Skocz do zawartości
IGNORED

Emu 0404 USB - grzebanie w środku! :)

ashirgo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś zaglądał do środka 0404 USB?

- jakieś szanse na tuning części analogowej DACa? (podmiana scalaków or sth?)

- (to samo co do wzmacniacza)

- no i kwestia tego 22 Ohm na wyjściu wzmaka, ciekaw jestem, czy to można wywalić (zakładając, że odpowiada tylko za "stabilność")

https://www.audiostereo.pl/topic/58697-emu-0404-usb-grzebanie-w-%C5%9Brodku/

A proszę bardzo. Zdjęcia dość szczegółowe są tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Później wkleję linka do jakiejś modyfikacji, nie mam go na kompie w domu.

Z tego, co wiem u nas bawił się tym irek2. Może wklei swoje zmiany.

Podmiana scalaków DAC'a, czy ADC?

W części DAC, można wymienić opampy na np. AD8599 oraz w słuchawkowcu np. na AD8397.

Można poprawić zasilanie, dać lepszy zasilacz, nie impulsowy, ogrzebać w kondach.

Tylko ostatnio zaczynam się zastanawiać, czy aby moodyfikacjami nie zacznie się iść w kierunku dosładzania, audiofilizacji. Moim zdaniem to, co daje "stockowe" EMU to bardzo naturalne, pełne, dojrzale brzmienie. Nie odbieram go bynajmniej jako suche (czytałem gdzieś takie wrażenia), studyjne. Bas jest świetnie krótki i barwny i trzeba bardzo uważać, żeby nie stracić tego, co jest siłą tego pudełeczka. Ja w każdym razie po raz pierwszy od dłuższego czasu wolę słuchać muzyki na "strusiu emu", niż nerwowo lutować kolejne elementy ;-)...

>- no i kwestia tego 22 Ohm na wyjściu wzmaka, ciekaw jestem, czy to można wywalić (zakładając, że

>odpowiada tylko za "stabilność")

Nie radzę, bo przy przypadkowym zwarciu sfajczy się opamp, a zwarcie przypadkowe może być np. przy wkładaniu wtyczki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marosik, 18 Paź 2009, 12:40

>przejrzalem zdjecia. widze ze na wyjsciu sa 5532 producenta JRC. dobrze zrobione zasilanie to

>sukces tych scalakow. scena wybrzmiewanie instgrumentow i ta gora :)

>super...

Gdzie Tu widzis 5532? Tam siedzi JRC 2068. Wyjście mini jack jest typu SE po desymetryzatorze na 2068, a wyjście XLR dodatkowo na buforach też na 2068.

A "dobrze zrobine zasilanie" jest lekkim eufemizmem w tym przypadku, bo jest na... na powielaczu. Skrzynke zasila "komórkowa" przetwornica 5V :-) Nie wiem, co zrobili, że to gra w taki sposób, po prostu gra :-).

>Tylko ostatnio zaczynam się zastanawiać, czy aby moodyfikacjami nie zacznie się iść w kierunku dosładzania, audiofilizacji.

Jestem tutaj raczej bezlitosny, chodzi mi wyłącznie o optymalizację warunków pracy układu :) Widzę, że tutaj te JRC są średnio sztuka na cal kwadratowy, czyli optymalizacja na całego, ale kosztów...

Sam bym chętnie wrzucił moje ulubione AD797 albo LM4562 co prawda, ciekawe tylko, czy ten pierwszy byłby stabilny w tej konfiguracji.

W sumie z tą zmianą zasilacza to też bardzo dobry pomysł, dzięki!

U mnie nie ma zadnego 5532 sa w wiekszosci 2068, Zasilanie raczej nie jest dobre a wystarczy na wyjscie podlaczyc oscyloskop zeby zobaczyc jak jeden kanal lekko sie podwzbudza.

Wiec jak ktos chce cos tuningowac to niech najpierw zacznie od podstaw czyli solidnej wiedzy i sprzetu pomiarowego a nie bezmyslnego podmieniania scalakow.

szajsowe?

to ty chyba nie wiesz co piszesz. placisz za karte tyle co scalaki kosztuja. za jakosc jaka masz to i tak b. malo. Yamaha za wieksza kase wieksze g. sprzedaje.

popraw sobie zasilanie dla scalakow desymetryzujacych lub zrob sobie desymetryzator jak w watku ktory ostatnio zalozylem. podlacz a zobaczysz co potrafi.

dobre zasilanie to podstawa. bez tego i super scalak nie zagra; z nim i slaby scalak lepiej zagra od super scalaka bez odpowiedniego zasilania,.

marosik, 18 Paź 2009, 13:33

>zdjecie 13 z linku. widze tam scalak jak napisalem.

>dobrze zrobione zasilanie mam na mysli jesli sie zrobi dla tego scalaka...

To zdaje się, że część XLR'owa. Przed tym jest 2068.

ashirgo, 18 Paź 2009, 13:51

>Hmm, to zapowiada się trochę grzebania... Przy okazji nie sądziłem, że taka "zacna firma" zdecyduje

>się na takie szajsowe rozwiązania.

Takie rozwiązania stosują znacznie "zacniejsze" firmy, w znacznie droższych klockach. A czego się tutaj spodziewałeś?

Dla mnie zaskakującym jest, jak w takich warunkach udało im się zrobić coś, co całkiem ładnie gra :-).

irek2, 18 Paź 2009, 13:40

>Zasilanie raczej nie jest dobre a wystarczy na

>wyjscie podlaczyc oscyloskop zeby zobaczyc jak jeden kanal lekko sie podwzbudza.

>Wiec jak ktos chce cos tuningowac to niech najpierw zacznie od podstaw czyli solidnej wiedzy i

>sprzetu pomiarowego a nie bezmyslnego podmieniania scalakow.

Zgadzam się w pełni. Inaczej będzie to zamiatanie pod dywan...

marekzawa, 18 Paź 2009, 17:34

>madly

>

>

>

>Wyjścia XLR to chyba ta karta nie ma.

Ależ ma, tylko na dużych jackach. Szkoda, że na wyjściach nie wstawili to, co na wejściach, czyli kombo neutrika jack/xlr.

Jest taki skrót RTFM ;-) Sam się zdziwiłem... Ale to karta PRO, więc naturalnie XLRy muszą być. Prawdę mówiąc zwróciłem na to uwagę, gdy gdzieś w necie zauważyłem porównania na single ended mini jack vs. xlr na dużych jackach. Przesłuchy są mniejsze, ale w torze jest kolejny opamp, osobiście gram na mini jacku. Sprawdź, czy słychać różnicę.

Oczywiście sprawdzę ale muszę przerobić kabelek XLR z jednej strony na jacka.

Kupiłem normalne gniazda RCA i chciałem je wstawić w miejsce jacków :))) a u potrzeba jeszcze normalnych XLR.

A na pudełku jak wół napisane jest że wyjscia zbalansowane !!!

madly, 18 Paź 2009, 18:56

>A kto czyta pudełka? Na marginesie, jak oceniasz dźwiękowo tę kartę?<

Jak się okazuje to trzeba jednak czytać !!!

Dzwiękowo to przyzwoity poziom. Brakuje nieco przejrzystośći, ale to powinno dać się poprawić.

Na starcie EMU jest lepsza od Behringera i można jej bezstresowo słuchać.

Podoba mi się wzmacniacz słuchawkowy. Jak nie lubię słuchawek to na EMU nocą lubię sobie posłuchać muzyki.

Kupiłem ją głównie z myślą o pomiarach, ponieważ posiada bardzo dobre parametry a dodatkowo zaskoczyła dziękiem. Uważam że to bardzo dobry nabytek o wyśmienitym stosunku cena/jakość.

Jak zakończe grzebanie w Behringerze to się wezmę za EMU.

Ja również nie lubiłem słuchawek, ale po nabytku strusia zmieniłem zdanie. Mam CAL!, które za bardzo basują jak dla mnie, a tutaj pełna kontrola, krótki i barwny bas, pełna równowaga i kultura i to na jakimś średnim opampie (2114 bodajże)...

Też jestem zdania, że da się tego z przyjemnością słuchać, wszystko jest na miejscu.

Kupiłem EMU głównie jako wzmak i ADC do nagrań z mikrofonów w pracy, a przy okazji karta pomiarowa i nie przypuszczałem, że wyląduje w domu jako główny DAC ;-)

W wątku „rozbierane zdjęcia urządzeń” zapodałem fotkę EMU 0404 USB.

Czy tuningować? Rada Irka2 wydaje się sensowna. W tej aplikacji nie grzebałbym w EMU. A parametrami nie dorasta jej wiele o rząd wielkości droższych DAC`ów i ADC`ów. A jakieś nie do końca happy opinie z odsłuchów wynikają być może z rzeczywiście budżetowego zasilania. Ale kto ten wpływ usłyszy?

Drobne sprostowanie co do mojej oceny EMU.

W sumie to nie korzystałem z niej jako DAC. Po zakupie podłączyłem na chwilę i co zapamiętałem to napisałem - była nowa nie grana. Podłączyłem oczywiście do wyjść na dużym Jacku :( Póżniej zaczęło się słuchanie na słuchawkach nocą ale nie w głównym systemie jako DAC. Po Twoim dzisiejszym wpisie o zbalansowaniu wyjść z ciekawości podłączyłem ją do systemu. Tym razem wyjście po małym jacku - przejściówka na RCA. Zagrała bardzo dobrze.

Bezpośrednie porównanie z mocno przegrzebanym Behringerem w którym przebudowałem LPF na zgodny z notą aplikacyjną dla AK / EMU ma fabrycznie prawidłowy !!!/ oraz zaaplikowałem 4 porządne zasilacze wykazało że oba urządzenia grają prawie identycznie. Ta sama barwa, bas, rozdzielczość itp ...itd. Napisałem że prawie ponieważ przerobiony Behringer z rozbudowanym zasilaniem i bardzo dobrymi kondesatorami w zasilaniu jest tylko "troszkę" bardziej przejrzysty i gładszy co można usłyszeć przy bezpośrednim porównaniu na dobrym materiale muzycznym. Występuje też niewielka różnica w secnie dzwiękowej. Behringer wydaje się grać nieco dalej i głębiej zaś EMU bliżej linii głośników ale nie przed nimi i też ładnie buduje plany w obu kierunkach. To tylko przesunięcie sceny.

Należy się jeszcze jedna aczkolwiek istotna uwaga. Przerobiony behringer aby zagrać "troszke" lepiej potrzebuje kosztownej dobrej sieciówki a EMU osiąga prawie to samo na tanim zasilaczu impulsowym.

Okazało się że mam kolejny dobry DAC :)))

Zainstaluje w nim normalne gniazda wyjsciowe. Przejsciówki to nie jest dobry pomysł.

Biorąc pod uwagę funkcjonalność EMU, jakość dzwięku i bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy jej zakup jest dobrym wyborem.

Tak. Dobrze zrozumiałeś :)

Jak znajdę odpowiednią wtyczkę to postaram sie jutro sprawdzić jak EMU zagra na klasycznym zasilaczu i z dobrym kablem sieciowym.

Hmmmm... Ale tam w torze są dupne opampy po 50 gr sztuka i pewnie jakieś elektrolity za 30 groszy ;-) Zasilacz impulsowy, powielacz napięcia... To przecież nie może grać!

AKM? Czy po prostu nie sknocona inżyniersko aplikacja?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.