Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na 9m2 - alternatywna, rock, metal, punk, grunge

Akiro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakieś zwykłe kable OFC akurat mam i to chyba z 20 metrów, więc rzeczywiście narazie podepnę tymi kablami - tym bardziej że tak naprawdę nie mam jak na razie pojęcia jak rozstawić kolumny co wiąże się dosyć bardzo z długościami kabli.

Bardzo dziękuję wszystkim w szczególności Ricardozamora za mam nadzieję trafne podpowiedzi.

A może mielibyście jeszcze jakieś podpowiedzi w temacie CD ?

dobrze że masz zwykłe kable - posłuchasz jak gra na nich i zmienisz na jakieś firmowe - najlepiej by było jakbyś od kogoś pożyczył kiedyś lepsze i porównał, czy słyszysz czy nie - niektórzy słyszą, niektórzy nie i nie ma co się spierać kto ma rację, bo uszy są inne.

co do cd, to mam dobre doświadczenia z yamahą cdx 900, niestety mało dostępna, a laser niedostępny:-(

onkyo - niektórzy piszą że to syf (właściwie ze dwie osoby na forum), ale mam dobre z nimi doświadczenia: ciepło grają, łatwo dostępny laser. (polecałbym 7211, 7222)

marantz 53, 63, 67.. niby mają swe minusy, zwłaszcza w wysokich tonach, ale... ..warto zmodyfikować, i podłączyć do lampucery.

na allegro za bardzo nie ma z marantza nic opłacalnego, za 67 krzyczą 550...

Nie wiem, może koledzy coś poradzą? Ja bym kupił cd do 200-250zł z wyjściem coax czy optycznym i podłączył to do lampucery

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

użytkownik 'gonmar24' z allegro handluje lampucerami, to doradzi. Aha i musiałbyś sobie jakąś obudowę na daca, jakąś prowizorkę - choć może leżeć luzem jeśli nikt nie dotyka 9kiedyś trzymałem to na kawałku szyby, bez niczego, luźno połączone.

doradźcie koledze jakieś cd z dobrym torem do lampucery.

Ukryta Zawartość

Ricardozamora, 17 Paź 2009, 12:30

>doradźcie koledze jakieś cd z dobrym torem do lampucery.

Co takiego szczególnego jest w tej lampucerze ? Jest tak bardzo dokładna/neutralna czy po prostu barwi pod np. Twój gust ?

Ukryta Zawartość

... tak jak myślałem ... po prostu barwi w sposób który trafia w gust części osób (nie szukają po prostu zupełnie czegoś co gra neutralnie)

Ukryta Zawartość

Jeżeli człowiek nie ma bladego pojęcia o elektryczności, a tym bardziej o elektronice, to w żadnym wypadku mu nie proponujcie przerabianych starych CD-eków. Lampcucery w szczególności nie, to będzie jego pierwszy system i na razie musi się zorientować, sam czego oczekuje. Skończcie już z tym psedobiznesem forowanym za wszelką cenę nie zważając na koszty innych.

• Użytkownicy+

Kyle

>Trzeba mieć nieźle pusto w głowie aby kupować tak drogie kable do takiego systemu. Jeszcze rozumiem

>jeśli ktoś ma bardzo drogi system audio i po prostu ma kaprys "by kabelki były ładne". Ale kolumny

>za 300 PLN i kable za 300 PLN ??? - HALOOOOO use your brain ...

Zanim coś napiszesz to przemyśl to i przeczytaj mój wpis dokładnie.

Pierwsza sprawa to cena urządzeń, które jako nowe kosztowały nie po 300zł, tylko raczej ok 2000zł za sam wzmacniacz, kolumny pewnie podobnie (dzisiaj odpowiednik), a więc do takiego sprzętu (razem ok. 4000zł) na pewno warto zainwestowac w przyzwoite kable. Gdyby kolega dostał sprzęt w prezencie, to uznałbyś że do sprzętu za 0zł nie warto kupowac żadnych kabli ? Można kupic 15letni sprzęty z dźwiękiem za jakie mają nowe niemal 10-krotnie droższe urządzenia.

Jakbyś czytał uważnie mój wpis, to zauważyłbyś że napisałem : (trochę drogie do twojego sprzętu, ale warto), więc i ja nie mówiłem że to tanie kable.

I jeszcze zauważ że kolega , startował z pułapu 2000zł za same kolumny

Robert

Ps. Można się z kimś nie zgadzac (zapewne jesteś sceptyczny wobec kabli), jednak nie trzeba zaraz pisac że ktoś ma "pusto w głowie", bo słowa mają swoje znaczenie nawet przez internet.

W każdym razie, nie zagłębiając się w szczegóły, dźwięk z lampucerą mi raczej odpowiadał, dlatego proponuję daca:-)

Kolega rzeczywiście prosił o kolumny za 2kzł do 9 m kw. A za tą kasę można zbudować sensownie grający system wzmka/kolumny/cd/dac/gramofon/kabelki + kilka nowych płyt. Jestem zwolennikiem budżetowych systemów dobranych z głową , choć zdaniem niektórych bufonów, rzeczy poniżej jakiejś ceny nie mają prawa w ogóle grać (LOL:)

W sumie daca można sobie darować na początek, jednak warto kupić cd z wyjściem koaksjalnym czy/i optycznym.

Patrzyłem w ogłoszeniach, nie za bardzo ciekawych rzeczy chyba. Jest marantz 62 - nie znam.

Ukryta Zawartość

Wiecie coś o nim?

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Kyle

Ok. Luzik.

Cd może Rotelik 945AX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chociaż marantz 62 może byc lepszy. Marantza słyszałem kiedyś i grał fajnie, raczej relaksująco z dobrą górą, nie za ostro.

Ukryta Zawartość

Ricardozamora jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie.

Nie śpieszy mi się z tym CD, więc jeśli znalazłby się nadający do reszty sprzętu to proszę o komentarz na forum.

Jak tylko dostanę wszystko do złożenia na pewno przedstawię swoje wrażenia odnośnie sprzętu.

Nie ma za co - mam nadzieję że podejdzie Ci takie zestawienie - mi się podobało, było dynamicznie i z uderzeniem.

Co do cd to może rotel do kompletu?

Ukryta Zawartość

Opinia forumowicza:

Ukryta Zawartość

Tylko że jest bez pilota raczej bo nie ma na zdjęciach - uniwersalny taki z wklepywanymi kodami na pewno obsługuje i rotela tego. Minus że nie wyjścia coax/optycznego więc nie podłączysz daca. Aha i nie wiem jaki laser tam siedzi - szukałem na forum w temacie o liście laserów w cd ale nie ma nigdzie. Może ktoś wie jaki tam jest laser? W każdym razie, byłby do kompletu ze wzmakiem:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.