Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba wybrać przetwornik który wymaga jak najmniejszej ilosci elementów,może TDA1543? albo WM8740,wiem ze dac na wm8740 był już robiony ale w wersji hai-audiofilskiej,może dało by się go zobic w wersji malej,z jak najmniejsza ilością elementów,a mimo wszystko nawet w wersji uproszczonej napewno zagra lepiej od PCM2704

oczywiście trzymajmy się cały czas wersji budżetowej,bo inaczej to nie bedzie miało sensu bo o to chodzi w tym temacie aby było lepiej od PCM2704 a całość nie wyszło duzo ponad 100zł bo wtedy zbliżamy się do gotowców.

nie mialem na myśli równych 100PLN ale gdzieś około 150/160 max przykładowo gotowa lampucera kosztuje 200zł to jeśli na diy wydamy 160 to napewno bedzie lepszy od PCM2704,nie wzorujcie się na dacach mocno rozbudowanych WM8742itp chodzi o coś malego taniego,jestem przekonany ze się da,nie musi to byc konstrukcja audiofilska,karta PCM2704 czy nią jest? jak dla mnie to ona nadaje się tylko jako nadajnik SPDIF a mimo to ludzie zakupili kity ok 60szt i są zadowoleni,dlatego jak usłyszą przetwornik o lepszych parametrach tez bedą napewbo zadowoleni.

Przykładowo są konstrukcje minimalistyczne na stronie Pavloka czy jak tam się to pisze,zrobił on sam odbiornik na układzie dir9001 oraz dodatkowe moduły pod niego,mi chodzi o to aby zrobic cos podobnego tylko na jednej małej pcb.

Oczywiscie znajda się tacy że powiedza ze to się nie nadaje,ale są i tacy co powiedzą że PCM2704 sie nie nadaje,nie patrzmy na to co komu pasuje tylko spróbujmy posłuchać na własne uszy.Amen.

DACi pkrecza to jest można powiedzieć minimum, jeżeli chodzi o aplikacje Wolfsonów. Jest tylko trochę rozbudowane zasilanie, ale to są i tak małe koszty. Składasz powiedzmy DAC na WM8742 + karta Krawca i masz funkcjonalny DAC za ok 250zł (200+50). I tak najdroższe są zawsze PCB. ;)

tak wiem ale mnie chodzi bardziej o mobilność,taki dak pekrecza to razem z transformatormi to bydle zawali całe biurko,pokażcie mi choc jeden mały dac który powstał n tym forum w wersji budżetowej?

Sam wtej chwili ucze się obsługi eagle i może niedługo udowodnię że takie małe zintegrowane pudełko,grające lepiej odPCM2704 jest mozliwe:) był kiedyś fajny nos dac masfalkona na TDA1543 on był mały a więc mozna?,może by go tak pomniejszył o elementy smd?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To strona na której sa takie małe zabawki,wystarczy zrobić to na jednej PCB

Ukryta Zawartość

Ja mam dość małą obudowę przewidzianą na DAC.

Link jest tu:

Ukryta Zawartość

Przenieśmy się do innego wątku, bo nas Krawiec zablokuje. ;)

Ukryta Zawartość

jeszcze jedno wtrącę jeśli można, chętnie widziałbym końcówkę audio w DAC-u mogącą porządnie wysterować wzmacniacz, poziom sygnału wyjściowego tak pod 3V rms

Panowie nie wiem czy to standard czy tylko moja karta ma taką dolegliwość a mianowicie ustawiając głośność karty w skali 0-100 na 1 już drze ryja,, problem dość mi doskwiera bo używam protona D1200 a to tylko łysa końcówka a pre się jeszcze nie dorobiłem. Mój problem to standard w tej karcie czy jest na to jakaś rada?(wiem że mogę dać np potka ale bardziej wolał bym płynną regulację z poziomu kompa)

Regulacja cyfrowa ogranicza możliwości DACa poprzez zmianę długości słowa ( po prostu go dzieli). Lepszym rozwiązaniem jest potencjometr w sygnale analogowym.

Ech no cóż czyli będę musiał pokombinować;) to gniazdo ark na pcb to o ile mnie pamięć nie myli jest do zewnętrznego zasilania karty 5V DC zgadza się wszystko?:)

Jakie wartości można dać w miejsce SMD (ten na spodzie 330) bo u mnie jest na nim coś koło 1.5 ohma.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dzięki, zapomniałem o dławiku a wiedza niestety kiepska a już myślałem że coś znowu zepsułem... :)

Zresztą jak ktoś kusi los 13 i to w piątek...teraz dopiero zobaczyłem że to już było opisane w wątku, przepraszam i pozdrawiam.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ma ktoś na zbyciu gniazdo RCA do druku, kątowe? Takie jak do tej karty? U mnie w mieście oczywiście nie ma nigdzie a na allegro to mi się nie uśmiecha kupować za 3zł + 6-10zł przesyłka.

Karta działa, nie mam na laptopie (w tej chwili) nagrań które pozwoliłyby mi konkretnie odnieść się ale jest lepiej niż się spodziewałem po tym maleństwie. Nie ma drastycznej różnicy oprócz głośności(może coś trzeba ustawić w laptopie) między analogiem a cyfrą po wstępnym odsłuchu - co mnie również cieszy.

Dziękuję za zorganizowanie zamówienia i pozdrawiam.

Panowie problem mam: co jakiś czas 3-5h słychać stuknięcie w głośnikach i jest wtedy cisza(muzyka przestaje grać), po takim stuknięciu muszę wyłączyć muzykę, odłączyć i podłączyć kartę i potem mogę dalej słuchać... Podejrzewam że to może być przez jakieś zakłócenia... Macie może jakieś inne propozycje bądź rady jak się tego pozbyć?

grzechu2508 sprawdź czy komputer nie wyłącza zasilania portu usb po jakimś czasie, niektóre komputery mają taką opcję i to może być to. Pytanie czy dioda zasilania led na pcb też gaśnie ?

Gość traxman

(Konto usunięte)

Potwierdzam, trzeba sprawdzić w urządzeniach czy nie ma opcji zezwalania na wyłączanie zasilania, moja PCM'ka też po pewnym czasie "szła" spać sygnalizując to głośnym stukiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.