaczom. Tym samym wywołali reakcje wcześniej wspomnianych. Teraz masa wpisów i wątków - "Tonący brzytwy się chwyta". Za żadne skarby nie dadzą uwierzyć przeciętnemu Kowalskiemu, że jest naciągany.

Skrajne opinie forumowiczów należy odrzucić, jak noty sportowe. I wyłania się prawda. Choć nie jest do końca prawdą gdyż NAGANIACZY jest ogromna przewaga. Sprawa jest tu bardzo prosta, wręcz banalna. Taki jegomość walczy o przetrwanie na rynku, pieniądze...itd. Wymyśli, podważy, obśmieje każdy argument, to poniekąd ich praca. Najlepszym ich łupem padają niedoświadczeni, początkujący. Chcąc zdobyć trochę elementarnej wiedzy ze świata audio, czytają wpisy tego forum. I co tu znajdują - OBIEKTYWIZM - g...o prawda. Bablanina sprzedawców i naganiaczy.

Dobrze, że raz na jakiś czas pojawia się taki wątek, wpis z domowych testów, to jak jasny promień światła po burzy.

DOŚWIADCZENIA I WIEDZĘ ZDOBYWAJCIE SAMI.

RÓBCIE TESTY W DOMU !

CAL!, 5 Paź 2009, 23:16

>jaculek, mysle ze test pt "Stoper2009" powinien sie odbywac w komorze bezechowej w odlegości 1 m od

>kolumn na osi tweetera.

Oś akustyczna kolumny nie zawsze jest na wysokości "tweetera". 1m przy większych kolumnach (podłogówki) jest odległością również nie wskazaną.

Ricardozamora, 6 Paź 2009, 09:00

>CAL!

>

>Masz dużo racji. Spierać się o jakieś testy itp. można w nieskończoność - temat na AS żyje i będzie

>żył latami. Dwie rzeczy są dla mnie jasne: różnica są w sprzęcie, nie trzeba tego udawaniać, oraz

>to, ze wiele osób daje się nabierać i nawet nie słysząc różnicy, sugeruje się opiniami innych,

>reklamą, renomą firmy itp.

>

>Coraz bardziej jest to kolekcjonowanie klocków, wydawanie na nich małych czy większych fortun,

>chwalenie się kablami, wzmakami i cedekami.

>

>Tylko gdzieś tu ginie muzyka i to jest przykre jak kolesie rozpisują się w ciągu kilku dni w

>kilkuset czy ponad tysiącu postów na temat kabli, sygnału, toru itd., a ani słowa nie ma o muzyce.

>

>Tutaj dla większości zbieranie drogich klocków jest celem samym w sobie, muzyka jest obok, tylko po

>to, by sprawdzać działanie określonej konfiguracji. Często sobie myślę, że pier*olić wszystkich tych

>posranych audiofilów-debilów.

>

>Nie dajmy uciec muzyce na rzecz elektronicznych maszyn=)

I ponownie się zgadzam w 100%

Ciekawe który salon HI FI pierwszy się wyłamie z szeregu , i będzie się reklamował w następujący sposób -->Jako pierwsi w tym salonie umożliwiamy dobór sprzętu udowodnioną metodą obiektywną (a nie subiektywną) ABX ,posiadamy wszelakie rozdzielki z możliwością błyskawicznego przełączania oraz bardzo dokładne legalizowane i certyfikowane mierniki SPL ! . Dobór i nasze porady odnośnie oferowanego całego asortymentu są wynikiem przeprowadzonych przez nas testów jedyną obiektywną metodą ABX .

Ponadto w każdym pomieszczeniu odsłuchowym absolutnie koniecznie powinna wisieć plansza z dużym i czytelnym następującym komunikatem :

Uwaga ! drogi kliencie koniecznie pamiętaj aby podczas porównywania dwóch urządzeń aby przypadkiem nie przyszło ci do głowy samemu zmieniać poziomu głośności w żadnym urządzeniu ( gdyby przypadkiem personel od regulacji poziomów musiał wyjść na krótki moment)ponieważ wtedy twoja ocena przy różnej głośności będzie oceną błędną bo będzie to ocena przy różnej charakterystyce słyszenia ! .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.