Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tak, że jak włączę lampę w pokoju, to mi rwie połączenie z "lampucerą maxi" (muszę się zebrać i dorobić układ gasikowy). Jak masz długi kabel, transmisja narażona jest na zakłócenia. Sprawdź także, czy to czasem jakaś lodówka, czy coś podobnego, się nie włącza/wyłącza wtedy.

Witam

W końcu udało mi się złożyć kartę. Wszystko działa bez problemów i w porównaniu z moją integrą gra całkiem nieźle. Chciałbym podziękować wszystkim organizatorom za czas włożony w to zamówienie.

Jeśli ktoś chciałby jeszcze złożyć sobie tą kartę to mam jeden cały komplet do odsprzedania.

Zainteresowanych proszę o kontakt na pw.

jako pierwszy po Kit zgłosił się kolega Fizyk tak wiec do niego trafi pcmka.

Jednak patrząc na zainteresowanie ofertą należy chyba rozważyć przeprowadzenie kolejnych takich zamówień, może na jakiś bardziej rozbudowany zestaw ...

ja wspominałem już o konkretnym dacu bo te pcmki sa cieniutkie,moja integra na AD w stacjonarnym pcie przebiła dynamiką i bardziej przyjemnym graniem układ pcm2704 dwu krotnie,dlatego karty na tym układzie są takie sobie,tylko mini dac wchodzi w grę bo te kostki są słabe,takie jest moje zdanie(PCM2706,2704,2906)to ta sama grupa i ten sam dzwięk wszystkie te układy mają kiepską dynamikę i suchą górę.

A mozesz mi Kuty powiedziec ktore AD obsluguja przetwarzanie danych z USB, bo takie DAC-i na roznych WM-ach, AD1853, PCM-ach 1792A/94A czy TAS1020 (24bit,192kHz ) mam pelno a niebawem powstanie i PCM1798.

Co ma zrobic osoba ktora uzywa jako zrodla laptopa i posiada taka sobie zintegrowana karte muzyczna bez wyjsc cyfrowych, moze uklady z rodziny PCM270... nie sa hi endowe ale mi odpowiadaja i pewnie jakiejs liczbie ludzi tez.

I na obecna chwile nadal bede meczyl te uklady w wolnych chwilach.

jeśli chodzi o przetwarzanie usb to dupa blada,serja pcm270...jest niezastąpiona,co do niektórych laptopów to się zgodzę,że PCmka gra lepiej,poprostu czyściej i bardziej szczegółowo,jedno za co cenię pcmkę to wyjście cyfrowe,te układy mają bardzo dobrej jakośći,sprawdzałem sobie kiedyś jakość wyjść cyfrowych min..nagrywałem wszystko przez optyka na mini disc dobrej jakośći,i pcmka na wyjściu cyfrowym zdeklasowała cd-denona DCD910,DVD-yamaha S-795,oraz jakiś CD stacjonarny Sony nie pamiętam modelu,tak więc za cyfrowy transport +5 ale na wyjściu analogowym już nie jest tak rewelacyjnie,dlatego fajnie było by pomyśleć o zespoleniu tego układu z jakimś miniaturowym daciem,wspominalem o WM8740 to dostałem odpowiedz ze dac który był wykonywany na forum na tym ukladzie posiada minimum elementów do niezbędnego działania,ok ale jest i tak duży,Jak już to może by tak skompresować rozmiary jakiegoś daca do maximum,zrobić to wszystko tylko i wylącznie na jak najmniejszych elementach PCB,łaącznie z kondensatorami na zasilaniu oraz w analogu SMD,tylko że takie rozwiązanie może większość forumowiczów przerazić i zniechęcić bo to SMD:)

Jeśli chodzi o laptopa to pcmki nie są złe, nie wymagam aż tyle od dźwięku w pracy na słuchawkach a i w domu się sprawdzają;-)

Do daca można użyc TENOR TE7022L z forumowego zamówienia do DACa. ma wejścia i2s, spdif i właśnie usb.

tak tak właśnie ten układ tenor jest chyba najfajniejszą kostką do takiej zabawy w mini daca,z tego co słyszałem używa go któryś z DR-daców ale nie wiem czy taki układ można od tak sobie zamówić choćby na ebayu,jeśli by się dało to z ebayu żaden problem, ale te małe wredne chinczyki nie chcą tego za bardzo rozpowszechniać:)

ale to by był świetny materiał na takiego małego daca w smd,na forum już coś grupa ludzi w nim dłubie,ale co z tego wyjdzie nie wiadomo.

Chętnie właśnie poćwiczyłbym lutowanie smd bo nie mam w tym większego doświadczenia wiec taki dac byłby dobrym pomysłem jeśli oczywiście całe zamówienie zamknęło by się w rozsądnej kwocie nie przekraczającej ceny gotowych firmowych daców.

Może coś podobnego do tego ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Post z godziny 8:09

- PCM2902E tylko jako odbiornik USB

- DIR9001 jako odbiornik SPDIF

- Atmegę do wykrywania źródła sygnału

- WM8740 jako przetwornik DAC)

- TPA152 jako wzmacniacz słuchawkowy

Ukryta Zawartość

dobre dobre! dość mocno zminiaturyzowane,odcioł bym tylko wzmacniacz tpa152 na wyjściu co by obniżyło koszty,bo ewentualny wzmacniacz słuchawkowy każdy by sobie podpioł jaki by chciał ostatecznie można by dać na wyjściu op ampa Ad8066 i ustawić mu wzmocninie do podpięcia słuchawek oraz osobne wyjście liniowe do np:zew wzmacniacza.

Krawiec, 25 Sie 2010, 06:21

>A mozesz mi Kuty powiedziec ktore AD obsluguja przetwarzanie danych z USB, bo takie DAC-i na

>roznych WM-ach, AD1853, PCM-ach 1792A/94A czy TAS1020 (24bit,192kHz ) mam pelno a niebawem powstanie

>i PCM1798.

>Co ma zrobic osoba ktora uzywa jako zrodla laptopa i posiada taka sobie zintegrowana karte muzyczna

>bez wyjsc cyfrowych, moze uklady z rodziny PCM270... nie sa hi endowe ale mi odpowiadaja i pewnie

>jakiejs liczbie ludzi tez.

>I na obecna chwile nadal bede meczyl te uklady w wolnych chwilach.

zgadzam się z kolegą Krawcem w 100%, potrzebna mi była karta łatwo przenośna z lepszymi parametrami niż wbudowana karta dźwiękowa w laptopa, mam taką pracę, że mogę się odizolować od reszty w open space ulubioną muzyką (programista) i ta karta się sprawdza w 100%, zamknąłem ją w aluminiową obudowę i mam wrażenie, że gra troszkę lepiej jeszcze niż bez niej. Na gonienie zajączka będzie jeszcze czas ... ;)

Ukryta Zawartość

post-25704-100000022 1283154190_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

PCM2706/7 można wykorzystać jako interfejs USB/I2S, do tego jakiś przetwornik DAC np. z serii PCMxxxx wzmacniacz słuchawkowy i wyjdzie całkiem funkcjonalne urządzenie. Chętnie bym przyłączył się do takiego projektu.

Witam.

Kończę właśnie DAC na CS8416 i PCM1794 plus PCM2704 jako usb>s/pdif. Całość na jednostronnej płytce 85x105mm. Może takie coś by się komuś przydało to udostępnię pdf'a do termotransferu(bo nie sądzę żeby zamówienie zbiorowe z tego było). Jak wrócę do domu to wkleję jak to w eaglu wygląda. Piszę z laptopa a tu mam tylko obraz mozaiki, ale widać o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

Widać, USB to transmisja różnicowa, warto zachować jednakowe długości ścieżek i rozmieszczenie terminatorów by nie było problemów z transmisją, szczególnie szybką. Za daleko ta PCM'ka od gniazda.

Ten DAC miał być rozwinięciem schematu ze strony niejakiego Pavouk'a >

Ukryta Zawartość

Jednakże udało mi się zdobyć PCM1794 (jeszcze raz dziękuje), więc go użyłem. Szybko się okazało że zrobiłem, niestety(albo to dobrze?), drugą lampucerę mini. Postanowiłem jednak dokończyć projekt, bo powstał raczej z chęci zmierzenia się z programem Eagle(pierwszy projekt) i elementami smd. Schemat to lampucera mini plus pcm2704. Założyłem sobie tylko, że druk ma być jednostronny i bez żadnej zworki na wierzchu. Jak na razie dałem radę. Teraz przybliżam pcm2704 do gnazda(choć to było coś poniżej 4cm czyli tyle co na pierwszej karcie Krawca) i wyprostuje ścieżki sygnałowe. Nie chce tu robić więcej offtop'u.

Ukryta Zawartość

Czesc ophium

Mozaika wyszła ci na prawdę elegancko. Nie wiem czy się wybronisz z zamówienia zbiorowego :)

Również bardzo bym prosił o schemat, a najlepiej cały projekt w eaglu.

p.s

Mam tylko jedną uwagę. Kiedyś przy lutowaniu takich maleństw porobiły mi się zwarcia pod układem. Było to chol.... denerwujące. Teaz jak już prowadzę ścieżki pod np pcm'kiem robię to tak luźno jak tylko możliwe. Mowa oczywiście o mozaikach do termotransferu, fabryczne płytki z solgermaską to inna kwestia.

Jeżeli będę robił tylko prototyp dla siebie, to zrobię go na frezarce więc o jakość nie muszę się martwić. A na soldermaskę też mam patent:) Walczę z wejściem usb bo mi kolega wyżej klina zabił :) Jak się ogarnę to wstawię obraz z Eagle'a.

Sam się nie chciał ułożyć, skubany. Wklejam obiecany widok z eagle po kosmetycznych przeróbkach, nadal bez zworek. Przygotowany pod elementy rlc w obudowach smd 1206 lub minimelf, a kondensatory w istotnych miejscach przewlekane. Podobnie gniazdo usb, opampy, kwarc i trafka, też są po drugiej stronie. Uznałem taki sposób montażu za praktyczny. Niestety nie robię tego ze schematem, tylko przez edycję .brd. Ale jeżeli będzie trzeba to się zmuszę do jego wykonania.

.

nie działa dodawanie fotek(bynajmniej mi)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.