Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy estradowe - jakie głośniki?

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę działam w takim jednym zespole i zaistniała potrzeba posiadania jakiegoś w miarę sensownego odsłuchu w którym wokale słyszałyby co śpiewają i co grają instrumenty. Wiem, że to trochę temat nie na to forum ale są tu ludzie którzy mają różne doświadczenia, zresztą innym forom nie ufam... ;)

Postanowiliśmy z kolegą przymierzyć się do konstrukcji własnej. Coś niedużego niedrogiego napędzanego własnym wzmacniaczem, który kolega podjął się złożyć.

Proszę o porady co do głośników jakich można użyć, najlepiej konkretne propozycje opatrzone jakimiś wskazówkami nt. zwrotnicy, obudowy, wytłumienia itp. W estradowych głośnikach w ogóle się nie orientuję więc proszę w miarę łopatologicznie.

na początek zaryzykował bym coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zwrotnica podana w opisie głośnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No szerokopasmowiec to w naszym przypadku chyba całkiem słuszny kierunek. Sam głośnik niedrogi do tego oszczędzi się na zwrotnicy, mniej dziur do wycinania -same zalety :) Tylko jak ten STX się sprawuje? I przede wszystkim czy do odsłuchów nie za wielki? 30cm...

Jakby co jaka skrzynka jest do tego potrzebna? Zamknięta czy BR, jaka objętość?

Ja bym jednak dał ten filtr rlc z opisu. Ponieważ ma to być odsłuch podbicie od 2 do 5 Khz będzie sprzyjało sprzęganiem się mikrofonów (taka jest brzydka "zaleta" głośnika szerokopasmowego).

Pamiętaj, ze odsłuch jest głównie do wokalu wiec trzeba pamiętać, żeby go nie zapaskudzić "instrumentami". Najczęściej zaczyna się od wokalu w odsłuchu a potem dodaje się wszystko i ... znowu nie słychać. Stara zasada grania na scenie:" Muzyku !!! graj ciszej !!! Usłyszysz co graja koledzy" ma bardzo dużo sensu.

STXem to można sobie zrobic odsluch do malucha...

Eminence, BMS, ElectroVoice, JBL, Beyma, i jeśli nie koaksjale (sa najlepsze) to 2 way. Zadne szerokopasmowce, będzie wyło i niczym tego nie wytniesz, poza tym trzeba to konkretną końcówką napędzic i do tego tercja konieczna, więc czym lepsze paczki zrobisz, na czm lepszych głośnikach, i czym to lepiej zestroisz tym będzie mniej problemow ze sprzęgami i czytelnością czegokolwiek.

Polecalbymtez zrobienie obudowy na wzór np. D&B MAX, albo JBL SRXa... fajny, nieduży i nie za cieżki monitor paswny ktor równie dobrze spisze się jako monitor, jak i górka na przody w małych klubach - to się Wam chyba przyda no nie ?? :)

ten głośnik wygląda trochę chińsko :) Wex lepiej kup BMSy albo jakies tańsze RCFy, i zrób 2way i po sprawie, końcówka do tego Crowna XTi nawet najniższa 1000 wyszarpie te głośniki a ma na pokładzie EQ 6 punktowe z tego co maiętam, limiter i można linie opoźniająco zrobić nawet więc bomba a nowa to 2kzł.

Tercja - sorry pisałem z rozpendu - chodziło mi o EQ tercjowe czyli 31 punktow. Bardzo pomocna sprawa jesli nie chcesz zeby wokaliście wypaliło iszy jak zbliży sie z mikrofonem do monitora :)

Nie znam lepszego zestawu do 1000 zł niż STX GDN-30-400-8-SE + STX D-800-ti z podziałem 1700 hz 12/18 db/okt.

To był przykład dla słyszących.

A dla niekoniecznie słyszących to muszą Oni kupić drogie. Bo jak drogie to oznacza że dobre, gdyż sami nie są w stanie tego stwierdzić.

• 2 miesiące później...

Temat ciągle aktualny. Zastanawiam się jednak nad jakimś dwudrożnym rozwiązaniem. Który z głośników Beyma byłby do tego dobry (z tych najtańszych) i z jakim wysokotonowcem to połączyć? Wszystko super budżetowe. A w ogóle gdzie można znaleźć charakterystyki głośników Beyma?

Zdecydowałem się na głośnik szerokopasmowy Beyma -10AG/N

Ukryta Zawartość

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka obudowa byłaby dobra do niego. Myślałem o obudowie zamkniętej ok 35l ale może na podstawie parametrów głośnika ktoś podpowie czy to słuszny kierunek?

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Kupiłem ten głośnik, właśnie otworzyłem paczkę i tylko mam jedną wątpliwość. Nigdzie nie ma żadnego nadruku ani naklejki firmowej z logo BEYMA. Jest tylko biała naklejka na magnesie z napisem 10AG/N 8Ohms i do tego mniejsza naklejka dystrybutora z nazwą firmy czyli "ELMUZ & BEYMA PL" adres, telefon itd. Czy tak wyglądają oryginalne produkty??? O co tu chodzi?

Głośnik wstawiłem sobie do testów w starą płytę meblową 60x60cm. Gra przyzwoicie, środek zdecydowanie wyeksponowany, bas dużo ciszej niż na zwykłych tannoyach m2. Żeby dało się słuchać trzeba włączyć loudness i dodatkowo uruchomić pokrętło "bass". Mam nadzieję że po wygrzaniu i wstawieniu w obudowę trochę się podniesie. Zawieszenie jest bardzo sztywne, może musi się rozpracować. W każdym razie z podbiciem na wzmacniaczu basik choć brakuje mu dołu to jednak ma pewne uroki. Krótko zwarcie wyraziście odzywa się gitarka basowa. To nie mają być fronty do nagłośnienia tylko odsłuch dla wokalu więc może wystarczy.

PYTANIE -jaką obudowę zastosować? Zamkniętą? jakiej wielkości?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.