Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy PSU - zamówienie.

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Po rozmowie ze znajomym mam dość prawdopodobną hipotezę. Winą jest moje elektroniczne lamerstwo. Otóż zasugerowany wpisem z angielskiej strony projektu o tym że tranzystory można przykręcić do jednego radiatora kompletnie nie przywiązywałem wagi do ich izolacji i pozwierałem radiatorami ich obudowy.(Chciałem być bardziej "papieski" i założyłem im radiatory) Tego że można je przykręcić do jednego radiatora wyłącznie przez izolację elektryczną nie wiedziałem. Czyli krótko mówiąc uwaliłem tranzystory. Przewidziałem jednak taką możliwość i już 2 dni temu kupiłem zapasowy komplecik. Tl jeszcze nie wymieniałem. Spróbuję najpierw wymienić tranzystory i porządnie zamontować wyświetlacz.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

To żeś pojechał po bandzie w opisie jest informacja że można je przykręcić do radiatora ale koniecznie izolując, ciesz się że większej bidy nie narobiłeś ciekawe co z wyświetlaczem, ale jeszcze trochę pokombinujesz i wymienisz wszystkie części i będziesz miał układ jak nowy.

Ważne że masz chyba bliżej niż dalej powodzenia życzę, ja mam miernik częstotliwości to dzisiaj pomierzę i zobaczę jak z stabilnością i regulacją.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Wyjaśniła się sprawa za wolnych obrotów podczas pierwszych testów, wyjaśnia to zdjęcie numer 1 jest to pomiar częstotliwości dla 33 obrotów co to oznacza ano to że w gramofonie trzeba przełożyć pasek na koło do 45 obrotów sic.

Na drugim zdjęciu częstotliwość dla 33,3 obrotów inaczej mówiąc zmiana o 0,1 przekłada się na 0,03Hz

dla obrotów 33.

Na trzecim zdjęciu częstotliwość dla 45 obrotów dlaczego nie 50 Hz tego nie wiem, po dodaniu 0,1 co przekłada się na 0,05Hz można uzyskać dokładnie 50Hz co widać na zdjęciu 4.Dobrze by było gdyby ktoś jeszcze zweryfikował te pomiary po uruchomieniu układu.

post-713-100009860 1258750811_thumb.jpg

post-713-100009861 1258750811_thumb.jpg

post-713-100009862 1258750811_thumb.jpg

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Na zdjęciu 5 pomiar dla 78 obrotów tutaj 0,1 przekłada się na 0,16Hz.

Zdjęcie 6 pomiar napięcia wyjściowego dla obrotów 33 spora różnica w stosunku do pomiarów moim multimetrem pozostawię to bez komentarza wiadomo co mam.

post-713-100009857 1258751037_thumb.jpg

post-713-100009858 1258751037_thumb.jpg

post-713-100009859 1258751037_thumb.jpg

Gość jarokar

(Konto usunięte)

7- po przełączeniu obrotów napięcie wzrasta do 12 z groszem na wybrany czas w menu 5 lub 15 sec.

8- pomiar tego co mam w gniazdku.

9- to zdjęcie wyszło nieostro ale ważne co zostało pokazane ważna jest tutaj wartość w prawym górnym rogu, miernik ma możliwość zbierania wartości min. do max. w określonym czasie tutaj 1,5 min wartość na wyświetlaczu to 7,92Hz nieźle co, muszę to jeszcze powtórzyć bo aż mi się wierzyć nie chce.

post-713-100009854 1258751492_thumb.jpg

post-713-100009855 1258751492_thumb.jpg

post-713-100009856 1258751492_thumb.jpg

Gość jarokar

(Konto usunięte)

10- pomiar na zasilaczu dostarczanym przez pro-jecta wygląda to zdecydowanie lepiej ale i tak pozostawia sporo do życzenia tutaj różnica wyniosła 0,07Hz co i tak się przekłada na 0,15obrotów, wnioski pozostawiam wam.

post-713-100009853 1258751815_thumb.jpg

Jak miałem problemy z ustawieniem zasilacza do forumowego vsps'a wg. ahaji to wymieniłem diodki, tranzystory (bo te akurat źle wpiąłem) i helitrymy... i zaczęło działać ;)

Nie znam się na elektryce, ale ze wszystkich elementów na płytce to chyba w miarę bezpieczne są rezystorki i kondy, reszta mógł strzelić szlag przy zwarciu, zwłaszcza jak trzymałeś przez kilka minut ;)

W czasie gdy wszystko działało(choć tranzystory się gotowały) układ spełniał swoją funkcję i wyświetlacz pokazywał co trzeba. Niestety chciałem skontrolować czy zmiany funkcji dają odpowiednie zmiany napięcia i tego było już dla tranzystorów za wiele. generalnie układ dawał na wyjściu około 9.4-9.9V AC oraz -0.3V DC. Po zmianie prędkości wchodził na chwilę na 12.2V AC po czym wracał do 9.4-9.9 czyli tak jak miało być. gdzie szukać problemu ? Czy odmiany tego tl072 mają jakieś znaczenie ? W układzie jest TL072P ja mam TL072CN

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Dziwna sprawa bo w torze tych tranzystorów jest tylko TL który nimi steruje i którego wymieniłeś, może jest tak że jeszcze któryś kondzior padł i instalując nowego TL od razu go uwalasz nie pozostaje nic innego jak dokładnie posprawdzać kondensatory i diody, rezystory raczej są bezpieczne bo uszkodzony po prostu widać.Sprawdź jeszcze wartości rezystorów może tu leży problem niestety nie umiem pomóc inaczej.

Okazało się. Tak to jest jak się zabiera do elektroniki ktoś kto nie ma o niej zielonego pojęcia.

Nikomu nie przyszłoby do głowy że ja uruchomiłem układ pod obciążeniem.

Po prostu podpiąłem oba trafa i lu.

Po odpięciu trafa wyjściowego wszystko jest ok.

Działa, nie grzeje...

Trafo mam 230/12v 2A i prąd tam szedł około 1.1 A

Dla prób podpiąłem trafo przez 10om i przy prądzie 200mA tranzystory zaczęły się robić lekko ciepłe

Teraz pytanie jakie trafo kupić, ewentualnie co zrobić w obecnej sytuacji.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Zastanawia mnie jedna rzecz autor układu nie wspomina o konieczności stosowania radiatora, zresztą na zdjęciach uruchomionego przez niego prototypa nie wygląda aby stosował radiatory,może układ trzeba sprawdzać pod obciążeniem, ja jeszcze nie mam trafa to nie sprawdzałem ale jak tylko będzie to się zobaczy, może trzeba zastosować specjalne trafo ale o tym też nic nie pisał he.

Cycata:

"The PCB is layed out as a single sided board, so it is easy to make at home. All power transistors are mounted at the same edge, so they can be mounted on the enclosure (if using a metal enclosure) or the same heatsink, as appropriate. As only a small amount of power is dissipated by the power transistors, the heatsinks does not need to be big - a heat sink with an area of 6x5 cm. and with 1.5 cm fins, for each set of transistors, are fine. Alternatively, any all metal enclosure, where you can fit the two transformers, the PCB, and everything else, will be large enough as the cooling area for all 4 transistors. All transistors must be isolated from the heatsink or enclosure! The 7805 (which is shown as laying down on the PCB - it is NOT) should be cooled with one or two small heatsinks meant for TO220 - if you need 1 or 2 depends on the display you are using (different background colors draws different currents)."

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Na razie wygląda że tylko my dwaj poskładaliśmy to do kupy. Ja mam już rtafo ale czekam jeszcze na radiatory (niestety jak się mieszka na zadupiu to wszystko trzeba zamawiać przez internet i czekać)i dopiero to skończę, potem się sprawdzi jak działa w codziennym użytkowaniu i napiszę parę słów.

Bat a myślałeś już nad obudową, mnie ciągle chodzi po głowie Galaxy Maggiorato GX183 z modushop, muszę tylko pomierzyć czy się wszystko pomieści, no i pozostaje problem wycięcia potrzebnych otworów w przedniej ściance.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.