Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject 1-Xpression III Comfort pytanie do użytkowników

zorba1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam gramofon Pro-Ject 1-Xpression III Comfort i mam pytania do użytkowników tego sprzętu.

Kiedy korzystam z funkcji stop (automatyczne zatrzymanie wraz z podniesieniem ramienia). Talerz zatrzymuje się wcześniej niż zdąży podnieść się ramię co powoduje dość nieprzyjemny zgrzyt zatrzymującej się płyty przez ułamek sekundy zanim igła się uniesie.

I teraz mam pytania

1) czy też tak macie w swoich egzemplarzach tzn: ten typ tak ma?

2) czy ewentualnie da się to jakoś wyregulować aby ramię podnosiło się zanim zatrzyma się talerz?

3) a może to wada tego egzemplarza i najlepiej oddać sprzęt do serwisu?

Pozdrawiam

A czy kupiłeś kompletny gramofon ? W komplecie masz dodatkowo SpeedBoxa który pozwala na przełączanie 33/45, regulację (trzymanie) obrotów i pewnie z Twoim problemem też by sobie poradził. Niedzwno, kupując gramofon zrezygnowałem z ProJecta właśnie ze względu na konieczność zakupu dodatkowych elementów, które inne firmy dają w standardzie.

Takie urządzenie jest w "standardzie", tyle że każą za nie oddzielnie płacić. Trudno nazwać możliwością przełączenia obrotów 33/45 jeśli w tym celu trzeba rozbierać gramofon, natomiast regulacja obrotów to również podstawa, jak piszą znawcy ProJacta tu na forum, bez SpeedBoxa te gramofony nie trzymają obrotów, wię to urządzenie również należy uznać za standard, tyle że to podnosi cenę gramofonu.

To jest wersja Comfort i przełącznik obrotów jest na froncie obudowy.

Jednak wydaje mi się, że akurat mój problem to nie jest kwetstia obrotów. Poprostu ramię unosi się ciut za pożno niż zatrzymuje się płyta.

heh i tak masz mały problem. ja mam taki sam gramofon i u mnie ramię nie chce się automatycznie opuszczać przy starcie...winda się zacina tak mniej więcej w 70% przypadków. Ratunkiem jest ręczne zmuszenie jej do opadu.

do tego igła nie utrzymuje się w rowku przy niektórych płytach. jeśli płyta jest wytłoczona bardzo głośno i ma dużo basu to zaczyna gramofon "pierdzieć" he he.

super pro sprzęt ;)

????

spróbuj podłożyć pod te gumki-recepturki cienki (ok. 1-2 mm) filc, żeby gumowe zawieszenie nie stykało się z obudową.

natomiast sam silnik można okleć paskiem pianki tłumiącej...:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.