Skocz do zawartości
IGNORED

czy kupując dobre głóśnikowe kable zmieniacie też...

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

okablowanie wewnątrz kolumn na odpowiednik zewnętrznego?

czy podłączacie kable za 200pln/mb

a wewnątrz jest firmowe OFC plecionka za 1pln/mb?

jeszcze gorszy przypadek jak są super srebrne kable a sygnał i tak do głośnika idzie przez ileś metrów

cewki z najtańszej miedzi OFC, czy tu jest duża strata na sygnale? z czego robione są cewki jakaś "lepsza"

wersja miedzi czy najtańszy drut nawojowy?

nie chce robić burzy

jestem zwolennikiem dobrego okablowania w rozsądnych pieniążkach

ale chce znać wasze zdanie

bo składam do kupy swój pierwszy diy i chce ujednolicić cały tor tymi samymi kablami

oraz zminimalizować straty na stykach, aby sygnał jak najmniej ucierpiał po drodze.

Focal + Naim

Całkowicie wywal zwrotnice, zrób wzmacniacz na każdy głośnik osobno razy dwa. Przed wzmacniaczami zastosuj zwrotnice aktywne i w ten sposób problem styków, drutu nawojowego i tak dalej masz z głowy. Jak niczego nie sknocisz to powinno zagrać lepiej niż hi-end.

teoretycznie

ale czy też tak robisz? :)

a tak poważnie

kupując drut za powiedzmy 200pln mb tary aq lub innego producenta

kupujecie też dodatkowy drut do środka kolumn bo w sumie to w małych monitorach jest może z 50cm

ale podłogowych to i ponad metr tam siedzi kabla..

więc czy wymieniacie na lepsze okablowanie wewnętrzne jak dajecie lepsze zewnętrzne?

Focal + Naim

Mikson

Też zamierzam to zrobić. W monitorach które jutro powinny mi przyjść - H.Argonach 30. Oczywiście najpierw posłucham na tych które są fabrycznie w środku, zmienię na inne i porównam. Nic nie usłyszę - zaśmieję się głośno i tyle:) Usłyszę zmianę na lepsze - ucieszę się:)

Chcę dać inne kable do tweetera, inne do midwoofera. W granicach rozsądku oczywiście z ceną. Coś tam czytałem i polecają audionove solaris do tweetera (z tym że na metry chyba nie ma sprzedaży a jedynie w zestawie 2 kawałki po 2 czy 3 m), a na dół - nie wiem. Mam kawałki AQ type2, może dam je na dół.

O, zresztą chyba Ty polecałeś mi kiedyś jakiś (polski?) kabel z dobrym basem i naprawdę tani. Pamiętasz jaki??

• Redaktorzy

"kupujecie też dodatkowy drut do środka kolumn bo w sumie to w małych monitorach jest może z 50cm

ale podłogowych to i ponad metr tam siedzi kabla.."

Ponad metr??? Licz jakieś 6-7 metrów, jeśli to są kolumny trójdrożne. Do dużych trójdrożnych monitorów musiałem zużyć około 7 metrów pojedynczego przewodu. Policz po dwa przewody do każdego głośnika, i wysoka obudowa. Wiele oczywiście zależy, gdzie zamontujesz zwrotnicę (ja miałem wyprowadzenia na zewnątrz). Na pytanie zawarte w tytule odpowiem twierdząco, mam kable głośnikowe Argentum i w nowych głośnikach całe wewnętrzne okablowanie (poza cewkami) będzie też Argentum.

Panie Redaktorze, widze ze cierpi Pan na kompletny brak pozywki intelektualnej, co stanowi odpowiedz dlaczego babara Pan swoim wirtualnym piórem tak miałki temat. Rozrywki i pozywki postaram sie dostarczyc, zaś ze wzgledu na bark czasu zmuszony jestem prosic Pana aby wykazał się Pan odrobina cierpliwości i poczekał aż przyjdzie mi do głowy cos godnego Panskiej uwagi{nie moze byc miałkie ani zdawkowe,, musi byc rzutkie , Hypkie ... a potem zjemy Rybkie{najlepiej z grilla}

mikson, 14 Paź 2009, 14:51

>jeszcze gorszy przypadek jak są super srebrne kable a sygnał i tak do głośnika idzie przez ileś

>metrów cewki z najtańszej miedzi OFC, czy tu jest duża strata na sygnale? z czego robione są cewki >jakaś "lepsza" wersja miedzi czy najtańszy drut nawojowy?

A zdajesz sobie sprawę, że są "hajendowe" głosniki z cewką wykonaną z aluminium? Jak widać korzyści wynikające z niskiej wagi czasem przewyższają korzyści np. niższej rezystancji itp. itd. Większość jednak i zwyklych i tych supergłośników ma taką samą miedź.

No tak dopiero teraz zauyważyłem, że pisałeś o cewkach filtrach a nie cewkach samych głośników, mea culpa. To jednak i tak nic nie zmienia. Miedź jest doskonałym przewodnikiem i trzeba tylko zastosować pewne reguły konstruowania filtrów a wszystko będzie dobrze.

Do moich Aries włożono kabel Monitor Ls-1200-kupując głośniki za sporo grosza(SS Iluminator) nie chciałem zaniedbać drobiazgów,Nie chcę twierdzić,że to słychać ale ten kabel jest na tyle dobry,że niczego nie zepsuje.

redaktor

i ja tak samo chce zrobić w moim pierwszym diy :)

ja się tylko zastanawiam

bo są miłośnicy zmiany okablowania ale

o kablach wewnątrz kolumn nic nie słychać :)

to jest niby mało ważny temat jednak

na tyle istotny że chciało by się powiedzieć

jak robić to dobrze od początku do końca

sporo osób kupuje drogie konstrukcje kabli głośnikowych i podpina pod słabe terminale

a co jest i jak wygląda środek kolumny to już ich nie interesuje,,

w torze sygnałowym dla głośników jest wiele czynników

które jak wiadomo wpływają na utratę jakości sygnału trafiającego do samego przetwornika

nie da się wszystkiego wyeliminować ale można postarać się moim zdaniem poprawić

co może często przynieść dużą poprawę finalnego dźwięku

jeżeli ktoś słyszy różnicę przepinając tylko same kable głośnikowe

to tym bardziej powinien zajrzeć do środka kolumny

takie jest moje zdanie :)

pozdr

Focal + Naim

marooned

nikt nie zmusza cię do wymiany okablowania czy nawet sprawdzenia jego stanu wewnątrz kolumny,

nie chcesz nie zaglądaj ale nie wypisuj farmazonów jak dziecko

Focal + Naim

temat dosc ciekawy,sam sie kiedys mocno zdziwiłem jak zajrzałem do srodka kolumny (za pare klz zł)a tam okablowanie nie najwyzszych lotów a do tego połączenia na zaciskach ze sklepu motoryzacyjnego za 50gr szt.

ech, jak zwykle loża szyderców:)się odzywa. Jak bym widział tych dwóch stetryczałych dziadków na balkonie w Mupet Show:). W odróżnieniu od Redaktora postawiłem na miedź. Kupiłem 6 metrów z okładem Kondo KSL SPC i tym okabluje wnętrze głośników. Elementów zwrotnicy na razie nie ruszam, duże ryzyko zabawy na pałę (to najlepiej zrobi konstruktor/producent). A co do terminali to zmieniam na wysokie WBT. Nie dlatego że głośnik z nimi lepiej zagra, ale dlatego że będę miał komfort podpięcia każdego kabla o grubości od sznurówki do węża boa zakończonych w dowolny sposób. pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lunaticos, 15 Paź 2009, 09:12

>zł)......a do tego połączenia na zaciskach ze sklepu

>motoryzacyjnego za 50gr szt.

Co chcesz od złączek samochodowych ? Chyba trudno o twór użytku powszechnego, który pracuje w gorszym środowisku i wytrzymuje latami.

dlatego takie złączki lepiej wywalić i zalutować zwykłą lc60

dobry lut da trwały i mocny styk niż taka złączka która jest stosowana

nagminnie nawet w droższych konstrukcjach gdzie też nie jest jak pisał

kolega też nie najlepsze kable

więc dlatego jeżeli ktoś kupuje droższe kable i chce z nich być zadowolony

to nie mogą tego ograniczać samochodowe złączki na tanich kablach wewnątrz kolumny

a gdzie można kupić dobre solid corowe druty / occ ?

jantzen solid core 6N czy jest przez kogoś stosowany?

Focal + Naim

napisałem bez sensu "nagminnie nawet w droższych konstrukcjach gdzie też nie jest jak pisał

kolega też nie najlepsze kable "

nagminnie nawet w droższych konstrukcjach gdzie też, jak pisał

kolega, często można spotkać tanie kable OFC co nie przystoi jakością do reszty.

Focal + Naim

>Na pytanie zawarte w tytule odpowiem twierdząco, mam kable głośnikowe

>Argentum i w nowych głośnikach całe wewnętrzne okablowanie (poza cewkami) będzie też Argentum.

podobnie jak u mnie ,z tym że ja mam kolumny 2-drożne ,i tylko kopułki wysoko-tonowe zasiliłem przewodami ze srebra (,lekko zanieczyszczony domieszką złota ).efekt na + słyszalny od razu

nisko -średnio podarowałem sobie z oczywistych względów i pozostała tam plecionka kimbera

• 4 tygodnie później...

ja mam najprostsze aq type4 wewnętrznie mimo że tylko 50cm i zewnętrznie 2m,

jest ok, może przetestuje cv-4 zewnętrznie za jakoś czas,

Focal + Naim

>nagminnie nawet w droższych konstrukcjach gdzie też, jak pisał

>kolega, często można spotkać tanie kable OFC co nie przystoi jakością do reszty.

Ja czytalem w kilku testach ze akurat w moich Quantumach 605 seryjnie montowane sa w miare dobrej jakosci kable Oehlbacha, wiec chwala chociaz za to ze to nie zwykly OFC.

?👈

Niedawno odłączył mi sie głośnik wysokotonowy przez tę groszową złączkę - wniosek trzeba lutować.

Co do cewki zwrotnicy, to ma ona za zadanie tłumić sygnał wysokotonowy, żeby nie trafił na niskotonowy głośnik. Więc zwykły gruby miedziany drut jak najbardziej w tym pomaga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.