Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy PSU - zamówienie.

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Jak widać na zdjęciach układ ruszył,bat73 coś musiałeś pochrzanić w układzie bo rusza z kopyta od pierwszego razu no może z małym stresem ale o tym za chwilę.

Parę uwag praktycznych, kierujcie się rysunkiem z wartościami elementów który wkleiłem na forum w tym wątku wszystko jest sprawdzone, ja nie wlutowywałem kondensatora C11 bo go nie miałem ale dla działania układu nie jest on bezwzględnie potrzebny uprzedzając pytanie Bat73 wlutowanie go nie spowoduje nie działanie układu tak mi się wydaje, Ahaja dodał go od siebie pewnie dla lepszej filtracji napięcia niech się wypowie ktoś z większym doświadczeniem.

Ważna uwaga ja zastosowałem podstawki pod TL jak i pod PIC myślę, że zwiększy to bezpieczeństwo podczas uruchamiania układu.

Teraz po kolei, wlutowałem wszystkie elementy na płytkę sprawdzając wcześniej miernikiem rezystory, diody , tranzystory, najpierw sprawdziłem układ bez włożonych scalaków czy napięcia się zgadzają, było +4,88V i po +18V i -18V , potem dolutowałem wyświetlacz i mikroprzełączniki jeszcze raz pomierzyłem napięcia i dopiero wtedy zamontowałem TL i jeszcze raz sprawdziłem napięcia i na koniec PIC. Chwila prawdy nadeszła no i niby oki układ działa daje napięcie wyjściowe przełączniki działają, ale wyświetlacz nic nie pokazuje no to pomyślałem że trza pokręcić hellitrimem który reguluje kontrast, kręcę i dalej kupa sprawdzam połączenia i napięcia wszystko wydaje się oki ale nic dalej nie widzę , kręcę dalej naprawdę sporo się musiałem nakręcić no i ukazały się napisy klikam na przełączniki wszystko działa.

Jedna uwaga do układu z ver. 1,1 oprogramowania nie daje na wyjściu 12V tylko jak widać na zdjęciu 8,8V (układ startuje z 12V ale po 5 lub 15 sec. można to ustawić w menu zmniejsza się napięcie) muszę jeszcze pokombinować z wzmocnieniem układu może coś się da poprawić, co prawda zastosowałem na razie trafo z napięciem wyjściowym 2x12V niestety nie udało mi się zdobyć na razie właściwego (Olsztyn to jednak nie metropolia)podobnie było z rezystorami 1%, kupiłem po 10 sztuk 5% i wyselekcjonowałem z najbliższymi wartościami nie wiem jak to się odbiło na kształcie sinusoidy bo nie mam oscyloskopu ale może się to uda jakoś sprawdzić.

Spróbuję dzisiaj podłączyć do gramofonu i zobaczyć czy zastartuje.

Pozdrawiam i czekam na wasze zmontowane układy i opinie na temat działania.

Te kondy daję zawsze na wejściu stabów i na wyjściu. Poprawiają stabilność pracy. Dla spokojności :-). Regulacja - helitrimem trzeba troche pokręcić (wieloobrotowy) ale za to daje większą precyzję niż zwykły. Dlatego taki umieściłem na pcb.

K

Ps. Fajnie że śmiga.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Super

Ja myślę o 2 rzeczach : po pierwsze wlutowałem tl bez podstawki i mogłem go powiedzmy przegrzać. Po drugie Mojego PICa dałem do przeprogramowania na 1.2 ale nie jestem pewien czy gość to dobrze zrobił. Dziwnie mu z oczu patrzyło...

Na szczęście mam 2 Pice i pierwszy jest "oryginałem" od karbidoczaszki jeszcze nie ruszanym.

Jak pisałem w pierwszej chwili pomyślałem że po prostu kontrast jest 0 i chciałem pokręcić śrubą helitrimu w momencie gdy dotknąłem jej śrubokrętem (a w zasadzie to śrubokręt-próbnik) usłyszałem trzask wyładowania. dopiero po tym zacząłem mierzyć napięcia na wyjściu dostaje jakieś 5V.

Wylutuję tego tl wlutuję podstawkę i dam nowego tl i nowego pica.

Jarokar powiedz gdzie ty dokładnie mierzyłeś te napięcia (konkretnie między jakimi punktami)bo ja trochę "zielony" jestem, ale z małą pomocą znajomych... damy radę

Co do zmniejszania napięcia z 12 na 8,8 to tak ma być. To jedna z idei tego psu. Chodzi o to żeby po rozruchu talerza zmniejszyć napięcie na silniku celem zmniejszenia wibracji.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

>bat73 napięcia mierzyłem na PIC nóżka 20 powinno być +5V u mnie jest +4,88V , na TL nóżka 4 +17,5V a nóżka 8 -17,5V masa jest wspólna dla całego układu to weź ją skądkolwiek.

Jak napisałeś że kupa to pierwsze co mi przyszło do głowy czy masz dobrze zaprogramowanego PICa, z naszego zamówienia jest oki, jak wróci karbidoczaszka może by zorganizował PICe z nowym softem ja byłbym zainteresowany.

Popiołem układ pod gramofon ruszył żwawo ale nie mam jeszcze trafa wyjściowego i daje za małe napięcie dla gramofonu więc talerz obraca się za wolno, ale przełączanie prędkości działa oki, regulacja obrotów też jest w porządku działa ze skokiem 0,1 i ma bardzo duży zapas dojechałem do +20 i dalej już nie miałem ochoty klikać.

Chwilę mi zajęło rozpracowanie menu ale z instrukcją idzie się w tym połapać, na starcie ustawione są obroty 33 i 45 , w menu można dodać 16 i 78, szkoda tylko że po dodaniu np 0,3 obrotów na wyświetlaczu nie pokazuje 33,3 tylko dalej 33 no ale cóż nie można mieć wszystkiego.

Poza tym funkcjonalnie to świetny układ zwłaszcza jak się porówna ile trzeba zapłacić za speed boxa se projecta, trzeba tylko zapakować go w obudowę i słuchać muzyki.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

>ahaja nie mam absolutnie pretensji do Ciebie bardzo dobrze przeprojektowałeś płytkę wszystko świetnie działa a precyzja regulacji hellitrimem jest rewelacyjna tylko się przestraszyłem że coś nie halo a to się okazało że trzeba naprawdę się nakręcić żeby zaświecił, napisałem to też ku przestrodze dla następnych którzy będą uruchamiać układ.Jeszcze raz dzięki.

bat73, 18 Lis 2009, 15:37

>Co do zmniejszania napięcia z 12 na 8,8 to tak ma być. To jedna z idei tego psu. Chodzi o to żeby

>po rozruchu talerza zmniejszyć napięcie na silniku celem zmniejszenia wibracji.

Błąd w wersji 1.1 polegał na tym, że układ startował z niższego napięcia. Oto nota z pliku asm do wersji 1.2:

HiVolt is now applied both during start-up and during a speed change (due to an error in v1.1 it was not applied on start-up).

Jeśli jednak ta funkcjonalność działa w 1.1 to nie ma sensu przeprogramowywać PICów na wersję 1.2.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

>jarokar

Jak to obraca się za wolno ?

Chodzi o prędkość obrotową czy o czas rozpędzania ?

Bo napięcie nie powinno mieć wpływu na prędkość obrotów silnika. Ma natomiast wpływ na jego moc.

Wkleję zdjęcie płytki jak je tylko zrobię. Pomierzę napięcia i przelutuję tl pokręcę helitrimem.

Czy macie jakiś pomysł jaka mogła być przyczyna tego wyładowania ? dotknąłem tylko śruby helitrimu (i na pewno niczego innego)ale śrubokrętem próbnikiem a nie w pełni izolowanym. Tak czy owak skoro działa to działa więc jestem dobrej myśli. Co do Pica też chętnie zamówię jednego 1.2 od karbidoczaszki gdyby się okazało że 1.1 nie startuje z 230V

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Chodzi o prędkość obrotową, ale wpływ na to ma za małe napięcie na wyjściu, mój motor potrzebuje 16V a układ generuje 8,8V więc silnik ma za mało mocy żeby kręcić talerzem muszę zastosować trafo które podniesie napięcie do 16V. Talerz startuje i kręci obrotami stabilnie regulacja też działa.Wiem że w silnikach AC napięcie nie ma wpływu na prędkość obrotową ale myślę że jak jest sporo za małe to silnik nie ma odpowiedniej mocy i nie jest w stanie rozpędzić talerza.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

W wersji 1,1 jest tak start następuje z napięciem 8,8V dopiero po przełączeniu obrotów na przykład z 33 na 45 następuje podniesienie napięcia na 12V w czasie 5 lub 15 sec. do ustawienia w menu.

W nowej wersji pewnie to poprawił.

No więc działa ale nie do końca.

Zmierzyłem napięcia i na picu 5.0V na tl + i - 18. więc podmieniłem pica na tego nieruszanego (1.1) i zmierzyłem na wyjściu - 9.9v krótkie naciśnięcie - 0 krótkie 9.9V czyli działa. Zmieniłem pica znów na tego modyfikowanego (1.2)i tu nie działa - na wyjściu jakieś 2.5V(ale w sumie on mógł dostać "strzała")

Z powrotem zmieniłem więc pica na 1.1 i na wyjściu 9.2V (czemu ?)ale start stop działa. Więc niby ok

Niestety nie udało się uruchomić wyświetlacza (kręcenie helitrimem nic nie daje i cały czas jest niepodświetlony) ale możliwe że dałem ciała przy podłączeniu. Jeszcze powalczę

Najbardziej martwi mnie jednak że q2 i q3 grzeją się jak cholera - po paru sekundach nie można ich dotknąć. Mam na nich radiatorki takie jak jarokar na stabie a mimo to normalnie parzą.

Dlaczego ? Stab z kolei zimny ale nie pracował dłużej niż 2 min

Jakieś pomysły co do q2 q3 ?

Gość jarokar

(Konto usunięte)

bat73 wklej zdjęcie układu popatrzę, u mnie trany zimne w ogóle się nie grzeją, stab po chwili pracy ciepły, sprawdż podłączenie wyświetlacza dziwi mnie że nie masz na nim podświetlenia u mnie świeciło od początku tylko kontrast musiałem hellitrimem wyregulować, napiecie wyjściowe trochę wyższe niż u mnie może to normalne nie wiem (może twój miernik mierzy inaczej AC takie moje przypuszczenia), sprawdź czy jak przełączasz prędkość klikając naprzemiennie jp1 i jp2 czy na chwilę napięcie wzrasta do 12V tak jest u mnie, sprawdź jeszcze czy masz napięcie stałe na wyjściu u mnie jest jakieś 0,01V i nie powinno być więcej,

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Stab u mnie po krótkiej chwili łapie już wyraźnie temperaturę nie jest gorący ale wyraźnie ciepły, wygląda że u Ciebie nie ma zasilania wyświetlacz bo podejrzewam że jest w większości odpowiedzialny za obciążenie stabilizatora +5V ale pewien to nie jestem.

Jest na wyjściu stałe napięcie -0.3 V. Skąd ? Czy może być to strzelony tl ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10079-100009926 1258669198_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Holercia na pierwszy rzut oka wszystko wygląda w porządku nie ma się do czego przyczepić, nie mam pomysłu na te grzejące się tranzystory. Co do różnicy w napięciach to może wynikać z tego że ja mam transformator zasilający 2x12V bo innego aktualnie nie posiadałem ale układ działa prawidłowo na nim więc nie będę zmieniał.

Może rypnięty wyświetlacz robi problemy. Co jest przyczyną grzania tranzystorów ? Czy jest to stała składowa napięcia 0.3V ? Przy tym kiepskim PICu(1.2) grzeje się tylko q2 przy dobrym grzeją się solidarnie Q2 i Q3

No i co spowodowało to wyładowanie (skutki przyczyny)

Spróbuje porządnie podłączyć wyświetlacz bo tu mam trochę partaniny

Odciąłem wyświetlacz( myślałem że może robi gdzieś zwarcie) nic się nie zmieniło.

na wyjściu stała składowa 0.3 V

Najpierw (i najmocniej )rozgrzewa się Q3 potem Q2 zaczął też lekko się ciepły robić Q5. W dodatku gdy dotknąłem radiatora Q3 i docisnąłem go do radiatora Q2 zaiskrzyło między nimi. Na wyjściu napięcie AC działa prawidłowo. Dając jakieś 9.4 V a po naciśnięciu jednego z jp1 jp2 zmienia na parę sekund na 12.2 V po czym wraca na 9.4. po naciśnięciu jp3 daje 0 po ponownym 9.4 czyli tu jest ok

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Z radiatorami uważaj bo na nich masz pełen potencjał zasilania tyle że o różnej polaryzacji.

Wygląda jakby układ pracował poprawnie do pewnego stopnia, może po tym spięciu coś się uwaliło, wymieniałeś TL może tu leży problem ale to tylko moje gdybanie niestety nie mam za dużego doświadczenia z takimi układami spróbuj może założyć wątek na DIY jest tam więcej fachowców albo napisz na priv do ahaji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.