Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

Moja też już działa :) Dzięki wielkie wszystkim zaangażowanym w zamówienie :)

Odpaliła od kopa, na głośnikach miałem dziwne wrażenie, że jeden kanal gra głośniej, ale po podłączeniu do słuchawkowca okazało się, że jest równo. Zagadkowe.

Zdziwiło mnie też to, że wiele osób pisze, że ma niski poziom wyjściowy- jak dla mnie jest w sam raz, mniej więcej tak samo jak ze zintegrowanej. Byłem przygotowany na strasznie niski sygnał i już zaprojektowałem prostą płyktę bufora- teraz wydaje się zbędna, ale i tak jej użyję, bo planuję zrobić dwa albo trzy równoległe wyjścia z karty- pcmka chyba by tego nie uciągnęła.

Jeszcze raz dzięki :)

A teraz jeszcze wstępnie płytka jakby kogoś interesowało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam pisałem o niskim poziomie wyjściowym, ale teraz się z tego wycofuje. Miałem po prostu ściszone w mikserze :) teraz jest super.

Ciekawi mnie tylko czy tez tak będzie jak dam dłuższy kabel.

Dzięki Krawiec. Karta odpaliła od pierwszego. W linuksie (ubuntu) też bez większych problemów. Pod pingwinem dźwięk ma chyba nieco inną barwę. Jakby więcej wysokich. No chyba, że mi się wydaje :)

Wymieniłem dzisiaj kondensatory wyjściowe z elektrolitów na polipropylenowe. Miałem tylko luźne o pojemności 3uF, trochę za mało, ale już jest bardzo duża poprawa dźwięku. Jak zdążę jutro kupić to wlutuję 10UF, powinno być więcej basu. Ale i przy tych maleństwach nie jest już źle. Polecam taką wymianę. Niedużym kosztem duża poprawa.

Marek

Po co tam na wyjsciu 22nF i 16om? To jest w przypadku gdy uklad bedzie napedzal glosniki w kolumienkach na USB za 10zl z mediamarktu. W tej aplikacji sa niepotzrebne.

Po linuxem wiecej wysokich? Moze USB ma tam szersze pasmo :) Masakra. Intelektualna.

Brencik - nie wiem co jest przyczyną, że gra inaczej. Może to program który odtwarza, może coś innego. Po prostu jest różnica. Złotouchy nie jestem i odgłosów nietoperzy nie słyszę. W foobara i sterowniki asio też swego czasu nie wierzyłem.

Zachęcam do eksperymentów

>djjacu

To co piszesz o różnym niuansach w brzmieniu na platformach Linux/Windows, jest całkiem możliwe pod distro masz sterownik ALSA a pod Windą ASIO, KS, WASPI, lub mikser.Też muszę to sprawdzić pod jakąś dystrybucją live ale na PCM2702.

Panowie - ci mniej obeznani na forum musze was ostrzec że Brencik jest użytkownikiem dość kontrowersyjnym i proszę nie podchodzić do jego wypowiedzi poważnie.

.... Brencik jak tam ? podliczyłeś już ile kosztował by preamp nr 3 z takimi częściami jak moje ?... czy doszedłeś do wniosku że do niezliczonej ilości gaf na forum trzeba dodać jeszcze jedną ?... :D

kol.Maxdilla raczej chodzilo o czesci do preamp nr 3 a nie karty z tego watku pozatym wiele sie nie pomyliles, tylko pamietaj ze nie wszystkie czesci byly kupowane u jednego dostawcy wiec dochodza wysylki, acha no i cena PCB tez jest wazna, a zeby byla ponizej 10zl tez trzeba paredziesiat ich zamowic.

>Koszt to gora 20-30zl. Tam nei prawie zadnych czesci plus smieciowy scalak PCM z glosnikow

>komputerowych USB za 10zl z MM.

Panowie tak jak pisałem post wyżej widać tutaj dokładnie zaawansowanie użytkownika w tematykę DIY.

Dla przykłądu podam że wystawiłem w dziale Różne kostki... preamp lampowy nr 3

Brencik obliczył że cześci to około 100zł mojego pre w skład którego wchodził potek niebieski alps, toroid 50W, PCB pkrecza (20-30zł), selektor 3 źródeł, lampy e88cc NOS złote tesla, aluminiowa obudowa, 12szt. gniazd rca (HQ po 3zł), filtr sieciowy, aluminiowe gałki i komplet dobrych elementów.

Brencik wtedy cie też poprosiłem poproszę jeszcze raz o nie zabieranie głosu w temacie.

Piszesz straszne śmieci które mieszają w głowach mniej obeznanym.

grzechu2508, 16 Gru 2009, 21:40

>Ze śmieci to Twój lampowiec jest zbudowany...

A twoj z czego? Chyba z łajna jesli wogole w zyciu cos zbudowales poza postawieniem klocka w WC...

>A twoj z czego? Chyba z łajna jesli wogole w zyciu cos zbudowales poza postawieniem klocka w WC...

śmieszny jesteś naprawdę:) Do której klasy chodzisz? 3 a może 4 podstawówki?:)

Panowie jak tam wasze pcmki? ja koledze luis podsunołem pomysł i dałem projekt,a on następnie zaprojektował pod to PCB,z tego wszystkiego wyszedł całkiem fajny projekcik karty na pcm2706 zrobionej wyłącznie na elementach smd wraz z przyciskami do sterowania oraz z filterem dolnoprzepustowym na wyjściu,opamp zastosował nietypowy ale o bardzo dobrych parametrach,jest to układ s serii MAX... nie pamiętam dokładnie symbolu ale jest zasilany na niskie napięcie od2,6-5v więc wszystko bedzie sasilane z usb.

Narazie jest to prototyp i ciekaw jestem jak to by zagrało w konfrontacji z waszym projektem.

Wkrótce zamieszcze warstwe top poglądową jak to mniej więcej wygląda.

Jak narazie dostałem od niego upoważnienie że bede mugł rozporządzać projektem,projek pcb wykonywałon osobiście na moją prośbę.

...odebrałam i polutowałem:)

chodzi pod Mandrivą i... w porównaniu do wbudowanej, hmm wszystkiego więcej, żadnego szumu czy trzasków z drugiej strony do SOHA II. Dla mnie super

Przed chwilą odpaliłem swoją, ruszyła z kopyta. Wziąłem ją do laptopa, bo dźwięk z wyjścia słuchawkowego był nie do przyjęcia. Nie mam żadnych smieci, ani na baterii, ani z podpiętym zasilaczem.

Nie podpinałem się jeszcze do stacjonarnego kompa, po swiętach z ciekawosci porównam z moim xonarem.

Dzięki wielkie "sprawcom" całej akcji. Pzdr.

po opanowaniu stresu związanego z trzaskami i buczeniem została sama radość. to mój pierwszy "samodzielnie" zrobiony (czyt. złożony) sprzęt. to co dla mnie najważniejsze to niesamowita przestrzeń jaką buduje to urządzenie. u mnie bez rewelacji sprzętowych - ale trochę słyszałem i mam skalę porównawczą. jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym co potrafi. scena szeroka, głęboka i przejrzysta do bólu - biorąc pod uwagę towarzyszące klocki - rewelacja. aż mi się uśmiech pojawia na myśl o dalszej poprawie. czy to tylko u mnie tak się to ładnie zgrało z resztą, czy macie podobne wrażenia?

wielkie dzięki dla konstruktora i organizatora akcji

pozdrawiam adam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.