Skocz do zawartości
IGNORED

Nawróceni na vintage

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

ebay robi sie ostatnio dobra alternatywa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba od zawsze było.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 1 rok później...

ostatnio wymieniłem PC640 na taki ca-710 dodatkowo dojechał do mnie tuner ct-710 tylko szukam układu ewentualnie info jaka żarówka siedzi w tunerze przy skali, gdyż tylko ona sie nie świeci.

Ukryta Zawartość

post-13398-0-90932900-1310029403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Wbije sie w ten wątek..

Jaki potencjał brzmieniowy jest w starych wzmacniaczach na tranzystorach germanowych?

Nabyłem takie cudo

Ukryta Zawartość

Na wyjściu są tranzystory germanowe.

Kupiłem to cudo z myślą aby zaadoptować obudowe na wzmacniacz lampowy ale ponoć sprawne to jest i nie wiem czy sumienie mi pozwoli to wypatroszyć.

Germanowy wzmacniaczyk ma już jeden, tez stary - neckermann

Ukryta Zawartość

i powiem że gra on uroczo, zwłaszcza po wpieciu się w jego końcówkę mocy z przedwzmacniaczem lampowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawda że stare klocki grają i to jak! Jeszcze niedawno na niemieckim ebayu widziałem wzmacniacz denona PMA-960 z 86/7r.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie jest tani ale do dziś słyszę jego pastelową barwę i fenomenalnie nisko schodzący bas w połączeniu z kolumnami jamo 507 to była dla mnie pod koniec lat 90 rewelacja i postradałem wtedy rozum wchodząc w kino domowe ale jeszcze o tym nie wiedziałem, bo to wyszło z czasem co straciłem. Dziś gdyby nie fakt że bardzo dużo kasy jak dla mnie zainwestowałem w kolumny to bym wrócił do tego zestawu, ale dzięki temu teafiłem na ebayu.de na AX,CDX i TX-2000 yamahy z 87r i euforia wróciła!

Ukryta Zawartość

Nabyty Senatorek okazała się być w znakomitym stanie nimo chyba już z wieku lat z 40-50.

Ukryta Zawartość

Potencjometry, przełczniki tip top. Obydwa kanały grają równiutko. Wewnątrz porządne rezystory i kondensatory (Frako). Gra to po prostu przyjęmnie i wciągająco. German jednak ma coś w sobie. Zafunduje mu chyba nowy tył z bardziej współczesnymi gniazdami i dłużej zagrzej u mnie miejsce.

A kupiony tylko z myślą o obudowie ...

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

To i ja się dopiszę jako nawrócony na starocie.

Na początku miałem nowe klocki, ale jak posłuchałem starych, zacnych konstrukcji, to już nie widzę dla siebie innej drogi.

Obecnie posiadam Infinity Kappa 8.2i napędzane z ASR Emittera 1, jako źródło Onkyo Integra DX7911. Nawet w kinie sięgam po Vintage. Obecnie na frontach mam Infinity RSIIIb napędzane przez Pioneera Elite M-91.

Polecam ten kierunek. A ile przy tym zabawy i radości. Dla mnie bomba.

.....miałem taki , ale niestety poszedł do ludzi...piękna była muzyka na tannoyach....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wklejalem juz w jakis watkach, ale jesli temat o vintage...

Kiedys bylo nawet tak jak na pierwszej fotce, ale obecnie jest juz normalnie :-) ..., tzn., prawie normalnie, bo w budowie jeszcze wieksze obudowy do tych glosnikow.

I tak jak w "o mnie" : jak narazie nie ma powrotu do wspolczesnych kolumn - slupkow i nie sadze, abym kiedys na takie - chocby dorownujace jakoscia dzwieku tym staruszkom - trafil, aby powrot byl mozliwy.

Ukryta Zawartość

post-1101-0-63809600-1330689112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u mnie również małe zmiany, stare i nowe

Ukryta Zawartość

post-13398-0-68231600-1330698026_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wklejalem juz w jakis watkach, ale jesli temat o vintage...

Kiedys bylo nawet tak jak na pierwszej fotce, ale obecnie jest juz normalnie :-) ..., tzn., prawie normalnie, bo w budowie jeszcze wieksze obudowy do tych glosnikow.

I tak jak w "o mnie" : jak narazie nie ma powrotu do wspolczesnych kolumn - slupkow i nie sadze, abym kiedys na takie - chocby dorownujace jakoscia dzwieku tym staruszkom - trafil, aby powrot byl mozliwy.

Audiofilskie podstawki ;)

Audiophools - goo.gl/NJkF8

u mnie również małe zmiany, stare i nowe

Ten wzmak Yamahy jest niezły! To jest z serii CA...? Kiedyś może ze dwa lata temu polowałem na coś takiego tzn CA:1010,2020 ale wpadł mi AX-900 i tak zostało. Podobno te wzmaki grają bardzo ciepło i analogowo?

...to też ładnie grało......ale już nie ma........trochę tego było....z duszą i piękną muzą.....muszę poszukać , to jeszcze wkleję.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ten wzmak Yamahy jest niezły! To jest z serii CA...? Kiedyś może ze dwa lata temu polowałem na coś takiego tzn CA:1010,2020 ale wpadł mi AX-900 i tak zostało. Podobno te wzmaki grają bardzo ciepło i analogowo?

Seria CA-710,lubię te starocia nie tylko za wygląd:).

Ciekawe jak wypadłby w pojedynku z moim Pionkiem SA-708 Blue.

Benjamin jaka moc Yamaszki,jaki pobór z sieci?

Sony STR-V6 - brzmienie na nowych kolumnach typu roth oli 40 jak i starych sony ss g7 niesamowity.

Ukryta Zawartość

2040228f84ce1e07m.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ten sprzęcik robi wrażenie! Szkoda że dziś czegoś takiego się nie robi, no może za wyjątkiem Yamahy która poszła w retro, ale mam coś przeczucie że za tym pomysłem pójdą niebawem inni producenci hi-fi żeby pobudzić sprzedaż nowych produktów ale czy to tak zagra jak ich pierwowzory? Te starocie wyglądają i grają z duszą. Strasznie jestam ciekaw jakby wyszło porównanie wzmacniacza AS-2000 z AX-2000.

Mając piano640 i magnaty 555 chciałem sprawdzić jak zagrają kolumny na pełnowymiarowym wzmacniaczu, a że posiadałem gotówkę ze sprzedaży pre tandberga zakupiłem ca710, kupiłem to z myślą o gramofonie i dl160, jednak niestety bez pre ta MC nie pokazuję całej możliwości, jednak gra poprawnie choć trochę cicho. z cd serii 700 gra rewelacyjnie, pełnym zdecydowanym ale nie ostrym i nie natarczywym dźwiękiem. ciepło może gra z innymi głośnikami, ale nie z magnatami, oczywiście ten sposób grania jest zamierzony, nie lubię ciepłego plumkania i nie naturalnych przygłosów jeśli da się to tak opisać, muzyka nie męczy i się nie nudzi, z tunerem też zgrywa się świetnie, jest to ct710 które zakupiłem od kolegi z forum. podłączona jest antena zewnętrzna na balkonie co pozwala mi bardzo czysto posłuchać dużej ilości stacji.

Mając piano640 i magnaty 555 chciałem sprawdzić jak zagrają kolumny na pełnowymiarowym wzmacniaczu, a że posiadałem gotówkę ze sprzedaży pre tandberga zakupiłem ca710, kupiłem to z myślą o gramofonie i dl160, jednak niestety bez pre ta MC nie pokazuję całej możliwości, jednak gra poprawnie choć trochę cicho. z cd serii 700 gra rewelacyjnie, pełnym zdecydowanym ale nie ostrym i nie natarczywym dźwiękiem. ciepło może gra z innymi głośnikami, ale nie z magnatami, oczywiście ten sposób grania jest zamierzony, nie lubię ciepłego plumkania i nie naturalnych przygłosów jeśli da się to tak opisać, muzyka nie męczy i się nie nudzi, z tunerem też zgrywa się świetnie, jest to ct710 które zakupiłem od kolegi z forum. podłączona jest antena zewnętrzna na balkonie co pozwala mi bardzo czysto posłuchać dużej ilości stacji.

Mniamuśny naprawdę zestawik! Troszkę ale troszkę kojarzy mi się ze starym Radmorem od którego zaczynałem swoją przygodę z audio.

Dokladnie takiego wpisu od kogos sie spodziewalem. Jak juz beda audiofilskie, to dopiero beda graly :-)

A jak to Ci gra? Nie widać głośników średniotonowych i wysokotonowych, co to są za kolumny?

Nowy nabytek ;) Przyjechał do mnie ze Szwecji razem z gramofonem TEAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łoooo ciup !

Gość

(Konto usunięte)

A jak to Ci gra? Nie widać głośników średniotonowych i wysokotonowych, co to są za kolumny?

to dobrze gra, bo to są kolumny basowe z dodatkowo ułożonym,- miedzy cegłami - kierunkowym tunelem niskich częstotliwości. Zauważ, że odwrócona donica pełni dwojaką rolę, ponieważ, jest i podstawką i korektorem dolnego pasma. Reszta pasma , tak jak i głośniki o których wspomniałeś, są tworzone w przestrzeni, stąd ich przestrzenne brzmienie. To przecież tannoy'e.

> kazik-t

Dobre... Przynajmniej ktos mnie dzisiaj troche rozbawil :-)

Ale mysle, ze piotr-owi16091 wypadaloby rowniez powazniej wyjasnic, bo chlopak zainteresowany...

Sa to stare - 32 letnie - monitory studyjne firmy Tannoy, model: Super Red Monitor SRM12X, na glosnikach 12-to calowych ( 30cm). Jeden glosnik zawiera juz w sobie nisko-sredniotonowy i wysokotonowy. Driver wysokotonowy posiada metalowa tubke, a przedluzeniem tej tubki jest membrana nisko-sredniotonowa wyprofilowana rowniez w ksztalcie tuby i jest zawieszona na amortyzatorze tkaninowym sztywnym, wiec jej skok maksymalny jest bardzo niewielki - w czasie normalnego sluchania nie widac nawet ze sie porusza. Taki glosnik nazywa sie koaksjalny, wspolosiowy lub koncentryczny. Akurat Tanno-y tego typu swoje glosniki nazwa: dualconcentric, a np. firma Altec swoje nazywa: Duplex.

Pytasz rowniez: " A jak to Ci gra ? "

Mysle, ze to wyraznie wynika z mojego pierwszego wpisu na tej stronie lub z " o mnie"

i jeszcze do mojego powyzszego wpisu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.