Skocz do zawartości
IGNORED

Moderatorzy - propozycja

pal55

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam czasu czytać tego wątku, ale tytuł skusił mnie do wypowiedzi:

moderowaniu mówię wielkie TAK

Czytam różne fora, na jednym nawet moderuję i moje doświadczenie w tym wzgledzie mówi mi, że forum internetowe MUSI być permanentnie i zdecydowanie moderowane. Zwłaszcza forum popularne. Tak, niby wystarczyłoby ignorowanie durnych wpisów - ale chyba widzicie, że to nie wychodzi. Vide dyskusja z "żołnierzem" (nick sylwester czy coś takiego) albo wątek o lizaniu słodkich. Forum rozmiarów audiostereo powinno mieć co najmniej kilku moderatorów z możliwością kasowania postów, blokowania wątków, edycji cudzych postów, ukrywania postów (tych najgorszych celem zgłaszania do abuse ISP postującego), banowania użytkowników wg nicka ORAZ wg IP. Nawiasem mówiąc dostęp do IP w wielu wypadkach pomoże ukrócić rzekomy proceder pisania pod wieloma nickami.

Jest oczywiście problemem znalezienie moderatorów którzy będą umieli powstrzymać się przed pójściem za daleko. Zwłaszcza podnoszona wielokrotnie kwestia kryptoreklamy jest delikatna. Delikatna jest też jednak kwestia zadawania ogranych pytań i nie korzystania z wyszukiwarki. Wyszukiwanie wbrew pozorom nie jest zawsze takie proste. Bywalec wie jak znaleźć dany temat, bo mniej więcej wie jakie słowa były użyte i jest w stanie skonstruować dobre zapytanie. Nowicjuesz zapytując poniekąd po omacku albo zbytnio zawęzi i nie odnajdzie, albo dostanie 300 odpowiedzi. Tu potrzebna jest chyba pewna wyrozumiałość.

Ale to szczegóły - podstawą mojego stanowiska jest TAK dla moderatorów.

>(kosmetycznie można by dodać

>opcję ignorowania całych tematów które uzyskawszy odpowiednią liczbę ignorów wylatują)

To jest niezły pomysł. może warto spróbować? Szybszy do realizacji niż wybory Miss lub Mister Moderator;-)

jar1, 2 Wrz 2005, 15:05

>>moderowaniu mówię wielkie TAK

>

>>Czytam różne fora, na jednym nawet moderuję

>

>No to nie ma się co dziwić..;-)

To miało być nieco złośliwe, nicht wahr? :-)

To żeby było jasne: doprawdy nie muszę sobie podbudowywać ego władzą. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że mniej wiecej wiem ile wysiłku i ile osób trzeba żeby utrzymac jaki taki porządek...

Na forum powinno byc tylko forum, kazda ingerencja z zewnatrz jest niewskazana.

Jesli forum wykazuje sie pewna dojrzaloscia (forumowiczow) jest w stanie moderowac sie samo.

Obserwujac zmiany zachodzace na diyaudio, po wprowadzaniu coraz to nowych "ulepszen" majacych na celu kontrole forumowiczow, nie moge sie oprzec wrazeniu ze z czasem dynamicznosc i witalnosc atmosfery jaka kiedys tam kiedys panowala, ulegly znacznemu pogorszeniu.

Audiofreak, ktory pelni role webmaster, posunal sie tak daleko w swojej inwencji w walce z trollami ze zaproponowal opcje aby wpisy niektorych forumowiczow byly widziane tylko przez osobe robiaca wpis i nikim innym.

Nawet watki typu "slodkie c*py" sa nieraz potrzebne aby rozladowac atmosfere powtarzalnosci tematycznej i ciaglej rozmowie o audio. Daja one mozliwosc poznania "drugiej" strony bardziej zagorzalych forumowiczow i czesto stanowia ciekawe studium charakterow ;-)

Jesli mialbym jakies sugestie natury technicznej, to wprowadzenie numerowania kazdego wpisu: po kliknieciu na numer, taki wpis jest pierwszy w linku i to ulatwia jego wskazanie.

Takze, dokonujac wpisow, dobrze byloby widziec przynajmniej 2 poprzednie wpisy, aby nie trzeba bylo przeskakiwac miedzy stronami starajc sobie przypomnac co poprzednik dokladnie napisal.

Poza tym, w mojej opinii, to forum sprawuje sie bardzo dobrze, zarowno pod wzgledem technicznym jak materialowym, i lapie sie na tym ze spedzam tu duzo wiecej czasu niz na moim poprzednim favourite place on the net.

Dodam tez, ze pisze to w oparciu o doswiadczenie moderatora, ktorego funkcje sprawowalem na diyaudio.com przez prawie 3 lata.

Wiem dokladnie jak wyglada praca moderatora, jak moderatorzy podchodza do niektorych spraw i jak z czasem moga zmieniac swoje poglady i stosunek do forumowiczow.

Tylko nieliczni sa w stanie patrzec obiektywnie, nie kierowac sie wlasnymi korzysciami lub zapedami aby zarzadzac. Taki moderator jest asset'em dla forum, ale i tak nie jest naprawde potrzebny, a jego funkcja ogranica sie glownie do moderowania moderatorow. ;-)

Wpisy nie powinny byc wymazywane, watki nie powinny byc zamykane, a ewentualnie przesuwane na bocznice ale tylko na zyczenie forumowiczow. Sinbin jest niepotrzebny, forumowicze z pewnym starzem i aktywnoscia na forum nigdy nie powinni podlegac banowi. Powinna istniec wolnosc jezyka i opinii, i jesli podejdziemy do tego wszytkiego z doza humoru, wszystko rzeczywiscie bedzie OK.

Peter Daniel, 4 Wrz 2005, 18:20

>starzem

Widać, rzeczywiscie czytasz już sporo polskiego forum, bo na początku nie robiłeś prawie żadnych błędów;-)

Ten interrnet każdego z nas dopada :-)

Zgadzam się z Peterem. Forum to nie tylko określony temat ale i ludzie, często bardzo ciekawi nie tylko ze względu na sprzęt jakiego słuchają.

Dzisiaj w wątku "Kupię" pojawiło się coś takiego "to jakaś paranoja pier**le to towarzystwo wzajemnej adoracjinic nie dowiedziałem" i coś tam jeszcze.

I tak sobie przypomniałem, że kiedyś było na to proste rozwiązanie. Lukar zna IP tego dziecka, wysyła maila na abuse odpowiedniego operatora internetowego, a oni reagują np. ostrzeżeniem, że odetną internet. Rodzice tego dziecka powinni zareagować.

Nie wiem jak inni operatorzy, ale TPSA reagowała kiedyś bardzo szybko. Ciekawe jak jest teraz, gdy internet jest w co drugiej stodole.

Proponuje przemianowac to forum na "forum o tym jak ma wygladac to forum":) Na bocznice z tym watkiem!

Jak kogos nie interesuje temat lizania c*p to sie nie wpisuje, a jak kogos drazni to powinien udac sie do seksuologa:) Jesli forum schodzi na psy to raczej dzieki wpisom typu "nie karmic trola", odsylaniu w hamskiej formie do regulaminu itp.

Protestuje przeciw wszelkim ograniczeniom dostepu do forum, moderowaniu itp.!:) Przenoszenie na bocznice watkow niezwiazanych jest OK.

Ja dodam, gwoli wyjaśnienia, że to forum JEST moderowane - przez Lukara. Czy się to nam podoba czy nie, Lukar wyrzuca chamstwo (mnie się podoba), przenosi watki, w których występuje słowo komputer na bocznicę (mnie się nie zawsze podoba), usuwa politykę (zwykle podoba się). Jest więc pewna polityka ograniczenia wolności wypowiedzi.

Moje apele o moderatorów nie mają na celu zmiany tej polityki (i dalszego ograniczenia wolności), tylko uzupełnienie sił moderatorskich, tak aby obecna polityka była stosowana konskewentnie. Trolla łatwiej odstraszyc, jeśli jego prowokacje zawsze znikają po krótkim czasie. Jeśli jednak czasem znikają szybko a czasem po tygodniu (bo Lukara nie ma), troll ma nagrodę. Zwłaszcza, jeśli uzytkownicy go karmią dopisując się do watku o, ze posłuzę się nieco zgranym przykładem, o lizaniu słodkich.

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.