Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki czy monitory studyjne? ~1000zł

Grethort

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mierzę się z zamiarem upgrade'u sprzętu audio dla mojego Piecyka. Czytam, czytam i czytam tematy na forum, i ciężko mi wybrać pomiędzy jednym a drugim. Z jednej strony monitory bardziej mi podpasują, bo nie mam super dużego pokoju pod duże kolumny/głośniki, że o akustyce nie wspomnę, a z drugiej strony zastanawiam się czy głośniki bardziej nie będą pasowały do gier? Jako iż to dział PCAudio to biorę też pod uwagę brzmienie w grach - nie zależy mi na realistycznych efektach typu "wybuch" - raczej preferuje brzmienie MUZYKI w grach ;-) (czy monitory studyjne dadzą sobie w nich radę?).

Na razie nie mam zamiaru sprzedawać obecnego zestawu Zero DAC i SR60. Słuchawki sobie zostawię po to, żeby wieczorami nie kaleczyć rodziców muzyką - nie lubię słuchać głośno muzyki, katując rodziców oglądających TV. Na razie zastanawiam się pomiędzy Alesis M1 Active 320 USB / Microlab Solo6C / coś innego z zestawu 2:1. Zastanawiam się też czy nie dokupić jakieś zewnętrznej karty dźwiękowej do gier i potem ew. przełączać pomiędzy Zero i wewnętrzną kartą (albo jeszcze lepiej - zewnętrzną pod USB). Jeśli chodzi o brzmienie, hmm... preferowałbym bardziej brzmienie postawione na zabawę/rozrywkę - ale może po prostu wykluczmy kłującą w ucho górę, chciałbym też usłyszeć naprawdę nisko schodzący bas. Nie chce pierdziawek.

Przypominam, iż sprzęt będę podłączać pod Zero - na razie nie planuje wymiany(co najwyżej lepsze wzmacniacze operacyjne). Cena do maks. ~1000zł.

Solo 6 są dobre ale w niższej klasie. Jak chcesz coś lepszego to np. Pure 100 . Za 1 tys. od pary nie kupisz prawdziwych monitorów studyjnych tylko projektowe (choć też zwane potocznie studyjnymi) i to z tych słabszych. Dobre projektowe to KRK RP5 które przekraczają tą granicę cenową ... z racji że to 5" nie wiem jak zareagujesz na ilość basu.

>Jak chcesz coś lepszego to np. Pure 100

Dzięki, poszukam coś więcej na ich temat. Sprzęt cenowo też mi odpowiada, tylko przypominam, że nie chcę walczyć z akustyką, ot co najzwyklejszy pokoik. A miejsce głośniczków raczej widzę u siebie na biurku :-)

Bezwzględnie postaw na aktywne monitory studyjne. Ostatnio pojawiły się rewelacyjne (kwestia możliwości/cena) behringer truth B 1030 A w cenie ok 450zł para. Mają osobne wzmacniacze o mocy 50W na woofer i 25W na tweeter.

majkeljot - miałeś do czynienia z tymi Behringerami? Cena bardzo ciekawa, ino niezbyt wiadomo o brzmieniu. A i google niewiele na ich temat mówi.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

He he nawet CREATIVE GIGAWORKS T40 II są od nich droższe :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

fructo, 30 Paź 2009, 20:31

>majkeljot - miałeś do czynienia z tymi Behringerami? Cena bardzo ciekawa, ino niezbyt wiadomo o

>brzmieniu. A i google niewiele na ich temat mówi.

Z tymi konkretnie jeszcze nie miałem bezpośrednio kontaktu, ale inne pozycje behringera tak i mam powody by przypuszczać, że grają naprawdę nieźle. Z tego co do mnie dochodzi z niemiec, to o ile ich wielkość nie stanowi problemu to do kompa nie ma nic w tej cenie (i trochę wyższej też) co by mogło je przebić.

Przyglądam się tym małym "behringerkom" i powiem szczerze, 450 za parę? To będzie hit z całą pewnością. Sam myślę, czy się nie skusić na test. Szkoda, że cały internet milczy na ich temat - tyle, co sklepy napiszą. Co ciekawe, mają korekcje pomieszczenia co w przedziale cenowym do 1000zł jest absolutną rzadkością. Albo ktoś się pomylił z ceną albo sam nie wiem :-)

ALTON, 1 Lis 2009, 09:26

>Albo ktoś się pomylił z ceną albo sam nie wiem :-)

Obyś nie wykrakał bo :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hahaha, no to ktoś faktycznie dowalił z ceną. I lepiej nie krakać, bo może sobie kupię je pod koniec listopada. Byle by tylko cenka była taka jak jest za parkę ;-)

Napisałem do nich maila - jak odpiszą dam znać czy popełnili błąd czy może faktycznie aż taki rozrzut między cenami jest.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Pozwolę sobie zacytować własną odpowiedź z innego forum na temat Behringerów (nie chce mi się przepisywać):

"Wszystko jasne - 450zł jest ceną za parę - dzwoniłem przed chwilką do nich. Jednak na tym kończą się dobre informacje - głośników nie ma aktualnie na stanie, Behringer nie dostarczył ich jeszcze do sklepów, jest to nowość. Obowiązuje kolejka zamówień, aktualnie jest około 8-10 osób zapisanych. W momencie gdy się pojawią sklep obdzwoni klientów i pozwoli na zakup. Jednak termin dostawy nie jest znany..."

Więc póki co lipa.

Ja bym sie rozejrzal jeszcze za Alesisami M1 Active Mk2 - uzywam ich na codzien wlasnie jako glosnikow do PC i do tej pory nie znalazlem niczego lepszego. Mozna je czasem znalezc wlasnie w granicach 1000 zlotych.

Kodi co możesz powiedzieć o dźwięku alessisów i ich jakości wykonania? Rozmawiałem z jednym posiadaczem M1 active mkII. Podobno aktywne potrafią burzyć mury basem - czy to faktycznie prawda? Czy nie męczą ucha przy dłuższym odsłuchu?

Alesisy maja duzo basu - to fakt. Jak dla mnie sa w porzadku (tak sie jakos zgraly z przetwornikiem na 1543), natomiast nawet w instrukcji do nich jest napisane, ze w przypadku kiedy uzytkownik uwaza, ze jest za duzo basu, mozna zatkac jeden z dwoch otworow bass-reflexu (sprawdzilem - rzeczywiscie jest roznica) i w ten sposob sobie to pasmo regulowac.

Co do dluzszego sluchania - nie, nie mecza nawet po 9-10h, ale jak pisalem wczesniej - to moze byc kwestia, ze ladnie to zagralo z zewnetrznym DACem (przyznaje sie bez bicia, ze nie probowalem ich z wbudowana karta dzwiekowa...)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.