Skocz do zawartości
IGNORED

Panowie znawcy proszę o podpowiedz.

genek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to pobrałeś sygnał z anody wtórnika? Przecież we wtórniku anoda jest podłączona wprost do zasilania. Dawaj schemat z wartościami elementów, bo tak "na sucho" to nikt nic nie zrozumie.

Aha, i zmierz poziom sygnału wprost na nóżkach DACa "wiszących" w powietrzu, dobrze? Pamiętaj że tam jest napięcie stałe około połowy zasilania DACa.

To nie jest żaden wtórnik tylko prosty wzmacniacz oporowy. Nic dziwnego że biorąc sygnał z katody miałeś bardzo cicho na wyjściu. We wtórniku w katodzie powinno być -strzelając na pałę, z taką lampą jak 6N6P to tak z 10kohm. Oczywiście w takim wypadku polaryzację siatki trzeba realizować inaczej.

Aha, ile omów masz w anodzie?

na anodzie jest 125-130v powiem szczeze ze nawet ładnie zagrało szczególnie na lampie z 68roku ktorą mam tylko jedna niestety .podrzuc jak mozesz jakis schemat na 6n6p z wartościami przetestuje sobie.

mam problem zrobiłem układ srpp według fikusa ;) sygnal wziołem z - i gra mi tylko górnym pasmem nie ma dołu anemia na maxa doczytałem sie ze trzeba rezystor wejsciowy , dalem w szereg ten 260k i lipa cicho ale pasmo chyba całe bo zeby cos usłyszec trzeba dac na maxa. co jest??

No to nie zrobiłeś wg. Fikusa tylko "prawie jak wg. Fikusa". A w tym wypadku "prawie" robi wielką różnicę ;-)))

A na poważnie, to musisz mieć gdzieś babola, szukaj. Sprawdź też kondy wejściowe czy przypadkiem nie dałeś 470p zamiast 470n ;-)))

tak mogę zakończyc ten wątek daca upalilem bo na szybko rezystor lutowalem w obawie przed dzieckiem zeby mi łapki malej nie wcisneło, zachaczyłem o przewód z napiecien na anode a na kondzie było a ze 40v i poszło na daca hee efektem lampizacjii jest bardzo miłe buczenie głebia jest na maxa scena z dystansu itd itp na koniec ciszaaaaaaaa szaaaa hee jeden kanał graa ale to za mało. powiedzcie gdzie mozna szybko dostac pcm1791a a moze lampucerka tylko jaka i jak do niej sygnał podpiąc skoro nie ma daca

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.