Skocz do zawartości
IGNORED

Moderatorzy - propozycja

pal55

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Mają panowie rację.

Dalsze podziały - przeciw

Moderacja - za

Od dłuższego czasu forum odwiedzam codziennie. W ostatnich dniach i nie tylko forum jest zalewane prawie takimi samymi postami, w których autor nie szuka konkretnej wiedzy, ani nie zadaje tematu, który przyda się również innym a jedynie wysuwa swój i tylko swój przyziemny problem.

Kilkanaście takich postów powoduje przesunięcie na dalsze strony interesujących tematów i zmusza do przeszukiwania archiwum. Przykład - niedawno na 1/5 pierwszej strony były same topici z "panasonic s35" w tytule - myslę że trzebabyło założyć JEDEN TOPIC "Panasonic S35" i każdy kto ma pytanie/problem/opinie/sugestie będzie się w nim wypowiadał i nie skakał po pięciu różnych topicach.

Wracając do podziałów to jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to dodatkowa sekcja w której będzie miejsce na pytania "co kupić za", "czy warto...", "co sądzicie o", "ile kosztuje...", "gdzie kupić.....", "poszukuję recenzji/skanu...." itd, z tym że to bardzo odchudziłoby główne 2 fora.

Kolejny pomysł to dodać zakładkę ogłoszenia obok stereo,diy.....itd - będzie łatwiej dostępna i bardziej widoczna, tak samo "opinie".

W sprawie moderacji - spotkałem się z różnymi problemami i to na różnych forach, działam i wypowiadam się nie tylko tutaj, sam administruje również raczkujące jeszcze forum. Może nie jestem jakimś autorytetem ale mógłbym pomóc w moderowaniu, chociażby tylko w sekcji "Kino Domowe". Uważam że grupa moderatorów powinna być w miarę duża, ale powinni to być ludzie rozsądni, obiektywni i nie związani w żaden sposób z żadną firmą/redakcją itp - to jest niedopuszczalne.

Przemski akurat forum KD ma się bardzo dobrze moim zdaniem i chyba nie potrzebuje moderacji. Fakt, mogą drażnić dziesiątki postów typu "co wybrać za 3000 zł", ale skoro są odpowiedzi, to w czym problem :-) Przede wszystkim w zakładce KD nie widzę takiej żółci i osobistych wycieczek, co na stereo, a właśnie taki bełkot jest najgorszy na forum.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

witam:

Jestem jak najbardziej za pozostawieniem działu DIY. A nawet za likwidacją stereo - w obecnym kształcie, bo wiekszość porusznych tam problemów dotyczy tak naprawdę kwestii technicznych. Ale poziom merytoryczny wypowiedzi jest tam naprawdę denny i nadaje sie do gabinetu osobliwości.

No może przesadzam, bo jestem fanem wszelkiego DIY.

Tylko kto miałby prowadzić taką moderację? Czytam od jakiegoś miesiąca i jakoś nie widzę tam intelektualistów.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

=> Piotreq - zaczęło się od tego że interesowałem się konsolami i informatyką, od momentu gdy stałem się posiadaczem konsoli Xbox zacząłem zbierać w ogromnych ilościach informacje na temat oprogramowania, jego konfiguracji, języków skryptowych itp - ponieważ nie było jeszcze żadnej polskiej strony na ten temat postanowiłem uzupełnić lukę i założyłem prostą w wyglądzie stronie, której jedynie strona merytoryczna przedstawiała jakąś wartość, zainteresowanie było sporo jednakże z powodu braku czasu nie dopracowałem strony graficzniej i wszystko wygląda bardzo prosto i prowizorycznie w niektórych miejscach. Wiele artykułów czeka na dokończeniu i publikacje, ale wymaga dość dużo pracy dlatego powoli, choć systematycznie zasilają stronę. Forum, o którym napisałem jest właśnie poświęcone głównie takiej tematyce, jeszcze mało kto o nim wie, nie ma odpowiedniego podziału i znajduje się na nim symboliczna ilość postów.

=> Krzyskiek

Myślę że pytania typu "co kupić za 3000zł" cieszą się bardzo dużą popularnością gdyż wiele osób dysponuje podobnym budżetem i interesuje ich opinia , przegląd rynku i selekcja wartościowych towarów.

Własnie na forum KD pojawiło się mnóstwo postów o DVD S35 i Y540, gdyby w miarę szybko zareagować byłby jeden post poświęcony Y540 z dużą ilośćią wartościowych wypowiedzi i analogicznie jeden o S35. Każdy kto szukałby info na ich temat poświęciłby czas na lekturę jednego długiego i bogatego w wypowiedzi topicu a nie wyszukiwanie kilku.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

=> wernen - na forum DIY akurat łatwo dostrzec kilku bardzo wartościowych osobników - chociażby pewien konstruktor wzmacniaczy słuchawkowych, jeszcze inny ale od wzmacniaczy mocy i kilku elektroników, którzy z tego co piszą wynika że potrafią zbudować wszystko od przedwzmacniacza mikrofonowego po końcówki mocy

• Redaktorzy

tematu zakladek prosze nie poruszac - tak jak jest teraz jest dobrze i tego nie chce zmieniac (usuwac jakichkolwiek zakladek).

Bardziej poszedlbym w kierunku podzialu na pytania typu "co kupić za", "czy warto...", "co sądzicie o", "ile kosztuje...", "gdzie kupić.....", "poszukuję recenzji/skanu...."

takich pytan pojawia sie bardzo duzo i wiekszosc jest bardzo podobnych

- nazwa klocka i prosba o opinie. czy prosba o porownanie dwoch kolumn

- sprawy "techniczne" (?), np: Laser w CD, jego wiek a jakość dźwieku, Czym czyścić płyty gramofonowe ?, wygrzane-niewygrzane kable, Budowa kolumn, Moc amplitunerów AV

- tematy [różne] ale na temat: ŚLĄSKIE SPOTKANIE FORUMOWICZÓW, Odsluchy w Krakowie, program do drukowania okladek na cd, namiary na audiowave

mysle ze mozna to zgrupować

co do zadan moderatora - kasowanie zupelnie bzdurnych watkow, lub pojedynczych wpisow, i przenoszenie niektorych watkow na bocznice - zgodnie ze zwyczajami poprzedzone mailem do autora (oczywiscie zalogowanego, czyli takiego ktory podal m.in. swoj adres mailowy)

• Redaktorzy

moje kolejne propozycje:

1. nowy temat moze tworzyc tylko osoba zalogowana

2. osoba świeżo zalogowana nie moze utworzyc tematu - okres karencji 24 godziny - w tym czasie jest informowana aby skorzystala z wyszukiwarki, przeczytala FAQ, itp

3. calkowity wymog logowania? niezalogowani mogą tylko czytać

4. jeśli punkt 3 to: uzytkownik moze dodac wpis co 2 minuty? - zapobieganie czatowaniu + lepiej sie przemysli co sie chce napisac

5. ranking najciekawszych tematow (link obok tematu, 1 osoba = 1 glos), takie tematy bardzo ostro cenzurowane zeby nie zepsuc tematu

DIY - jest o.k. Wpisy są merytoryczne i konkretne. Ludzie dzielą się swoją wiedzą. Na stereo dzielą się tym czego używają zamiast wiedzy - zwykle niczym.

Może najważniejsze tematy umieścić tak, żeby niezależnie od ilości postów pojawiały się na początku?

Ale DIY proszę nie ruszać.

Lukar - generalnie OK choc nie bardzo rozumiem rozroznienia "ostrego moderowania" od zwyklego - porzadek powinien byc we wszystkich watkach (moze poza bocznica, ktora moznaby przemianowac na Hydepark i niech pisza co chca :) )

Maloe - sorry sprawdzilem najpierw godziny wpisow Lukara jest wczesniejszy :) - ale widocznie zbieglo sie w czasie.

A skoro juz tak wszyscy o tych zakladkach - nie rozumiem w czym Wam inne przeszkadzaja - tak sie sklada, najwiekszy bajzel jest w stereo - w reszcie jest calkiem przyzwoicie. Wg mnie obecny podzial jest jak najbardziej sensowny.

Albo zastosować bufory czasowe od zalogowania do wpisania. Jedna godzina oczekiwania na dokonanie każdego wpisu - powinna wystarczyć na przemyślenie, opadnięcie emocji. I nie będzie dyskusji jak na czacie.

Panowie, na tym forum "zjadlem zeby", spedzilem na nim mnostwo czasu, zaniedbalem wiele innych spraw, nie zdalem wielu egzaminow, slowem oddalem cale serce dla niego. Cale.

Sytuacja w tej chwili wyglada tak, ze od kilku dni przeszla mi ochota na czytanie tego wszystkiego.

Cos trzeba zrobic, bez dwoch zdan.

Jestem za wybraniem kogos, kto jest na tym forum dosc dlugo i dysponuje duza iloscia czasu.

Najlepiej, gdyby bylo to patu uzytkownikow, i oni sami mogliby sie umawiac i rozdzielac miedzy soba czas/dni. w ktorych by mogli moderowac. Z tym ze jestem za kasowaniem watkow od razu w zarodku lub po paru wpisach.

Takie rzeczy sie czuje.

W razie podjecia pomyslu chetnie pomoge...

Pozdrawiam.

usuwanie wpisów z istniejacych watków chyba jest łatwiejsze niż usuwanie całych,

chodzi o to ,żeby taki "filip z konopii" nie otwierał 10 wątków dziennie,

tak jak LUKAR proponuje pierwszy wątek po 24h -brzmi nieżle a potem?

po 24h znowu taki czub otworzy 10 watków o ALTUSACH-tak też nie może być,

1 wątek max na 1-go usera dziennie? - troche komunistyczna reglamentacja? - też niedobrze...

wydaje mi się, że ważnym jesat aby nie powstawały wątki "śmiecie", bo z istniejących moderator mógłby usuwać bez problemu wpisy niepożądane

aha no i moderatorów trzeba by zaakceptować ,tzn jeśli ktoś ma coś przeciw komuś to wyłuszcza sprawę,

moderatorem nie może być , ktoś kto pisze w prasie audio, jest dystrybutorem itd, to chyba jasne,

starzy użytkownicy, się znaja i wiedzą kto jest kto

Maleo oczywiscie - sorki one more time.

1 uzytkownik = 1 IP w danym momencie jak rozumiem? - Pisze i z domu i z pracy, a jak wyjezdzam np na weekend to rowniez z innych miejsc wiec podawanie pelnej listy mogloby byc klopotliwe :)

No to jest klopot wiem - ale chodzi o zakladanie nowego konta. Ciezko to wlasnie ustalic.

Zeby nie bylo pana x, xx, xxx - ktory co chwile sprzedaje Altusy.

Chodzi o zakladanie konta a nie logowanie sie z roznych IP do danego usera juz istniejacego

Czas 1 godziny na nowa wiadomosc to spowoduje u mnie chorobe nerwowa.

Te 24 godziny to moze tez nie => ktos moze miec naprawde wazna pytanie a ze jest dosc duzo osob na forum prawie ciagle jest szansa na szybka odpowiedz ...

No i jeszcze zapomniałem - recenzje sprzętu. Ludzie kochani - litości. W ostatnio dodanej recnezji wzmacniacza stereo NAD można znaleźć taki kwiatek : "... tylko dwa kanały". Wypisane w ... wadach sprzętu!!! I to ma byc minus wzmaka stereo??? Bana od razu i do widzenia za taki poziom rozwoju umysłowego.

Jesli przez następny miesiąc-dwa każdy lamer będzie mógł w recenzji napisac co mu tylko ślina na język przyniesie, to będzie już niewesoło :( Może niech ktoś recenzje czasem też przegląda i usuwa choć te NAPRAWDĘ debilne? Watek o recenzjach już był, Józwa o to prosił, ale nic z tego nie wynikło :( Może teraz tą sprawę załątwimy, razem z moderacją?

Lukar, zatem działaj. Mysle ze ogolnie Twoje propozycje są w pożo.

Bedziemy ulepszac po drodze.

Kasowanie watkow moze sie odbywac tak:

1) przezucenie wątku na zakładke /kosz/

2) moderator w ostatnim wpisie podaje powod przesuniecia do kosza i zalecenia dla uzytkownika (np prosze odswiezyc watek xxxx). Oczywiscie brak mozliwosci dokonywania wpisow w skoszowanym watku.

3) po 24 h wątek z kosza zostaje aautomatycznie skasowany.

Albo od razu kasacji o po ptokach.

Moderowanie - TAK TAK TAK!

Jedno konto jedno IP - NIE! Wystarczy opóźnienie po rejestracji (Lukar), i rejestracja przez konto e-mail - sprzedających itp. łatwo jest wtedy ostrzec/zawiesić/zbanować przez usera (nie IP), z info na e-mail który powinien czytywać. rejestracja 20 adresów e-mail i regularne ich odczytywanie trochę trwa.

Wpisy dla zalogowanych - TAK! Na początku dużo osób nażekało na logowanie się jako takie - okazało się, że nie taki diabeł straszne :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.