Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-10L + HECO METAS 500 ???

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mojego Yaqina kupilem w Netsklepie allegro ale poza aukcja po prostu zadzwonilem zamowilem i za 3 dni kurier dostarczyl mi paczke pobraniowa na kwote 1550pln wzmacniacz nowy 24 miesiace gwarancji wszystko przebieglo bez problemu .

Widze ze teraz nic na allegro nie wystawiaja ale mozna napisac @ i zapytac ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziękuje za informacje

Jak to się mówi, " koniec języka za przewodnika " i kilka stówek w kieszeni oraz sprawdzeni sprzedawcy

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

scarFace,

Dzięki za namiar, najpewniej zrobię tak jak Ty, musze tylko rozgryźć o co chodzi z tym całym PayPalem.

sebolx,

Właśnie tego Allegrowego sprzedawcę miałem na myśli, niestety cena wzmacniacza, który mnie interesuje, odbiega u nich znacznie od ceny jaką trzeba zapłacić kupując drogą, którą proponuje scarFace. A na zaoszczędzone fundusze znajda się setki zastosowań :-)

pozdrawiam

miałem yaqina parę miesięcy - ale podłączyłem go tylko kilka razy - brak basu /inni forumowicze też na to narzekają/ słabe wysokie tony, płasko - ogólnie nie mogłem tego słuchac - totalnie przegrał z moim starym tranzystorem którego nazwy nie podam żeby nie narażać się na docinki - najbardziej się cieszyłem jak go w końcu sprzedałem - słucham oczywiście tylko czarnych płyt.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Płasko... Opisz konfigurację systemu. U mnie z transportem Pioneera DV-610, DAC Beresford Caiman i na kolumnach Paradigma Monitor 3v4 wszystko można mu zarzucić ;-) ale na pewno nie to, że gra "płasko". Jest niesamowicie muzykalny, natomiast zdecydowanie podkreśla niedostatki realizacji dźwięku na płytach. "Skopanych" faktycznie ciężko sie słucha ale być może mój transport pozostawia do życzenia. Jeśli jest dobra realizacja to muzyka odrywa się pięknie od głośników i potrafi wciagać na długie godziny. A propos basu - Yaqin potrafi zawstydzić Cambridge Audio 540v2 (ampli KD) z subwooferem jesli chodzi o bas.. Także - co Użytkownik to inna opinia. Ja jestem zadowolony i Yaqin na pewno zagości u mnie na conajmniej kilka następnych sezonów :-)

• 1 miesiąc później...

excel, 7 Cze 2010, 20:56

>miałem yaqina parę miesięcy - ale podłączyłem go tylko kilka razy - brak basu /inni forumowicze też

>na to narzekają/ słabe wysokie tony, płasko - ogólnie nie mogłem tego słuchac.

Wydaje mi się ze musialeś go podłączyć do głośników komputerowych;)

Z dobrymi kolumienkami ten wzmak wymiata jak szaleniec. U mnie z Paradigm Studio 60v3, zgrał się wyśmienicie:)))

" Forever Death Metal "

Z MA RX6 moge powiedziec to samo co Jorn.

JAk dla mnie system marzen w koncu mam to co chcialem :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ja posiadam MC-100B i bas jest naprawde konkretny. Tylko trzeba mieć dobre źródło.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No to jest już KT88 , inna historia.

Zeby MC10L nie mial basu to albo trzeba miec rozjechany bias, albo jakies totalnie niezgranie systemu.MC10L z BNS Soundcolumn 3 potrafił zatrząść wszystkim jak niejeden subwoofer.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jorn

Tak teraz yaqin gra juz od tygodnia na 6N1P-EW NOS

Roznica jest duza

Bas jest bardziej zroznicowany i schodzi nizej . I dynamika jest o wiele lepsza , i nabral tak jak by wiecej powietrza miedzy instrumentami.

W chinczykach dzwiek byl bardziej analityczny

A sowieckich jak dla mnie bardziej muzykalny.

Pozdrawiam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

czemu nie EW ? Chyba VI czy WI byly tymi niedopowiednimi.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Nie pamiętam już kto pisał, ale kupił niewojskowe NOSki po bodaj 6 zet na allegro i stwierdził, że dźwięk zmienił się in plus - wydatek nie wielki.

Jak znajde to przytoczę post.

A biasem już się pobawiliście?

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

"Wracając do tematu Yaqina MC 10L podzielę się kilkoma spostrzeżeniami odnośnie ustawień biasu i wymiany lamp sterujących. Być może zachęcę kogoś do pójścia tą samą drogą bo uważam, że to jedyny słuszny kierunek dla tego wzmacniacza.

Jakiś czas temu, upewniwszy się, że będą pasować, rozpocząłem polowania na lampy sterujące 6cg7 do Janka. Podyktowane to zostało faktem, że nie byłem do końca usatysfakcjonowany z kolei wcześniejszą zmianą na rosyjskie 6n1p / 6n1p-ew. W sygnaturze 6n1p / 6n1p-ew, mimo wielu zalet, cały czas mi coś nie pasowało. Teraz gdy jestem po 2 tygodniach słuchania na 6cg7 wiem już o co chodzi.

6n1p-ew grają bardzo swobodnie, przestrzennie ale dźwięk jest szklisty, czasami techniczny. Brakuje wypełnienia i nasycenia.

6n1p są nieco lepsze w wypełnieniu ale wciąż szklistość pozostaje, znika techniczność, maleje przestrzenność, one nie mają też jakby wyrazu, są na dłuższą metę bezpłciowe.

Mieszanka obu par daje zadowalający efekt, jak wielu już potwierdziło w tym wątku, natomiast moim zdaniem odbywa się to kosztem przestrzeni, szerokości sceny i ogólnego zrównoważenia. Wciąż też brakuje właściwego nasycenia, barwy i żywości brzmienia (nie wspominając o solidnej podstawie basowej).

2 tygodnie temu udało mi się trafić 6cg7 i to nie byle jakie 6cg7 no słynne RCA "Clear Top". Dobrana kwadra w dobrym stanie za nieduże pieniądze (chwała Tobie Chryste). Ciężko je kupić generalnie ale warto moim zdaniem i gorąco zachęcam do poszukiwań. Według mnie lampki te wydobywają maksymalnie dużo z muzyki i Janka. Dźwięk jest gęsty, nasycony, z mocną, żywą i wielobarwną (wielofakturową) tak średnicą jak i podstawą basową. Góra pasma neutralna, nie tak wyraźna jak z 6n1p-ew, detaliczność co najwyżej poprawna. Przestrzeń zupełnie inna, scena raczej zwarta a głębia dobra. Ogólnie barwa jest neutralna zupełnie, mimo zachowania takiego poziomu nasycenia i tekstur na średnicy. Muzyka żywa, przyjemna. Po pierwszych odsłuchach ma się wrażenie, że bas jest za mocny, że brakuje swobody i lekkości w stosunku do 6n1p-ew. Ale po dłuższym słuchaniu RCA i powrocie do 6n1p-ew słychać jak ruskie są mocno ograniczone. Poza tym jeżeli ktoś słyszał kontrabas z 5-10m to wie jak to potrafi przywalić. 6cg7 RCA "Clear Top" potrafią przywalić i to nie tylko basem. Dynamikę mają świetne mimo nieco niższego, ogólnego poziomu wzmocnienia. Robią z Janka zupełnie inny wzmacniacz. U mnie z El34 Electro Harmonixa gra to wyśmienicie. Ogólna sygnatura brzmienia pasuje mi trochę do opisów, które czytałem nt Prima Luny ProLogue Premier (cena w granicach 9 000 zł).

Odnośnie zasygnalizowanych wcześniej ustawień biasu - bias się zmienia w trakcie pracy wzmacniacza. Jeżeli słucha się długo i cicho to napięcia spadają o około 0,01. Jeżeli się słucha normalnie lub głośniej to napięcia trzymają. Przy odkręcaniu gałki powyżej pewnego progu bias idzie w górę. Dla posiadaczy lamp mocy EL34 Electro Harmonixa ważna uwaga - one są uczulone na wartość 0,372. Poniżej tej wartości grają dobrze, równo, mocno, powyżej zyskują na detaliczności ale tracą zdecydowanie podstawę basową i dźwięk robi się "szczupły". Ja preferuje ustawienie biasów nisko. 0,355 lub 0,360 maksymalnie. W czasie odkręcania gałki i tak idzie to w górę a w trakcie cichego słuchania nie spada niżej jak 0,350. Dzięki temu EH grają równo aż do wysokich poziomów głośności, gdzie napięcia skaczą już ponad 4,0.

To tyle. Mam nadzieję, że znajdziecie powyższe informacje jako interesujące i przydatne."

skynyrd, biasem się jeszcze nie bawiłem, to znaczy regulowałem ale tak zeby wszystko było skalibrowane optymalnie.

Jak narazie jestem tak zajarany dzwiękiem chinola, ze nie chce mi się nic zmieniać.

Jak się już osłucham to pokombinuje z lampkami i biasem.

Pozdr:)

" Forever Death Metal "

Mam pytanko z innej beczki troszke kiedys gdzies slyszalem ze wzmacniacz lampowy powinno sie uzywac raczej czesto ze nie powinien stac nieuzywany czy to prawda ?

A jesli tak to co sie stanie jesli bedzie nieuzywany np 2 miesiace wybuchnie spali sie czy moze jeszcze cos gorszego ? :)))

Nic się nie stanie. Po dluższym nieużytkowaniu, wzmak będzie potrzebował więcej czasu na dojscie do swojego optimum brzmieniowego(takie małe wygrzewanie na nowo):)

Ktoś pisal już o tym.

" Forever Death Metal "

daras66, ja sam jestem w niezłym szoku:0 Jak planowałem zakup tej lampy to oczekiwalem że będzie ciepelko i takie tam lampowe granie, ale okazało się inaczej.

Ten Yaqin naprawde porządnie wymiata:))

Zresztą zobacz, gonie Xindaka na alledrogo:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Forever Death Metal "

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.