Skocz do zawartości
IGNORED

Moderatorzy - propozycja

pal55

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie co, dziwie sie poniektórym. Ktoś specjalnie robi sobie wpis, aby doprowadzic do moderowania forum (co zresztą byłoby na rekę wielu osobom, szczególnie róznego rodzaju 'kosmitom' ze 'światka').

Jęczycie, wzdychacie, ale gdyby nie ta Wasza nieodparta chęć, by zaistnieć w tym watku, to sam dawno by już 'zniknął'.

Wygląda to na kolejna próbę wzięcia forum 'za mordę'.

jar1 =>

nie zrobiłem we wiadomym wątku żadnego wpisu,

ten wątek ja reanimowałem,

czemu moderowanie miałoby być na rękę kosmitom ????

właśnie oni znikną z forum !!!

albo będzie im trudniej zaistnieć.

Kiedyś min. w tym wątku byłem przeciwnikiem moderowania,

ale sytucja się zmieniła.

>Czemu moderowanie miałoby być na rękę kosmitom?

Bo to oni opanowują w krótkim czasie moderowanie. I kierują forum na tory i kierunki zgodne z ich potrzebami. Zwykła walka o rynek, kasę...To oni mają czas i chęć bawienia sie w moderowanie, bo to jest ich interes...

To taki w skócie, prawdopodobny mechanizm...

>Jeśli sam admin będzie moderatorów mianował, to taki scenariusz raczej nie grozi.

Żyje już trochę lat, i nie pamietam, aby się coś takiego kiedyś nie przerodziło w jeszcze wiekszy wrzód...

Najpierw chodzi o to, by tzw. wiekszość zaakceptowała 'samoograniczenie'. I niech się na razie sama rządzi. Potem zwykli, normalni ludzie nie maja tyle czasu i ochoty 'babrać' się taka robotą, rezygnują, wyłamują sie i...do głosu dochodzą ci, co sie przyczaili.... I wtedy już jest za późno..

Ale w sumie skoro ci "dobrzy" i tak nie maja już czasu, to nie ma to większego znaczenia...

Moje doświadczenia z łagodnie moderowanymi forami (a też już parę lat żyję i paręnaście w necie siedzę) są odmienne - i ogólnie rzecz biorąc pozytywne.

>Ale w sumie skoro ci "dobrzy" i tak nie maja już czasu, to nie ma to większego znaczenia...

Jesli nie ma, to po co w ogóle?;-) Moderowanie dla moderowania? Lepszy zły moderator niż żaden?

A jakie są skutki "złych" moderatorów?

jar1, nie rozumiem twojego wywodu. Zgodnie z tym co piszesz należałoby przyjąć, że antymulers mógłby zostać moderatorem. Nie wiem, czy rozumiem do końca logikę twojej wypowiedzi, ale wszystko na to wskazuje że tak właśnie twierdzisz, a jeśli tak to twierdzisz błędnie.

Forum jest obecnie n a j w a ż n i e j s z ym , J E D Y N Y M n i e z a l e ż n ym medium w branży audio , o ogromnym wpływie na polskich audiofili i niesamowitej możliwości ksztaltowania obiegowych opinii (chocby klon, a zaraz LaGrange Klotza- już czuję jak się wk...wią dystrybutorzy kabli i co będą opowiadać !). Jako takie, z jednej strony jest niebezpieczne dla żyjących z audio (stawia zbyt duzo niewygodnych pytań), a z drugiej pozwala zaistnieć przez chwilę różnym nawiedzonym (tych, macie rację, najlepiej nie zauważać).

Rozwodnienie merytorycznej potęgi forum, sprowadzenie go idiotycznymi wątkami na granice parodii, jest starą, znaną i skuteczną metodą "czarnego PR".

Jeśli macie rację co do istnienia teorii spiskowej o kosmitach na forum, to jest to dla nas wszystkich najlepszym komplementem. Znaczy to, że n a s z e o p i n i e m a j ą w p ł y w n a r y n e k !

nie moderować jar1 ma racje, durne wpisy zginą raz dwa i po krzyku (kosmetycznie można by dodać opcję ignorowania całych tematów które uzyskawszy odpowiednią liczbę ignorów wylatują)

>>opcję ignorowania całych tematów które uzyskawszy odpowiednią liczbę ignorów wylatują)

Pomysł dobry, choć przy 'zmasowanych' atakach niebezpieczny...mozliwe, że 'nieuczciwi' bedą wycinac 'konkurencję'..

Może najpierw wywalać do nowej zakładki 'Ignorantctwo' ;-) A stamtąd po jakimś czasie w niebyt.

Może po prostu wystarczy, że tematy ignoriwane przelatują do zakładki "ignoranctwo" tylko dla forumowicza, który zdecyduje, że to temat na który nie chce patrzeć.

Coś w stylu indywidualnego ignorowania użytkownika.

>jar1, nie rozumiem twojego wywodu.

Jednak spróbuj.

Spróbowałem jar1. I wniosek wysnułem, a ty tylko przytaczasz wyrwany z kontekstu fragment mojej wypowiedzi. Chodzi o to, że sam z siebie do moderacji nie dojdzie nikt jeżeli będzie nad tym kontrola Lukara. Jak ci to wyszło, że taki antymulers, sylwester czy inny stwór mógłby moderować forum?

No nic, nieistotne, nie jesteśmy tu po to aby się sprzeczać. W mojej opinii rozsądna moderacja jest potrzebna, jak pisałem w wątku o gniciu forum - to tak jak z firmą, która się rozrasta i potrzebuje nowych narzędzi. Inaczej zginie.

>to tak jak z firmą, która się rozrasta i potrzebuje nowych narzędzi. Inaczej zginie.

Porównanie raczej nieodpowiednie, tu raczej chodzi o to, by forum nie stało się taka firmą...Forum to nie biznes.

Problem, jak widac w tym, jak ma wygladać rozsądna moderacja i czego ma dotyczyć. Bo tu interesy sa bardzo zróżnicowane. Jesli ktos mysli, że akurat moderacja rozwiąże jego problemy, to może się pomylić.

Oczywiście, że nie jest firmą. Tu raczej chodzi o to, że jest to pewne przedsięwzięcie (dla zobrazowania porównałem z firmą) i jak każde wymaga odpowiedniego zarządzania. Czy nam się to podoba, czy nie. Zobacz, Lukar jest na urlopie, a my jesteśmy bezsilni, atakowani przez różnych cymbałów. Nie sądzisz, że warto byłoby usunąć kilka wpisów? Lukar z pewnością by to zrobił, a tymczasem musimy czekać na jego powrót. Chociażby w takich sytuacjach warto mieć takie narzędzie pod ręką. Jak je zaaplikować to inna sprawa. Można np. stworzyć jasne kryteria, wg których moderator mógłby postępować. I tak np. jeżeli wątek jest założony w celu obrażania innych, czy po prostu zaśmiecania to wiadomo że ma być usunięty. Można przecież stworzyć taki "kodeks". Wszyscy się zgodzą, że pewne wpisy w sposób oczywisty i bezdyskusyjny nadają się do usunięcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.